Fredag morgen landet den amerikanske firestjerners generalen Robert Neller, på Værnes. Han er øverstkommanderende for United States Marine Corps, det amerikanske marinekorpset, som de ca. 300 amerikanske soldatene på Værnes tilhører.

Han ble møtt av garnisonssjefen, oberst Håkon Warø, som var vertskap for besøket. Både via Forsvaret og marinekorpset avslo Neller å la seg intervjue av Adresseavisen.

- På Værnes fikk generalen en orientering om alliert forsterkning og forhåndslagring og status på dette, samt oppdatering på og erfaringer fra USMCs trening på Værnes. Han besøkte ett av fjellagrene, og møtte deretter sine soldater på Værnes, skriver forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Frank Sølvsberg, i en e-post til Adresseavisen.

Sjef og sjef. General Robert Neller (til v.) fotografert sammen med oberst Håkon Warø, sjef for HV-12 og garnisonen på Værnes og amerikanske soldater på Værnes. Foto: RUNE SÆVIK/FORSVARET

Avtalen om USMCs rotasjonsstyrke på Værnes har en varighet ut 2018. Etter det Adresseavisen er kjent med skal det fra amerikansk side skal det være stor interesse for å forlenge og utvide ordningen. Det ble klart allerede lenge før den første rotasjonen forlot Norge og ble erstattet av en ny i sommer.

Toppbesøk i kø

I løpet av det tre dager lange Norges-besøket nå har den amerikanske firestjerners generalen møtt både forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Møtene foregikk i Oslo onsdag.

Torsdag reiste han videre til Nord-Norge, for å lære om de norske nordområdene og se på Forsvarets øvingsområder der. Deretter ankom han Værnes fredag.

Så sent som for ti dager siden besøkte den amerikanske forsvarssjefen, Joseph F. Dunford også Oslo og Værnes.

Og:

Hans besøk skjedde bare fem måneder etter at en av USAs mektigste politikere, speaker i Representantenes hus, Paul Ryan, også besøkte Værnes sammen med flere sentrale amerikanske forsvarspolitikere.

Foruten disse besøkene kjenner Adresseavisen til at flere ulike delegasjoner med kongressmedlemmer, samt den militære ledelsen for marinekorpsets styrker i Europa, besøkt Værnes en rekke ganger.

Diskuterte samarbeid

- Hensikten med besøket har vært å diskutere samarbeidet mellom USMC, det amerikanske marinekorpset, og Forsvaret om øving og trening under arktiske forhold og forhåndslagringen av marinekorpsets materiell i Trøndelag, skriver forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Sølvsberg i e-posten til Adresseavisen.

- Signalene fra amerikanske side er at de er meget godt fornøyd med utbyttet av ordningen med en rotasjonsstyrke på Værnes, hvilket general Neller har bekreftet under dette besøket.

Roser rotasjonsordningen

Til forsvaret.no skryter general Robert Neller av øvingsutbyttet de amerikanske marineinfanteristene får i Norge og på Værnes.

​ – Vi er her på rotasjonsbasis for å få trent mest mulig under krevende vinterforhold. Vi har et veldig godt forhold til Norge, som er viktig for oss, forteller general Neller.

– Arktiske forhold byr på utfordringer som vi i USMC ikke har måttet takle de siste 15–16 årene. Tidligere jobbet vi tett med Norge på dette, men vi har mistet kompetansen litt på veien. Det er dette vi nå bøter på. Vi bygger opp kunnskapen vår om vinterstrid, sier generalen til forsvaret.no.

LES OGÅS: De frøs, mistet skiene og måtte bruke gaffa-tape for å holde utstyret

Beordret skigåing. General Neller oppfordret marinesoldatene til å lære seg å gå på ski mens de er i Norge, og ba den lokale militære sjefen, oberst Håkon Warø, om å stå for godkjenning av skiferdighetene.

Han trekker også frem det forhåndslagrede amerikanske utstyret som nå ligger i de seks trønderske fjellagrene.

– Når man har utstyr og materiell på plass, tar det langt mindre tid å bli operative. Utstyret vi har i Norge brukes over hele verden, og vi har et svært godt samarbeid med Forsvaret som holder utstyret ved like for oss, sier Neller til forsvaret.no

Vil gjøre Værnes til hovedbase for trening

Tidligere Europa-kommandant for marinekorpsets styrker, general Niel E. Nelson, som selv ved en rekke anledninger besøkte Værnes, og var en av pådriverne for rotasjonsordningen, uttalte i at han ønsker Værnes som hovedbase for øvingen i Europa.

– Vår nåværende styrke i Europa er satt til om lag 650 marinesoldater, og denne styrken kan bli plassert her, sier sjefen for det amerikanske marinekorpsets styrker i Europa, general Niel E. Nelson, i et intervju med military.com.

Adresseavisen kjenner til at uttalelsen vekket sterke reaksjoner både hos norske politikere og forsvarsledelsen, som har lagt opp til å behandle den amerikanske rotasjonsbaserte øvingsbasen i Norge med lav profil.

Like før halv to fredag reiste sjefen for marinekorpset, general Robert Neller, fra Værnes. Reisen foregikk i dette anonyme VIP-flyet. Foto: FRANK CADAMARTERI

Like før halv to i dag reiste den amerikanske marinekorpssjefen, general Robert Neller, fra Værnes. Reisen foregikk i et anonymt hvitt VIP-fly.

En endelig avgjørelse om hva som skal skje med den amerikanskje rotasjonsordningen er fortsatt ikke tatt.

Spent situasjon

Den amerikanske tilstedeværelsen i Trøndelag har ført til sterk kritikk fra russisk side. Det nåværende besøket skjer også mens situasjonen mellom Nato og Russland er spent. Bakgrunnen er blant annet den store russiske militærøvelsen Zapad 17 (betyr Vest 17, journ anm.), som nå pågår i Hviterussland. En tilsvarende øvelse umiddelbart før den russiske inngripenen på Krim-halvøya i Ukraina har ført til spekulasjoner om at noe tilsvarende kan skje igjen nå. Dette har blant annet ført til at den militære beredskapen i flere land er trappet opp, dette skal blant annet være tilfelle i Baltikum, der også Nore har soldater fra Telemark bataljon, som del av en Nato-styrke.

LES OGSÅ: Flest nordtrøndere imot økt amerikansk nærvær på Værnes

Parallelt med besøket på Værnes øver amerikanske marinesoldater stasjonert i Europa, blant annet på Værnes, i Sverige. Dette skjer i forbindelse med den svenske storøvelsen Aurora 17, som er inne i avslutningsfasen. I alt ca. 20 000 soldater fra blant Sverige, Finland, USA, Norge og en rekke Nato-land, har deltatt på Øvelsen. De amerikanske soldatene har blant annet øvd på øya Gotland i Østersjøen.