Et tilbygg vil gi plass til 110 flere elever enn i dag, og skolen kan da håndtere den forventede elevtallsveksten fram mot 2023–24.

De siste årene har det i gjennomsnitt blitt bygget 140 boliger i Ranheim skolekrets, og en videreføring av dette tilsier en økning i antall elever på 25 hvert eneste år.

«Et permanent tilbygg øker Ranheim skoles utnyttelsesgrad. Dette vil åpne for videre boligbygging i store deler av skolekretsen», skriver rådmannen.

Nybygg til 37 millioner

Det kommer fram av saksframlegget til rådmannen som skal behandles i formannskapet tirsdag. Skolekapasiteten i området har lenge vært sprengt, og rådmannen anbefaler nå at politikerne gir grønt lys for å sette i gang med planen om et nybygg som skal koste 37 millioner kroner. Tre alternativer er vurdert for å bedre elevkapasiteten: Benytte ledig kapasitet ved andre skoler, en midlertidig paviljong og et permanent tilbygg. Skyssordning til andre skoler vil ha høye omkostninger for elever og ansatte, og kostnadene vil også være usikre.

- Skoleskyss er omstridt og vi ønsker ikke at slike ordninger blir permanente, sier Camilla T. Nereid, kommunaldirektør for oppvekst og utdanning.

En paviljongløsning anbefales heller ikke, fordi et vedtak i bystyret sier at slike ikke skal benyttes dersom elevtallet er ventet å stige over tid. En slik midlertidig løsning vil koste 25–30 millioner kroner, og jo lengre paviljongen blir stående, jo mer vil kostnaden nærme seg et permanent bygg.

- Behovet vil være der i mer enn 15 år fremover i tid. En permanent skole vil være bedre enn midlertidige løsninger både i et miljøperspektiv og økonomisk sett. Og det vil gi en mer fleksibel og gunstigere skole for dem som skal bruke den, sier Nereid.

Må komme i tillegg til nye Jakobsli skole

Camilla T. Nereid understreker at det å bygge ut den relativt nye Ranheim skole ikke reduserer viktigheten av nye Jakobsli skole som skal bygges på Overvik.

- Skoleutbygging for å huse 110 flere elever på Ranheim skole vil kunne bidra godt for å sikre den planlagte boligutbyggingen i området, men det er under forutsetning av at nye Jakobsli skole gjennomføres, sier Nereid.

I september ble det kjent at detaljprosjekteringen ved Jakobsli skole på Overvik blir utsatt. Skolen vil tidligst vil åpne i skoleåret 2022–23. Dette skjer etter at Fylkesmannen har levert flere alvorlige innsigelser mot den overordnede planen på Overvik. I dag holder 180 elever til i de midlertidige lokalene på gamle Ranheim skole, i påvente av at den nye skolen er innflyttingsklar. Dersom Jakobsli skole kommer senere enn forutsatt, må maksimalkapasiteten på Ranheim skole igjen utnyttes – eller annen løsning må etableres, ifølge rådmannen.

- Men det er ikke noe nytt som tilsier noe annet enn at Jakobsli skole skal åpne i 2022-23, sier kommunaldirektøren.

Må øke kapasitet i øst

Ifølge rådmannen vil et nybygg gi Ranheim skole kapasitet til det elevtallet man venter på lang sikt i den vestlige delen av skolekretsen, og det er sannsynlig at kapasiteten på lang sikt må økes øst i dagens skolekrets.

LES OGSÅ: Disse får trolig bygge boliger likevel

Utearealene på Ranheim er allerede store nok for 700 elever, og det er heller ikke nødvendig med ny regulering for å gjennomføre utbyggingen. En mulighetsstudie viser et tilbygg over to etasjer i sørøst, som gir en arealøkning på 900 m². Etter 2023–24 må skolen igjen få økt kapasitet, og ifølge rådmannen kan dette skje gjennom bruk av gamle Ranheim skole – når Jakobsli skole står klar. Samlet vil skolene Ranheim og gamle Ranheim ha plass til 1010 elever, og dette forventes å være tilstrekkelig til et godt stykke ut på 2030-tallet.

Vil bygge ut: Rådmannen anbefaler politikerne i Trondheim å gi grønt lys for å bygge ut Ranheim skole. Dette vil åpne for videre boligbygging i store deler av skolekretsen, ifølge rådmannen. Foto: Marianne Tønset