Overvekt og fedme blant gravide øker risikoen for en rekke uheldige konsekvenser for helsen til både mor og barn.

For eksempel øker faren for svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk, å føde et stort barn, keisersnitt og komplikasjoner. Kirsti Kohn Garnæs har funnet ut at trening underveis i svangerskapet motvirker mange av de negative effektene. I sin doktorgradsavhandling ved NTNU sammenlignet hun en gruppe med gravide med overvekt og fedme som gjennomgikk et treningsprogram, og en tilsvarende gruppe som ikke trente.

Verdens helseorganisasjon definerer kroppsmasseindeks (KMI) i området 25-30 som overvekt. Fedme starter på 30, med høy risiko for helseproblemer når KMI passerer 35.

Gunstige effekter

- I vår studie deltok kvinner som hadde en kroppsmasseindeks på 28, eller mer, da de ble gravide. Kvinnene i treningsgruppen trente etter Helsedirektorates anbefalinger for fysisk aktivitet i svangerskapet. Det betyr minst 150 minutter i uken, med såpass intensitet at man blir andpusten. Vi fant ut at trening forebygger utvikling av svangerskapsdiabetes og reduserte blodtrykket i slutten av svangerskapet, spesielt hos dem som trente mest.

Vi oppdaget også at de som trente i svangerskapet hadde lavere nivå av insulin, og økt insulinsensitivitet tre måneder etter fødselen. Det tyder på at trening i svangerskapet virker forebyggende på å utvikle diabetes type 2 etter fødselen. Kvinner med fedme har økt risiko for å utvikle nettopp denne formen for diabetes, sier Garnæs.

Mindre nyfødte

Store mødre har lett for å få store barn, og det er en risikofaktor. En av fem trønderske babyer veier over 4 kilo, og nesten fem prosent over 4,5 kilo.

- I gjennomsnitt var de nyfødte barna til «treningsmødrene» 200 gram lettere enn i gruppen av mødre som ikke hadde trent. En slik vektforskjell er stor nok til å ha en gunstig effekt på risikoen både for mor og barn. Problemet var at vi hadde for få deltakere i studien til at vi kan slå det fast vitenskapelig at det er slik, men tendensen er i alle fall klar. Jeg tror den gunstige effekten kunne ville blitt stadfestet om studien hadde inkludert noen flere personer, sier Garnæs.

Ikke for sent

Stipendianten er klar på at det beste er å ha gode vaner for fysisk aktivitet og ikke være overvektig når man blir gravid.

- Men det er interessant at såpass små doser med trening og fysisk aktivitet gir gode kliniske effekter, selv om du ikke begynner å trene før etter at du er blitt gravid. Kanskje vi skal være litt mindre opptatt av vekt, men heller bygge opp under den positive effekten av trening også under svangerskapet. Det kan være store helsegevinster for både mor og barn knyttet til å være generelt fysisk aktiv i svangerskapet.

Stipendiaten understreker at det ikke funnet noen risiko knyttet til å være aktiv, heller ikke for dem som tidligere var inaktive.

- Jeg ser ikke bort fra at det kan være gunstigere å være overvektig og trent i svangerskapet, enn å være tynn og utrent, sier Kirsti Krohn Garnæs.

Kirsti Krohn Garnæs (t.h.) og forsker Trine Moholdt som var hovedveileder for studien. Foto: Privat