Ungdommens bystyre mener Trondheim må sette opp farten og få på plass en overliggende kommunal mobbeplan. I tillegg mener de helsesøster og samtale må styrkes i skolen.

- Det er fint og flott at mange skoler har planer og rutiner, men det holder åpenbart ikke. Det at Trondheim tidligere har vært en foregangskommune på mobbearbeid er bra. Likevel ser vi dårlige resultater, sier Gorset.

Og ungdommene har støtte fra politikerne. Bystyret ba i sitt møte før helgen rådmannen om å legge fram kommunens mobbeplan for behandling i bystyret snarest.

Tydelig signal om at mange ikke har det bra

Ti prosent av elevene på 9. trinn opplever plaging, trusler og utfrysing minst hver fjortende dag og sju prosent sier de opplever dette månedlig. Det er en økning fra 2013 og det er høyere enn de nasjonale tallene i undersøkelsen. Tallene er fra Ungdata, en nasjonal undersøkelse hvor 8319 ungdommer fra Trondheim har svart på en rekke spørsmål om hvordan de har det.

- Det er et tydelig signal om at mange ungdommer ikke har det bra, sier representanter for Ungdommens bystyre i Trondheim.

LES DEBATTINNLEGGET: Hei du din feiging! Ja, du ja, som skriver anonyme hatmeldinger til jenta mi

I Elevundersøkelsen, som er en annen undersøkelse Utdanningsdirektoratet gjennomfører årlig, er mobbetallene lavere. Her sier 5,5 prosent av ungdomsskoleelevene at de mobbes hver dag. Ordlyden i spørsmålet er ulik og utvalget er halvparten så stort som i Ungdata sin undersøkelse. Dermed er tallene heller ikke direkte sammenlignbare.

En annen faktor å ta hensyn til er at flere av trivsels-tallene fra niende trinn generelt viser at de er i et utfordrende år.

Lett å mobbe på nett

Mobbingens karakter og arena endres noe med utviklingen av sosiale medier.

- Det er mye lettere å mobbe på internett. Det å slippe å se hverandre i ansiktet gjør at mange tillater seg mer, sier Oskar Gaasø (15).

16 prosent av ungdomsskoleelevene i Trondheim har blitt utsatt for trusler på nett det siste året. 29 prosent har opplevd sårende kommentarer på nett, 14 prosent har opplevd sårende bilder eller videoer på nett og 23 prosent har opplevd utestengelse på nett.

Ødeleggende apper

- Anonyme apper er et stort problem. «Sarahah» er en app som gjør at du kan sende meldinger anonymt på Snap. Det er mange som ikke tenker godt nok igjennom hva de gjør. De setter seg ikke inn i hvordan det føles å ta imot sånt, sier Gaasø.

- Det er mange ugreie meldinger som blir sendt, sier Maiken Elgåen (14).

Hun forteller at appen brukes blant elever i mange ungdoms- og videregående skoler. Alle tre kjenner godt til den.

- Folk ber om en tilbakemelding og beskrivelse av deg som person. Du vet ikke hvem som kommer med meldinga og det er heller ikke noen mulighet for å svare, sier Elgåen.

Økende skjermbruk

Elevene understreker at teknologi i utgangspunktet er positivt. Alle tre har mobiltelefonen på en armlengdes avstand, også på natta. Den er en viktig del av de aller flestes hverdag i 2017, ikke bare dem som går på ungdoms- eller videregående skole.

Det at en tredjedel av landets ungdommer bruker mer enn fire timer foran en skjerm etter skoletid hver dag oppfatter de derfor ikke som udelt negativt. De er mer opptatt av hvordan man snakker om problemer som følge av mobbing og krenkelser på nett.

Dette kan foreldre og skolen gjøre

- Foreldre har ansvaret for sine barns mobilbruk. De må følge bedre med. Spørre og finne ut. Det er så mye drit der, som foreldre ikke har peiling på, sier Maiken Elgåen.

Ungdommene mener at skolen ikke er flinke nok til å holde seg oppdaterte. De ønsker enda sterkere samarbeid mellom foreldre og skole.

- Skolen har lite kunnskap om hva som skjer hvor og når. De klarer heller ikke å lære opp foreldrene. Derfor må de satse mer og bruke mer tid på å holde seg oppdatert. Fordi skolen har et ansvar for å oppdra nye samfunnsborgere, sier Gjermund B. Gorset.

Dette må ungdom få bidra med

«Ungdom vet best hvordan det er å være ungdom.» Frasen er kjent og gjentas mange ganger, også i intervjuet med Ungdommens bystyre. Elevmedvirkning er en av de tingene trondheimselevene i flere undersøkelser har vært misfornøyde med

- Snakk om det! Involvér elevene i samtaler om mobbing og hvordan det påvirker psykisk helse. De aller fleste unge har en mening om dette. Bruk elevrådene, oppfordrer ordføreren i Ungdommens bystyre, Gjermund B. Gorset.