Det varsles rettssak mot den norske stat etter at Bayat fikk 80 piskeslag da hun ble tvangsreturnert til Iran.

Norske myndigheter trodde ikke at dommen mot henne var sann, og sendte henne ut i mars. En rapport fra den norske ambassaden i Teheran slår nå fast at dommen mot henne stemte – og at den er blitt ble fullbyrdet. Fredag landet Bayat på Gardermoen.

- Jeg kan ikke tro at jeg er tilbake i mitt hjem. Med min sønn, sier en sliten Bayat på telefon fra Steinkjer søndag kveld.

- Det er så mange gode og hyggelige mennesker i Steinkjer som har vært en stor støtte, ikke bare den siste tiden, men helt siden jeg ble sendt til Iran tidligere i år, sier Bayat.

Les også: SV krever oppvask etter torturen av Leila Bayat

Tøffe tider

Hun har mange gode minner fra Steinkjer og Norge, men akkurat nå har hun det også tøft:

- I dag sliter jeg med dårlige minner fra da politiet kom hit og arresterte meg og tok meg med, sier hun.

Advokat Preben Kløvfjell har arbeidet lange dager den siste tiden for å få henne til Norge.

- Selv om det er en lettelse for henne å være tilbake, er hun også veldig preget av det emosjonelle kjøret hun har vært gjennom. Det har vært en ubeskrivelig vanskelig reise. Nå kommer også de vonde minnene fra da hun ble sendt hjem, og hele prosessen med ikke å bli trodd på, sier advokaten.

De har sendt en omgjøringsanmodning til Utlendingsnemnda (UNE) der de ber om at asylavslaget gjøres om.

- Vi aksepterer ingen lang saksbehandlingstid nå, dette må skje straks. De får også et søksmal å svare for, sier advokaten.

Også Bayat sier hun håper på en rask avklaring nå.

Les også: Steinkjer-kvinne skal ha fått 80 piskeslag i Iran

Varsler rettssak

Søksmålet som varsles, er todelt: For det første gjelder det avslaget på asylsøknaden. Dette faller bort dersom omgjøringsanmodningen tas til følge.

- Men vi har også påstått menneskerettighetsbrudd. Vi ber staten erkjenne ansvar for begåtte menneskerettighetsbrudd, blant annet om at ingen skal sendes tilbake til tortur og umenneskelig behandling, sier Kløvfjell.

De kommer til å kreve erstatning, og Kløvfjell sier de vil komme tilbake til nivået på dette etter hvert.

- Støtten fra folk i Steinkjer har vært utrolig viktig for henne og hele familien. Å komme tilbake og vite at hun er trodd, har vært god terapi for henne, sier han.

Bayat søkte asyl i Norge i 2009 fordi hun mente seg rettsforfulgt i Iran. Ambassaden fastslår i rapporten at dommen Bayat la ved i asylsøknaden sin i 2009, var ekte. I tillegg konkluderer ambassaden med at alle dokumenter Bayat har lagt fram som bevis for at hun ble torturert med 80 piskeslag etter returen, er ekte, ifølge NTB.

Les også: Leila Bayat i møte med den norske ambassaden

Straffet grunnet alkohol

Straffen – som ble gitt fordi hun hadde drukket alkohol – ble utført 19. september, og fem dager senere, etter at TV 2 hadde vist video og bilder av skadene, ble hun invitert til møtet i ambassaden. Etter ambassadens rapport har advokat Kløvfjell jobbet med Utenriksdepartementet, ambassaden i Teheran og UNE for å få Leila ut av Iran og tilbake til Norge fortest mulig. Årsaken var at man fryktet at iranske myndigheter ville hindre henne i å reise ut.

UNE har kommentert saken overfor TV 2:

- Vi ønsker å ha henne tilgjengelig slik at vi kunne få informasjon fra henne. Det som er helt riktig er at vi har fått en rapport om dommen fra 2007, som er annerledes enn rapporten vi fikk i 2010. Det ligger i det nye at dommen kan være ekte, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Lyster i UNE til TV 2.

Les også: Samboeren til Leila Bayat i Steinkjer: - Hun er lei seg og gråter mye