Foreldre og ressurspersoner med innvandrerbakgrunn mobiliserer, blant annet som natteravner (se nedover i saken).

En bekymret kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap) ba tirsdag rådmannen om en orientering om situasjonen på Saupstad i Trondheim. Hun tegnet et bilde av et alvorlig, eskalerende problem med rus og rekruttering til «gjengmiljøet». Even Ytterhus, rådgiver i rådmannens fagstab, tilbakeviser at situasjonen eskalerer, og sier det ikke finnes kriminelle gjenger på Saupstad. Men han bekrefter at de har problemer med «en liten gruppe».

- Problemene oppsto rundt årsskiftet, med to til tre hovedpersoner og en gruppe rundt dem som vi har satt inn massive tiltak mot. Vi frykter yngre trekkes mot disse og setter inn tiltak. Men det er viktig å presisere at de aller fleste ungdommene på Saupstad har det veldig, veldig bra. Det er et godt ungdomsmiljø, sier Ytterhus.

Saupstad sentrum: Politiet har satt inn tiltak for å hindre en negativ utvikling blant ungdom. - Nå har vi en rolig periode, men vi følger nøye med, sier operativ leder Ketil Stene ved Heimdal politistasjon.

Lederskikkelsene er ungdom med innvandrerbakgrunn, ifølge Ytterhus. Foreldre og ressurspersoner med innvandrerbakgrunn er engasjert for å unngå at problemene, blant annet med rus og tyverier, eskalerer.

- Vi har gitt besøksforbud mot noen steder, blant annet en boligblokk, en butikk og en bensinstasjon. Vi frykter at yngre trekkes mot dette miljøet. Nå har vi en rolig periode, men vi følger nøye med, sier operativ leder Ketil Stene ved Heimdal politistasjon.

Møte mellom politi og lokale

Rådmann Morten Wolden orienterte politikerne tirsdag om saken. Han sa at besøksforbudet og tilbud om arbeid på dagtid har hjulpet noe. Coop på Saupstadsenteret har ikke meldt om uro etter sommeren, ifølge rådmannen.

- Enkeltpersoner følges opp både via ungdomsenheten, barne- og familietjenesten og uteseksjonen. Fritidsklubben Boxåpneren har arbeidet for å trekke ungdom som er i randsonen til sine tilbud. Dette har fungert godt for de fleste, men vi ser at vi ikke lykkes med alle, sa Wolden.

Det blir et nytt møte med politiet på Heimdal i neste uke.

- Vi har jevnlig slike møter. Slik vi ser situasjonen på Saupstad nå, er dette et problem vi klarer å håndtere, sier Ytterhus.

I fremlegget til rådmannen påpekes at det finnes «andre negative krefter som påvirker ungdommer» som er vanskelige å håndtere.

- Vi ser at ungdom klarer å selge unna stjålne varer i nabolaget, alt fra sykler til andre ting. Når de oppdager dette, så skapes et marked. Slike helere finnes over hele byen, dette er ikke spesielt for Saupstad, sier Ytterhus.

Det er også slik at eldre rusmisbrukere lar ungdom slippe inn i sine leiligheter.

- Det er gjort flere tiltak både via politiet og boligkonsulent hos Trondheim kommune. Vaktselskap er benyttet både når det gjelder enkeltleiligheter i Saupstadringen og på Saupstadsenteret, og dette har begrenset tilgang til arenaer hvor ulovligheter skjer på kort sikt. Rådmannen har tro på at samarbeid med nærmiljøet, Coop, politi, ungdomstjenesten og uteseksjonen samt kulturenheten og idrettslag vil gi positiv effekt på sikt, sa Wolden tirsdag.

Ildsjel: Ismail Muhyadin og snakker om situasjonen med en vekter utenfor Saupstadsenteret.

- Reelle problemer

Ismail Muhyadin bor på Saupstad og er kjent som aktiv Høyre-politiker. Han har samlet andre foreldre med innvandrerbakgrunn som natteravner i området rundt kjøpesenteret. Rådmannen mener dette har hatt effekt på ungdommen.

- Som beboere, politikere og ungdomsarbeidere prøver vi å fokusere på dem som trekkes mot negative miljøer. Dette er ungdommer som ikke finner seg til rette i ordinære fritidstilbud, enten fordi det er for dyrt eller de ikke trives, sier Muhyadin.

Han mener miljøet på Saupstad i utgangspunktet er godt, med advarer også:

- Vi må ikke late som om alt bare er bra. Det er reelle problemer her, blant annet med rusmidler og tyveri. Miljøet er ikke stort i dag, kanskje 10 til 15 personer, men hvis vi ikke lykkes med å snu det, kan det bli større, sier Muhyadin.

Han sier ikke alle vil være på fritidsklubben, og han har derfor ordnet halltid i Husebyhallen i helger i høst, der de vil organisere fotball og annet.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Ungdommen har selv filmet en pågripelse i sommer, som de mener viser at politiet bruker unødvendig mye makt. - Vi bruker den makta vi mener er forsvarlig ut fra oppdraget og situasjonen som oppstår, kommenterer politiet.

- Politiet ute etter oss

Muhyadin sier det er viktig med dialog, og at politiet ikke må oppfattes som en felles fiende for ungdommen. Da vi møter Muhyadin på Saupstadsenteret onsdag, kommer en ungdom i slutten av tenårene bort. Han vil ikke at vi skriver navnet hans, men han vil gjerne si noen ord om hvordan han opplever politiet på Saupstad:

- De er altfor mye etter oss. Det er noen få som gjør ting som ikke er bra, men så rammer det oss alle. Når andre ser at politiet snakker med oss, tror de at vi gjør gale ting. Vi føler oss urettferdig behandlet, sier ungdommen.

Han viser til en episode der en kamerat av han ble pågrepet i sommer, angivelig for trusler. Adresseavisen får se en video der politiet tar med seg en ung mann i håndjern. Ungdommen mener videoen viser at politiet bruker unødvendig mye makt. Heimdal-politiet kommenterer påstanden:

- Vi bruker den makta vi mener er forsvarlig ut fra oppdraget og situasjonen som oppstår. Stort sett møter vi meget hyggelige og ordentlige ungdommer på Saupstad, sier Ketil Stene.

Avdelingsleder Frode Dalen på biblioteket på Saupstadsenteret sier de har god kontakt med ungdom fra absolutt alle miljøer.

Ro på biblioteket

På det lokale biblioteket opplever avdelingsleder Frode Dalen at de har god kontakt med ungdom fra absolutt alle miljøer på Saupstad. I formannskapet sa Sissel Trønsdal at hun har hørt om folk som kvier seg for å oppsøke biblioteket og Saupstadsenteret på ettermiddag og kveld på grunn av situasjonen. Dette reagerer Dalen på:

- Jeg vet ikke hva som skjer her på kvelden, men på dagtid er det veldig rolig og vi har ingen problemer med ungdom. Tvert imot. I vår hadde vi noen episoder, men nå er det veldig rolig og fint, sier Dalen.

Han er opptatt av at Saupstad ikke skal få et «verstingstempel»:

- Folk som bor andre steder i byen har nok et mer negativt syn på Saupstad enn de som bor her selv, sier Dalen.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook