Fredag gikk tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, hardt ut mot prosessen forut for vrakingen av Høyre-toppen Torhild Aarbergsbotten. Han mente den nyvalgte lederen Pål Sæther Eiden, og nestlederen Henrik Kierulf, var styrt av begjær etter makt og posisjoner – og han beskrev det som hadde skjedd som forkastelig.

Henrik Kierulf (t.v) og Pål Sæther Eiden ble nylig valgt til Høyres nye nestleder og leder på fylket, men valgkomiteen hadde pekt på partitoppen i sør, Torhild Aarbergsbotten, som den nye nestlederen. Foto: Jens Petter Søraa

- Åpen og imøtekommende leder

Noen av de som selv deltok på møtet kjenner seg ikke igjen. Siw Bleikvassli sitter sammen med Pål Sæther Eiden i Høyres fylkestingsgruppe i Nord-Trøndelag:

- Marvins uttalelser får stå for hans egen regning. Jeg vil minne om at Eiden ble innstilt av valgkomiteen og enstemmig valgt av den nye gruppa. Jeg kjenner overhodet ikke Pål (Sæther Eiden, red.anm.) igjen i det Marvin uttaler. Tvert imot, han berømmes for sin inkluderende lederstil, og han har gjort en god jobb i å samle den nye gruppa. Han er aldeles ikke ute etter posisjon for egen vinning, men opptatt av å bidra til Høyres politikk og fremgang, sier Bleikvassli.

Siw Bleikvassli fra Nord-Trøndelag minner om at Pål Sæther Eiden ble innstilt av valgkomiteen og enstemmig valgt av den nye gruppa. Foto: Rune Petter Ness

Erik Fløan i fylkestingsgruppa i Nord-Trøndelag beskriver det som skjedde slik:

- Det som ble diskutert på møtet var samarbeidsforholdene internt i gruppa og med andre samarbeidsparti. Pål (Sæther Eiden, red.anm.) kjenner jeg som en åpen og imøtekommende leder som er opptatt av å høres alles mening. Han ble kastet inn i rollen som fylkesordfører på kort varsel i 2015, og den oppgaven har han tatt på strak arm. Så var han ærlig i møtet og fortalte at han trengte noen han følte seg trygg på at han kunne samarbeide godt med. Dette var overhodet ingen planlagt konspirasjon slik Wiseth fremstiller det. Pål ble enstemmig valg som gruppas nye leder, og dette er ikke en posisjon han har higet etter. Henrik ble valgt som nestleder med to tredjedeler.

For to år siden ble Aarbergsbotten vraket av nominasjonskomiteen, som satte Kierulf på førsteplass.

Erik Fløan sier det som ble diskutert på møtet var samarbeidsforholdene internt i gruppa og med andre samarbeidsparti. - Pål (Sæther Eiden, red.anm.) kjenner jeg som en åpen og imøtekommende leder som er opptatt av å høres alles mening. Foto: Terje Svaan

- Marvin har ikke deltatt

Ingvill Dalseg er varaordfører i Oppdal og sitter i fylkestingsgruppa i Sør-Trøndelag. Hun var selv ikke på møtet onsdag, men mener det har vært en god prosess.

- Jeg opplever ikke at Eiden og Kierulf er ute etter posisjoner. Tvert imot, Henrik har i utgangspunktet sagt at han ikke ønsket en slik posisjon. Det var gruppa som ønsket Pål som leder og Henrik som nestleder, sier Dalseg og legger til:

- Marvin er en tungvekter de fleste respekterer veldig, og han og Torhild har en tett relasjon. Han må få uttale seg om det han mener, men Marvin har ikke deltatt i det arbeidet som er gjort, han har ikke fulgt prosessen i fylkestingsgruppa. Og nå har gruppa tatt det valget de selv ønsker.

Varaordfører i Oppdal, Ingvill Dalseg, er ikke enig med Wiseth: - Jeg opplever ikke at Eiden og Kierulf er ute etter posisjoner. Tvert imot. Foto: Lillian Skjevikdal

- Hvor skadelig er dette bråket?

- Alle nominasjonsprosesser er vanskelige og konfliktfylte, det er det verste med å være politiker. Ofte kan by mot land og kjønn være konfliktlinjer, og det blir sagt at det er det denne gangen også. Men jeg opplever ikke at det er det problematiske her. Nå handler det om å få riktige personer på riktige plasser, som skal fungere best mulig som et lag framover, sier Dalseg.

- Flere ting er feil

Vegard Elde Vefring fra Sør-Trøndelag var også på møtet onsdag kveld.

- Jeg synes det er veldig rart at Marvin kan si så mye om noe som skjedde på et møte han ikke var på. Flere ting han sier er feil. Det var ikke et spill på forhånd. Det forelå en innstilling på Torhild som nestleder, men det ønsket ikke flertallet i gruppa. Henrik Kierulf visste ikke at det skulle komme forslag på han i møtet, det hadde ikke vært noen mobilisering på forhånd. Henrik er en veldig god leder, han inkluderer folk og hører på andres innspill. Det siste jeg ville tenkt om han, er at han er maktsyk, sier Vefring, og legger til:

- Jeg er sikker på at både Pål og Henrik vil gjøre en veldig god jobb for den nye fylkestingsgruppa fremover.

Vært ute en vinterdag

Marvin Wiseth engasjerte seg sterkt i nominasjonsprosessen i 2015 for Torhild Aarbergsbotten, da nominasjonsmøtet valgte henne fremfor den valgkomiteen hadde innstilt på: Henrik Kierulf. Wiseth var også den som førte henne opp kirkegulvet da hun giftet seg tidligere i år.

Dagen etter at Wiseth fyrte av en bredside mot det som skjedde i den nye Høyre-gruppa, sier Aarbergsbotten at hun aldri hadde drømt om å få så mye omtanke og støtte.

- Her på Stortinget får jeg spørsmål: Hva holder de på med i Trøndelag? Jeg er glad for den støtten. Jeg har vært ute en vinterdag før, og jeg har lært at også politikere må ta vare på hverandre som mennesker.

- Er det det Marvin gjør når han sier at det er begjær etter makt og posisjoner som driver dette?

- Det må han svare på selv. Men det er jo dette det handler om. Det er jo noen som har ønsket seg posisjoner, etter at nominasjonen er avgjort. De har ikke vist respekt for nominasjonsmøtet og velgere.

- Tror du Marvin Wiseths sterke støtte til deg også handler om at dere er så nære at han førte deg opp kirkegulvet?

- Nei! Så godt kjenner jeg han. Dette handler ikke om det. Jeg kjenner Marvin som et veldig verdibasert menneske. Det han så skjedde, bryter med hans verdigrunnlag og det rører han veldig. Han reagerer dypt på den type urettferdighet som skjedde her. Marvin har et stort nettverk og mange nære venner. Henrik Kierulf var en annen venn som var til stede i bryllupet mitt.

- Ser du for deg at du kan fortsette som heltidspolitiker etter dette?

- Heltidspolitiker er ikke avgjørende for meg, men at jeg får gjøre det nominasjonsmøtet har gitt meg tillit til: Å drive politikk. Det vil tida vise om jeg får.

- Har ikke mistet dømmekraft

Dagen etter er Marvin Wiseth glad han sa det han sa - og han sier han har fått mye støtte.

- Men jeg er ikke dummere enn at jeg skjønner at noen mener det jeg gjør er vanvittig. Det lever jeg godt med.

- Var du ekstra harm på grunn av ditt og Torhilds nære forhold, du førte henne jo opp kirkegulvet i fjor?

- Hun spurte meg siden hennes far var syk, det var en tillitserklæring, og jeg sa ja med glede. Men dette handler om at noen har overprøvd nominasjonsmøtet, tatt seg til rette og nærmest stilt ultimatum. Når man er medlem i et parti har man mange nære venner, Børge Brende og Harald Ellefsen er to av mine, men det betyr ikke at jeg har mistet min dømmekraft.