St. Olavs hospital fikk i fjor skarp kritikk fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag for måten pasienter med blodforgiftning ble fulgt opp ved akuttmottaket. Ikke lenge etter varslet sykehuset selv Fylkesmannen om en ny alvorlig hendelse ved akutten.

Hendelsen skjedde på starten av året da en pasient kom inn til akuttmottaket med en mulig alvorlig blodforgiftning. I tiden fra pasienten kom til akutten til pasienten ble undersøkt på avdelingen vedkommende ble sendt til, utviklet pasienten en potensielt dødelig infeksjon (nekrotiserende facsceitt) og blodforgiftning. Pasienten ble senere samme natt operert.

- Svikt

Gjennomgangen av behandlingen pasienten fikk, avdekker en sammenhengende kjede av svikt når det gjelder hvilken helsehjelp pasienten burde fått, står det i tilsynsrapporten etter hendelsen.

Fylkesmannen påpeker blant annet at det tok for lang tid før pasienten ble undersøkt på akutten, at pasienten lå for lenge på akutten uten en plan for legetilsynet, at pasienten ble innlagt på feil medisinsk enhet og at det tok for lang tid mellom diagnosen av en alvorlig tilstand til det ble iverksatt effektive behandlingstiltak.

Pasienten hadde heller ikke legetilsyn på en periode på 3,5 time, står det i tilsynsrapporten.

- Hvor ofte en pasient må ha tilsyn av lege er avhengig av tilstanden til pasienten. Men i denne situasjonen var 3,5 time altfor lenge, sier fylkeslege i Sør-Trøndelag, Jan Vaage.

Fylkeslege i Sør-Trøndelag, Jan Vaage, mener det er bekymringsfullt at situasjonen ved akutten ikke har bedret seg siden sist tilsyn.

Administrerende direktør ved St. Olavs hospital, Nils Kvernmo, sier at saken er et eksempel på en situasjon der det er viktig å holde tidsfristene for oppfølging.

- Vi må se på det som ikke fungerte og lære av det som skjedde, sier Kvernmo.

- Betydelig bekymring

Vaage mener tilsynssaken viser hvilke problemer som kan oppstå på akutten når pasienter med uklare symptomer kommer inn.

- Varselsaken tydeliggjorde problemene ved akutten. I et møte med St. Olav uttalte vi vår betydelige bekymring for sikkerheten til pasientene ved akuttmottaket på de travleste tidene på døgnet, sier Vaage.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag gjennomførte i november i fjor et tilsyn der de sjekket hvordan pasienter med blodforgiftning tas imot på akutten. De slo da fast at sykehuset ikke greide å følge opp disse pasientene på en trygg måte.

- Periodevis uforsvarlig

Nå har Fylkesmannen gjennomført en oppfølging av tilsynet. Der kommer det frem at en stor andel av pasientene i denne gruppen ikke får tidsnok legetilsyn når de ankommer akutten. Oppfølgingen avdekker alvorlige svikt i mottak og oppfølging av pasienter i akuttmottaket. Virksomheten ved akuttmottaket vurderes som uforsvarlig, står det i brevet til St. Olavs hospital.

- Ut ifra det vi har sett på tilsynene, så er situasjonen på akutten periodevis uforsvarlig. Når det er mest travelt, greier man ikke sikre en forsvarlig drift, utdyper Vaage.

- Svært beklagelig

Administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs hospital innrømmer at det tar for lang tid før disse pasientene blir vurdert, får legehjelp og behandling.

- Det er svært beklagelig og det holder ikke mål. Det er mitt ansvar at dette bedres, sier Kvernmo.

Han tar nå selvkritikk på at situasjonen ikke er bedret siden i fjor og at de nye rutinene som skulle iverksettes etter tilsynet ennå ikke er satt i verk.

- Det har vært for dårlig oppfølging fra ledelsen sin side. Jeg har slått meg til ro med at vi har satt inn nye rutiner, men har ikke sørget for at rutinene er blitt fulgt på en god nok måte. Vi etablerer nå derfor detaljerte rapporter om dette hver uke og jeg skal rapportere til styret i St. Olavs hospital om hvordan dette blir fulgt opp, sier Kvernmo.

- Bekymringsfullt

Fylkeslegen mener at St. Olavs hospital ikke har iverksatt tiltak som bedrer sikkerheten for pasientene siden tilsynet i fjor. Situasjonen ved akutten har vart over lengre tid og er tatt opp med ledelsen ved flere anledninger, står det i brevet. Vaage er bekymret for situasjonen.

- Det er bekymringsfullt at de ikke har klart å forbedre seg siden det forrige tilsynet, sier han.

Han mener problemet handler om at tilstrømmingen til akutten er mye større enn man hadde forutsatt da man bygget det.

- Sykehuset er nesten konstant helt fullt og det er vanskelig å få pasienter fra akutten ut til sengeavdelingene. Da hoper det seg opp og man har ikke god nok oversikt, sier Vaage.

- Dette gjelder spesielt i tilfeller når det ikke er åpenbart hvor alvorlig det er og det er uklart hva som feiler pasienten, fortsetter Vaage.

Ny vaktordning

Kvernmo sier at St. Olavs hospital nå innfører en omfattende tiltaksplan. Det er på plass en prosjektleder som skal sørge for at rutinene som er utarbeidet etter sist tilsyn blir innført. Sykehuset bedrer også legebemanningen på akutten.

- Det skal stå en lege sammen med sykepleieren i døra når pasientene kommer inn. Det skal gjøre at vi er flinkere til å sortere pasientene og hvor mye hjelpen haster. Det skal også være en vaktordning med leger, som kan tilkalles når tilstrømmingen av pasienter til akuttmottaket er uvanlig stor, sier Kvernmo.

St. Olavs hospital jobber også med hvordan de kan begrense veksten i antall pasienter som kommer til akuttmottaket, og har etablert en vakttelefon som fastleger kan spørre om råd om eventuelle innleggelser. De skal også bedre rutinene for journalføring, slik at det er lettere å ettergå i ettertid hvilken oppfølging pasientene har fått.

Vurderer hvordan man bruker sengene

Kvernmo sier at de også skal vurdere hvordan man bruker de sengene man har til rådighet.

- Vi må også vurdere om vi skal øke antallet senger, eventuelt redusere den planlagte behandlingen på sykehuset. Et annet alternativ er å bruke flere senger til en generell observasjonspost. Vi må utnytte de ressursene vi har på best mulig måte, sier Kvernmo.

Fylkeslegen har nå også koblet på Statens helsetilsyn på saken for å sikre at situasjonen bedrer seg. De skal ha et møte med St. Olavs hospital i neste uke.

- Det er en måte for oss å understreke alvoret i denne saken, sier Vaage.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter