Onsdag kveld ble Torhild Aarbergsbotten overraskende vraket som nestleder av Høyres nye fylkestingsgruppe, til tross for at hun var enstemmig innstilt av valgkomiteen (se egen sak).

Nå fyrer den tidligere trondheimsordføreren Marvin Wiseth av en bredside i sin beskrivelse av det skjedde – og de to hovedpersonene, den nye gruppelederen Pål Sæther Eiden og nestlederen Henrik Kierulf, som fikk Aarbergsbottens plass.

- Dette er selvtekt. Kierulf tiltar seg en rolle som nominasjonsmøtet ikke har gitt ham. Den nye gruppelederen, Pål Sæther Eiden, stiller nærmest kabinettsspørsmål på å få inn dem han liker best. Dermed bekrefter han for all verden at han er feil mann på feil plass. Det er det personlige begjæret etter makt og posisjoner som styrer og ikke evnen og viljen til å drive politikk. Jeg kommer til å engasjere meg sterkt i kommende nominasjonsprosesser for å sørge for at de ikke blir gjenvalgt – hvis de tar gjenvalg. Jeg er rystet over partiet mitt, rystet, sier Marvin Wiseth og foreslår selv at Adresseavisen skriver «tordner en hakkende forbannet Marvin Wiseth».

- Bedritent

Han sier han aldri har opplevd maken.

- Jeg har vært noen år i politikken. Og det er da noen man ikke er bestevenner med. Men det går jo fint om begge legger godviljen til. 50 års medlemskap har jeg hatt, og jeg har aldri opplevd maken. Torhild fikk en klar seier på nominasjonsmøtet, så blir hun kalt til Stortinget og må ta permisjon. Hva velger de å gjøre da? Jo, ta rotta på henne. Det er bedritent. Det kan du sitere meg på.

- Hva legger du i at Henrik Kierulf har begått selvtekt?

- Han var motkandidat på nominasjonsmøtet. Det som nå skjer, er å overprøve nominasjonsmøtet. Torhild er førstekandidaten, hun og ingen andre.Det er forkastelig, og deres demokratiske sinnelag er her fraværende.

- Men dette handler jo ikke om nominasjonsmøtet, det er jo en ny gruppe som velger sin nye ledelse?

- Partiet har valgt å gjøre henne til fylkesordførerkandidat for Høyre. Det gjorde de for de neste fire årene. Det er lov å bruke hodet. Det hadde vært helt greit og fair play at Henrik Kierulf hadde sagt, hei, Torhild jeg stiller mot deg igjen om to år. Nå overkjører de demokratiet. Og han andre karen, gruppelederen, begår en kardinalfeil når han tilnærmet legger ned veto for Kierulf. Man må da tørre å ha et kvinnfolk rundt seg som har egne meninger og står for dem.

- Hvorfor er harmen din så sterk?

- Fordi Torhild vant førsteplassen, og det var en krevende prosess i forkant. Så ble hun kalt til Stortinget og gjorde en god jobb, jeg har ikke hørt annet, og så kommer hun tilbake og aksepterer at det er Pål som skal bli den nye felles gruppelederen. Men at de da skal snu alt som har skjedd i Høyres organer og begynne på nytt igjen for å få henne bort, det hadde jeg ikke trodd. Det er noen som bør vurdere sin egen adferd og se om de er voksne nok til å holde på med dette.

- Hvordan er egentlig tilstanden i fylkestingsgruppa?

- Det er ingen som har tatt opp noe med Torhild i hvert fall. Det er vel slik det bruker å være: Man snakker mye om, og lite med. De går ikke an å stole på de toan (leder og nestleder i gruppen, red.anm.) der, sier Wiseth og legger til:

- I går var jeg eksplosiv. Jeg vurderte å melde meg ut av Høyre etter 52 år. At de velger å holde på slik når partiet har en hel haug med uløste politiske oppgaver – at de kjekler og tar seg til rette. Det er en taperstrategi. Jeg sier det igjen: Det er feil mann på feil plass.

- Hva fikk deg til å ombestemme deg, om å ikke melde deg ut likevel?

- Jeg unner dem det ikke! Nå kan jeg holde på i partiet. De skal få merke at jeg er med i Høyre fortsatt.

- Unødvendig og trist

Nyvalgt gruppeleder for Høyre i nye Trøndelag fylkesting, Pål Sæther Eiden, blir først stille etter å ha hørt hele salven fra partiveteran Marvin Wiseth. Så:

- Du verden. Dette var voldsomt. Jeg må si det er veldig spesielt at Wiseth uttaler seg slik om det som skjedde, på et møte han selv ikke var på. Og jeg reagerer på at han beskriver meg, som han ikke kjenner, på en slik måte. Nei, dette ble litt for mye. Jeg synes ikke vi skal omtale hverandre på en sånn måte i partiet, det er rett og slett unødvendig og trist, sier Eiden og legger til:

- Jeg tror ikke de som kjenner meg vil være enig i hans beskrivelse av meg. Jeg var ønsket som leder av en enstemmig valgkomité, og samtlige i fylkestingsgruppa ønsket meg som leder. Wiseth beskriver meg som maktsyk og egoistisk, men jeg har overhodet ikke albuet meg frem i dette. Torhild Aarbergsbotten var leder i gruppa i Sør-Trøndelag. Nå ble fylkestingsgruppa i Trøndelag Høyre konstituert, av medlemmer og varamedlemmer i gruppa, sier Eiden.

Henrik Kierulf (t.v) og Pål Sæther Eiden reagerer sterkt på Wiseths uttalelser: -Jeg må si det er veldig spesielt at Wiseth uttaler seg slik om det som skjedde, på et møte han selv ikke var på. Og jeg reagerer på at han beskriver meg, som han ikke kjenner, på en slik måte, sier Eiden.

- Sier mer om Wiseth

Han forsvarer også kollega Kierulf:

- Henrik Kierulf har heller ikke gjort noe for å fremheve seg selv, tvert imot. Det Wiseth sier om oss medfører ikke riktighet. Sannheten er at Aarbergsbotten hadde meget liten støtte i gruppa. Dersom Wiseth ser det som sin livsoppgave å legge min politiske karriere i grus, sier det vel mer om han enn om meg. Utover dette har jeg ingen flere kommentarer.

Den nyvalgte nestlederen Henrik Kierulf, som fikk Aarbergsbottens plass, har følgende kommentar til Wiseths kraftsalve:

- Jeg vet ikke på hvilket grunnlag Marvin Wiseth danner sine oppfatninger. Han er ikke en del av Høyres fylkestingsgruppe, og han var heller ikke på møtet onsdag. Det er gruppa selv som bestemmer hvem som skal ha hvilke roller når den nye gruppa for Trøndelag Høyre konstituerer seg. Jeg synes det er trist at det gruppa selv mener, blir omtalt på denne måten. Når det gjelder grove og uriktige personangrep på meg, velger jeg å ikke kommentere disse, sier nyvalgt nestleder Henrik Kierulf.