Rådmannen har tidligere vurdert ti byggeprosjekter, og gitt avslag på byggetillatelse fordi skolekapasiteten ikke er tilstrekkelig nok. Nå har rådmannen gjort en ny vurdering i sju av disse sakene. I tre av dem fastslås det allerede nå at kapasiteten er tilstrekkelig.

Tre andre er avhengig av at politikerne går for rådmannens anbefaling om å bygge ut Ranheim skole og planen om å avlaste Lilleby skole. I en av sakene må det gjøres en endring av skolegrensene før kapasiteten er tilstrekkelig. I de tre siste sakene er det fremdeles for trangt på skolene. Dette er planlagte prosjekter i området Eberg-Strindheim og Stabbursmoen skole.

Dette er utbyggingsprosjektene som får klarsignal dersom politikerne går for rådmannens forslag:

Grilstad Marina: Adresseavisen har tidligere omtalt de sju rekkehusene som fikk nei til utbygging. Disse ble vurdert å være velegnet for barnefamilier og fikk avslag fordi både Ranheim skole og Charlottenlund skole ikke hadde plass nok. Dersom politikerne går for rådmannens forslag om et tilbygg på Ranheim skole, er problemet løst på barnetrinnet. Og etter en ny, grundig vurdering sier rådmannen likevel at kapasiteten på Charlottenlund ungdomsskole er tilstrekkelig. Begrunnelsen er at anlegget er fleksibelt, at skolen bare har elever på tre trinn og at skolen er relativt stor.

Ranheimsfjæra: Her søkte utbygger om å bygge 80 boenheter, men søknaden ble avslått. Dersom skolen bygges ut, kan prosjektet likevel få grønt lys.

Jarleveien 19: Utbygger ønsket å bygge 276 boenheter. I forslag til økonomiplan 2018–2021 foreslår rådmannen at det investeres elleve millioner til en innvendig ombygging som frigjøres ved at leietakere flytter ut av Lilleby skole. Dette vil gi tilstrekkelig skolekapasitet.

Egganveien 1: Utbygger søkte om å føre opp to boligblokker med parkeringskjeller, men fikk avslag. Etter at utbygger klaget på avslaget, ga bygningsrådet klager medhold – og viste til at det var satt av midler til både Okstad og Sjetne skoler. Nå har byggesakskontoret gitt klarsignal til igangsettelse av graving.

Tillerringen 163: Utbygger ønsket å sette opp fem eneboliger, men søknaden ble avslått på grunn av manglende skolekapasitet (Rosten skole på barne – og ungdomstrinnet). I oktober ble det gjort en ny vurdering med bakgrunn i oppdaterte prognoser, og konklusjonen er at skolen likevel er stor nok. Rådmannen understreker likevel at kapasiteten på barnetrinnet på Rosten skole og på naboskolene Tonstad og Hårstad er svært begrenset.

Steinanveien 21: Utbygger søkte om å bygge 86 boenheter, men fikk avslag fordi Blussuvoll ungdomsskole ikke hadde plass nok. Etter en ny vurdering med utgangspunkt i oppdaterte prognoser, er konklusjonen at skolen er stor nok.

Nordre Hallsetveg 103 og 105 (Munkvoll Hage): Utbygger ville sette opp 35 boenheter, men ble først varslet om at Hallset barneskole ikke hadde plass nok. Området ligger mot grensen til Byåsen skolekrets, og siden Byåsen skole har ledig kapasitet, gjennomfører rådmannen en prosess med grensejusteringer. Her vil rådmannen ha dialog med skolen og FAU.