Når drapssaken starter i Sør-Trøndelag tingrett på mandag, blir derfor beregningen av dødstidspunktet et sentralt tema for både aktor Per Morten Schjetne og forsvarerne til den drapstiltalte 27-åringen, Arve Opdahl og Christian Wiig.

Innrømmer å ha slåss

Den siste observasjonen av drapsofferet Råger Holte i live har politiet tidfestet til klokken 22.21 mandag 23. januar. Tiltalte har forklart at han oppholdt seg i boligen til kameraten på Ler i Melhus fra søndag til tirsdag morgen. 27-åringen har i både avhør, og i en av sine forklaringer i retten, erkjent å ha slåss med Holte natt til denne tirsdagen. Dette var en kamp hvor både tallerkener og møbler ble brukt, har 27-åringen opplyst. Han hevder imidlertid at de to skværet opp etterpå, og at Holte var i live da han forlot leiligheten tirsdag morgen for å ta en buss like før klokken 09.00. Den drapstiltalte kameraten nekter derfor straffskyld for drap.

Rettssak: 38 år gamle Råger Holte ble funnet drept i sitt hjem på Ler onsdag 25. januar. Kameraten er tiltalt for drap og mandag starter drapssaken i Sør-Trøndelag tingrett.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at 27-åringen på dette tidspunktet allerede hadde stukket kameraten med over 100 bajonettstikk, slik at han døde av forblødning og lungekollaps. Råger Holte ble funnet død onsdag 25. januar.

- Det var ingen som så at Holte ble drept. Hva gjør påtalemyndigheten så sikker på at tiltalte skal ha gjort dette?

- Tiltalen bygger i hovedsak på tekniske bevis og sakkyndiges vurderinger rundt dødstidspunktet, forklarer statsadvokat Per Morten Schjetne.

- Øyevæskeanalysen sentral

For å kunne tidfeste dødstidspunktet har politiet fått gjennomført en analyse av den dreptes øyevæske ved Oslo universitetssykehus. Målinger av væske fra øynene kan angi dødstidspunkt, og analyserapporten konkluderer med at døden inntraff på natten eller tidlig morgen tirsdag, har det tidligere kommet frem i fengslingsmøter. Analysen er beregnet ut fra omgivelsestemperatur.

- Hvor viktig er denne øyevæskeanalysen for tidsplassering av drapet?

- Den vil stå sentralt i bevisvurderingen, sier Schjetne.

Påtalemyndigheten enig

Forsvarer Arve Opdahl har i flere fengslingsmøter hevdet at denne rapporten kan tolkes på en annen måte og ikke utelukker at Holte kan ha dødd etter at den tiltalte klienten forlot boligen. Dette hvis man legger en annen omgivelsestemperatur til grunn. Sammen med medforsvarer Christian Wiig, har han nå fått oppnevnt rettsmedisiner Bjørnar Olaisen, tidligere leder av Rettsmedisinsk institutt, som sakkyndig under rettssaken.

Nekter: Advokat Arve Opdahl forsvarer den drapstiltalte 27-åringen sammen med advokat Christian Wiig. Kienten nekter straffskyld for drap.

- Vi mener det er viktig å få en mer riktig plassering av antatt dødstidspunkt i denne saken, og ønsker at Olaisen skal gi en begrunnet oppfatning av dødstidspunktet samt å vurdere sakkyndigrapporten fra Oslo universitetssykehus. Det vil være av stor betydning for saken om dødstidspunktet er senere enn det politiet legger til grunn, sier Arve Opdahl, som i forbindelse med fengslingsmøtene også har listet opp flere momenter fra etterforskningen han mener kan så tvil om at klienten kan ha begått ugjerningen han nå er tiltalt for.

- Påtalemyndigheten er enig i oppnevningen av Olaisen, fordi dette spørsmålet står sentralt i saken, sier statsadvokat Schjetne.

Vurderer forvaringspåstand

Politiet har gjennomført en svært omfattende etterforskning etter at Råger Holte ble drept. Schjetne opplyser at det er gjennomført over 300 vitneavhør. Under rettssaken vil det bli ført rundt 40 vitner, og det er satt av cirka fire uker til saken. Statsadvokaten regner imidlertid med at aktørene vil bruke omtrent tre.

I januar, etter 27-åringen var pågrepet og siktet for drap, skulle han etter planen ha møtt i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for flere forhold. Denne straffesaken ble utsatt. De alvorligste forholdene han var anklaget for, er nå tatt inn i tiltalebeslutningen som skal behandles i forbindelse med drapssaken senere i høst. Disse postene omhandler blant annet vold mot en medinnsatt i Trondheim fengsel, hvor han har sitter i varetekt samt vold mot en fastlege.

I tiltalen har påtalemyndigheten tatt forbehold om at de vil legge ned påstand om forvaringsstraff under straffesaken.

- Vi mener - på bakgrunn av forholdene beskrevet i tiltalen, tidligere dom fra 2012 som omhandler vold og de rettspsykiatrisk sakkyndiges vurdering - at det i dag er en nærliggende fare for at tiltalte på nytt vil begå et alvorlig lovbrudd. Etter vårt syn vil ikke en ordinær fengselsstraff være tilstrekkelig til å verne samfunnet, uttalte statsadvokat Schjetne i forbindelse med at tiltalen ble forkynt.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter