Starmus-organisasjonen i Trondheim budsjetterte med at foredragsholderne og artister ville bo, spise og drikke for 840 000 kroner. Sluttregningen ble nærmere 2,5 millioner. Det ble også bommet stygt på reiseutgiftene. Starmus i Trondheim regnet med 2,8 millioner, men det skulle vise seg å koste 4,1 millioner.

LES OGSå: Vil drøfte Starmus med NTNUs styre

Overskridelsene på disse to postene utgjør tre millioner kroner og tynger regnskapet kraftig. At Stephen Hawking avlyste i siste sekund og ikke kom til Trondheim «redder» delvis budsjettet. Det var kalkulert med at besøket av han og hans team ville koste 3,8 millioner kroner. Men til tross for at Hawking ikke kom, måtte likevel Starmus ut med over 2,4 millioner.

- Har vitenskapsfolk og artister levd og reist i luksus, eller har NTNU budsjettert med altfor lite?

- Nei, det har de ikke. Det kan jeg avkrefte, sier Trond Singsaas som var prosjektleder for Starmus 2017 i Trondheim.

- En viktig årsak er at det ble bestilt for mange rom og generelt en hektisk planlegging. Programmet ble ikke klart før i siste liten. Det er vanskelig å budsjettere med så stor usikkerhet.

Noe av det samme gjelder overskridelsene på reise, som delvis skyldes underbudsjettering, ifølge Singsaas.

- Hvordan kan Hawking koste 2,4 millioner når han ikke kom?

- Honoraret ble likevel betalt og forfallet ble meldt så sent at vi ikke fikk avbooket alle hotellrom for han og hans elleve personers store team. En del av utgiftene var på britisk side, som kansellering av reise, og vi hadde store utgifter i forbindelse med videolinken for å få overført foredraget.