- Ut fra de meldingene vi har fått, er det eldre kvinner i 80-90 årsalderen som er blitt kontaktet. Dette har skjedd i området fra Lade til Klæbuveien, sier Berit Wibe Hilmarsen, krimvaktleder ved Sentrum politistasjon.

En eller flere

Onsdag gikk Trondheim kommune ut og advarte etter at tre eldre hadde blitt oppsøkt av en eller flere ukjente menn som utga seg for å være helsepersonell. En eldre dame på Rosenborg hadde sluppet mannen inn, fordi hun trodde det var en lege som ville sjekke hvordan hun hadde det. Etter besøket oppdaget hun at pass og penger var borte, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

Politiet ble varslet om den falske legen på tirsdag kveld, og i løpet av onsdag har de fått flere henvendelser. Mye tyder derfor på at det er flere enn tre som er blitt oppsøkt.

- Vedkommende har prøvd å komme seg inn hos flere, men mange har klart å avvise mannen. Noen har også hatt besøk, og da har han ikke ønsket å gå inn, sier Hilmarsen.

- Simpel forbrytelse

Ifølge politiet har en kvinne blitt frastjålet bankkort og smykker.

- Slik vi oppfatter det, er det ikke snakk om ran. Det har ikke vært noe vold eller trusler inne i bildet. Men dette er like fullt svært alvorlig. Det er en av de mest simple forbrytelser når målgruppen er gamle mennesker. Dette er forferdelig stygt gjort, fordi han utnytter de svakeste. Men det er dessverre ikke unikt, verken her i Trondheim eller andre steder i landet, sier Hilmarsen.

Politiet beskriver mannen som liten av vekst, mørk og med østeuropeisk utseende. Mannen snakker litt gebrokkent. Han skal ha en form for id-kort på seg. Hilmarsen sier at han sannsynligvis kjører bil, og at han muligens er i følge med en annen.

Uniform og id

Alle de tre episodene som Trondheim kommune er blitt varslet om, skjedde i Strindheim sone i hjemmetjenesten. Strindheim sone har 260 brukere. I løpet av onsdag ble de fleste med stort behov oppsøkt av hjemmetjenesten og informert og advart.

- Våre ansatte som dro ut klokken 13 onsdag varslet brukerne om at uvedkommende hadde gitt seg ut fra å være fra hjemmetjenesten. Vi advarte mot å slippe inn ukjente. De som drar ut på kveldsrunden skal også informere om det samme. Etter at dette er spredt i mediene, vil de pårørende også være orientert. Strindheim sone har ikke satt i gang andre tiltak, men vil naturligvis være ekstra på vakt fremover, sier Elin Stensen, enhetsleder ved Strindheim sone.

Hun ber brukerne sjekke at de som kommer fra hjemmetjenesten, har uniform og legitimasjon.

- Alle våre ansatte er uniformert med logoen til Trondheim kommune, og alle bærer synlig identifikasjon. Bilene våre er sølvgrå og merket med kommunens logo. Ikke slipp inn noen som sier de kommer fra hjemmetjenesten, hvis de ikke har uniform og legitimasjon, sier Stensen.

Har nøkler

Hjemmetjenesten har nøkler til de fleste av brukerne. Hvis brukeren ikke åpner når de ringer på, skal hjemmehjelpen alltid undersøke nærmere.

- Er alle brukerne i stand til å skjelne om noen kommer fra hjemmetjenesten eller ikke?

- Noen av våre brukere er mer sårbare enn andre. Hvis man er dement eller svekket på annen måte, er det ikke alltid så lett å ha full kontroll. Det kan være lett å trykke på knappen eller vri om låsen uten å sjekke så mye i forkant, sier Elin Stensen.

Skremmende

Hun hadde onsdag ettermiddag ikke fått inn nye meldinger om uvedkommende som har utgitt seg for å være fra hjemmetjenesten. På det tidspunktet var imidlertid ikke alle brukerne besøkt ennå.

- Slike hendelser er skremmende. Vi jobber mye med å bygge opp tilliten både hos brukerne og pårørende. Når sånt skjer er det en balansegang for oss også. Vi ønsker ikke å skremme brukerne unødig heller.

- Slipp ikke inn ukjente

Enhetsleder Ann-Karin Ehlie ved Helse- og velferdskontor, Midtbyen og Østbyen har samme beskjed som Stensen:

- Slipp ikke inn noen som sier de er fra hjemmetjenesten dersom de ikke har kommunal uniform merket hjemmetjeneste.

Ehlie sier at kommunen ser veldig alvorlig på saken.

- Dette er en sårbar gruppe som kan ha problemer med å forsvare seg selv. Jeg skjønner at folk blir usikre. Hjemmetjenesten er avhengig av tillit. Folk skal være trygg på at det er rette vedkommende de slipper inn huset. Slike episoder er skremmende for brukerne, og et misbruk av kommunens og hjemmetjenestens tillit.

Hvordan kan vedkommende ha peilet inn de eldre?

- Det vet vi ikke. Kanskje det er spanet på hjemmetjenesten, eller på eldre som har vært ute en tur. I ett av tilfellene var den eldre ikke bruker av hjemmetjenester, sier Ann-Karin Ehlie. Hun kan ikke huske lignende tilfeller tidligere.

I alle tre tilfellene ga vedkommende seg ut for å være lege. Ehlie sier at kommunens hjemmetjeneste aldri sender lege hjem til brukere uten at det eventuelt er avtalt på forhånd med bruker.

Ønsker tips

Krimvaktleder Hilmarsen ber nå folk om å være på vakt. Hvis eldre er usikre på hvem som ringer på, kan de la være å åpne. Hun sier at de også er svært interessert i tips.

- Dette er en sak som er prioritert hos politiet. Vi har god tro på at vi skal oppklare denne saken, sier hun.

Jan Erlend Gamst med legitimasjon og i uniformen som Hjemmetjenesten bruker. Jakken finnes også i blått. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Alle i Hjemmetjenesten skal bære identifikasjon. Foto: Sebastian S. Bjerkvik