Trondhjemmeren Christian Lorck Schive og hustruen Marine Sophie Wille eide en rekke eiendommer, og i 1878 var de ikke snauere enn at de opprettet et legat for kunstnere basert på inntekten fra disse eiendommene. I dag er legatet kjent som Lorch Schive kunstpris.

Trondhjemmeren Christian Lorck Schive er mannen bak en av verdens største kunstpriser. Festeavgiften fra 90 eiendommer i Trondheim som i sin tid tilhørte ham, går direkte til Lorch Schives legat og kunstprisen.

Les om Elmgreen&Dragset: - En utstilling som dette gir håp i en vanskelig tid

- Fantastisk at det går til en kunstpris

- Det er fantastisk å vite at det vi betaler i årlig festeavgift går direkte til en kunstpris, sier ekteparet Anita og Ronald Brevik som har bodd i Vollafallet 7 siden 2005 og er blant festerne som betaler drøyt 10 000 kroner i året til Christian Lorck Schives legat. De er både interessert i og involvert i byens kulturliv.

Et 90-talls festetomter i dette området betaler festeavgift som går til en av verdens største kunstpriser. Anita og Ronald Brevik er blant disse. Foto: Annemona Grann

- Som kulturarbeidere og brukere av kultur vet vi hvor viktig det er med økonomisk støtte og bidrag. Det er uvurderlig. Og derfor føles dette så meningsfylt, at festeavgiften vi betaler går til et fornuftig formål, sier Anita Brevik som blant annet er dirigent for Nidarosdomens jentekor. Ronald Brevik er engasjert i Nidaros domkor. Begge synes det er artig å følge kunstnerne som blir tilgodesett med midler fra tomten de bor på.

Les mer om internasjonal kunst her: Statoil har lenge investert i kunst. Nå har de kunst i verdensklasse

Spydspisser i norsk samtidskunst

- Tanken med Lorck Schive Kunstpris er å skape debatt og interesse rundt samtidskunsten ved å hedre fire fremragende kunstnere, forteller Ida Grøttum, kommunikasjonsansvarlig ved Trondheim kunstmuseum (TKM) som administrerer den gjeve prisen. Hun legger til at det er en kunstfaglig pris der en rekke kunstnere er nominert av flere kunstorganisasjoner. Deretter er det Lorck Schives styre som velger ut fire til å være med i finaleheatet. Prisen deles ut annethvert år, og de nominerte i år er Mattias Härenstam, Knut Henrik Henriksen, Lars Laumann og Vibeke Tandberg. Med rykende ferske verk er de nå samlet i Kunstmuseet der de har boltret seg i hvert sitt rom, til det som skal bli selve prisutstillingen.

Lorck Schives kunstpris finansieres av tomtefestere i Trondheim. Direktør Johan Börjesson og kommunikasjonsansvarlig Ida Grøttum ved Trondheim kunstmuseum viser fram noe av kunsten som skal være med i Lorck Schive-utstillingen.

- De fire kunstnerne har mottatt 150 000 kroner hver til utstillingsproduksjon, og hovedprisen til vinneren er på 500 000 kroner. Totalt er prisen på drøyt 1,1 millioner kroner, noe som gjør denne kunstprisen til Europas største, og en av verdens største, sier Grøttum og tilføyer at de nominerte representerer spydspissen av norsk samtidskunst. En internasjonal jury, som består av en godt etablert, kjent kurator, en yngre kurator, og en norsk billedkunstner, velger ut vinnerverket.

Her kan du lese om andre utstillinger ved TKM: - Et bilde på terrorens redskap som gjør oss redde og usikre

- Litt som Oscar-prisen

- Hele formålet med prisen er at den skal ha betydning for kunstscenen i Norge og gjerne representere Norge internasjonalt. Dette er ikke en pris for en lang kunstnerkarriere, og det er heller ingen nykommerpris. Det er en pris for kunstnere som er i fullt virke. Og det er litt som med Oscar-prisen. Bare det å være nominert er en stor anerkjennelse, sier Johan Börjesson, direktør ved Trondheim kunstmuseum.

- Tidligere har Lorch Schives kunstpris blitt organisert som et kunststipend fordelt på mange kunstnere. Trondheimskunstnerne Håkon Bleken og Ole Sjølie er blant dem som mottok Lorck Schives kunststipend på 1950- og 60-tallet, forteller Randi Thommessen, kurator ved Kunstmuseet, og legger til at det var så mye penger i dette legatet at de til slutt bestemte seg for å lage en stor kunstpris.

LES OGSÅ om andre kunstnere:

- Sykt at ingen kvinnelige kunstnere er genierklært

Skulpturale installasjoner

Og denne gang er det store, skulpturale installasjoner de nominerte har laget. Mattias Härenstams verk er basert på et maskineri som sleper et digert bjørketre rundt og rundt i rommet.

Lorck Schives kunstpris finansieres av tomtefestere i Trondheim. Dette verket er laget av Mattias Härenstam som er en av de nominerte, verket var ikke ferdig montert da bildet ble tatt.

- Jeg er veldig smigret over å være nominert, og det er fantastisk å få et produksjonsbudsjett å jobbe ut ifra, sier Härenstam som opprinnelig kommer fra Göteborg, men har bodd og arbeidet i Oslo de siste 25 årene.

Vibeke Tandberg har laget flere verk i sin installasjon, deriblant 119 kjøleskapsdører i gips.

Kunstneren Vibeke Tandberg er nominert til årets Lorck Schives kunstpris og har laget et sammensatt verk av blant annet kjøleksapsdører i gips til prisutstillingen.

- Dette er et spesielt ærefullt oppdrag fordi det er en helt kunstnerstyrt pris uten kommersielle aktører, sier Tandberg om verket som også er en del av prosjektet der hun lager kunst av hverdagslige ting hun omgir seg med. Knut Henrik Henriksens installasjon inkluderer både en skulptur og et større veggverk, mens Lars Laumanns verk er tuftet på en utstilling han så i Erkebispegården i 1989 som handlet om sur nedbør.

- Jeg har laget en sammensatt installasjon som tar for seg mye av det vi var opptatt av på 80-tallet. Jeg har blant annet inkludert E.T.-samlingen min i dette verket, forteller Laumann som har flyttet tilbake til Brønnøysund etter flere år i Bergen og Oslo.

Lorch Schive kunstpris, Trondheim kunstmuseum 1.oktober. kl.13.00.

Her kan du lese om at Elisabeth Egseth Hansen blir ny teatersjef ved Trøndelag Teater