- Jeg skal ikke foregripe noe. Vi skal ha en reell drøftelse av hva vi gjør, sier Gunnar Bovim. Han vil drøfte Starmus-evalueringen med NTNU-styret neste uke.

- Vi må bestemme oss for om vi kjører full pakke som sist, om vi selv lager en vitenskapsfestival med et konsept som passer mer til vår profil, eller at vi dropper å ha festival. Vi må veie innsatsen vi legger ned, opp mot gevinsten.

- Var Starmus 2017 verdt pengene?

- Absolutt. Oppsiden er udiskutabel og enorm. Det var en spektakulær opplevelse. Månevandrere og vitenskapsfolk fra aller øverste hylle kom til Trondheim. Unge og gamle norske og utenlandske deltakere fikk masse ut av det og barn og unge i byen ble inspirert.

Ønsket om internasjonal profilering av NTNU ble tilfredsstilt, og markeringen av Trondheim som vitenskapsby nådde enda sterkere gjennom. Vi lærte mye av å ha en vitenskapsfestival med et så ekstraordinært oppbud.

- Hva må forbedres hvis det blir en ny Starmus-runde?

- Vi erfarte at det var store kulturelle ulikheter i måten å planlegge på. Vi trenger mer forutsigbarhet og er mer formalistiske enn Starmus-organisasjonen er vant med. Arrangementet la beslag på store ressurser, ikke minst fra kommunikasjonsstaben vår.

Starmus har fått kritikk for kjønnsubalanse og mangelen på samfunnsvitenskapelige og humanistiske tema. Dette er det enkelt å rette opp, mener Bovim.

- Men en eventuell ny Starmus-festival må ha en annen organisasjonsform.

- Må det faglige innholdet endres for å stemme mer med NTNUs profil?

- Ja. Vi tenker at mye annet kunne være mer diskutert og eksponert. For eksempel mer vektlegging på havet. Det fikk vi ikke til. Vi må få frem det som særpreger Midt-Norge.

Varierende for sponsorene

Rektor mener festivalen ikke innfridde forventningene som var skapt om store konserter.

- Vi trodde festivalen skulle bli sterkere på musikksiden. Men mye av det vi ikke fikk til må også tilskrives at vi hadde veldig kort tid til planlegging.

Ikke alle de private sponsorene festivalen var fornøyd med hva de fikk ut av arrangementet. Bovim mener det offentlige må ta en enda større del av finansieringen av en eventuell ny festival.

- De private sponsorene stilte raust opp, men opplevde at de i varierende grad fikk uttelling. Hvis vi skal ha private sponsorer, må vi har mer tid til å tenke gjennom mulighetene.

- Samarbeidet med Starmus Universe har åpenbart vært vanskelig. Men hvor viktig er det når evalueringen sier at produktet, opplevelsen av festivalen og blesten, var en suksess?

- Det er en balanse i dette. På den ene siden var festivalen i all hovedsak svært vellykket. Men for å gjenta suksessen må vi finne nye samarbeidsformer med aktuelle partnere, enten dette er Starmus eller andre. Dette vil være sentralt når vi går videre.

- Ikke nødvendigvis Starmus

- Hvis NTNU er lunken til en ny festival, er det vel ingen grunn til å tro at Kunnskapsdepartementet, kommunen, fylkeskommunen og sponsorer vil stille opp?

- NTNU er ikke lunken til en ny festival. Vi vil derimot bruke de erfaringene vi har gjort oss slik at vi kan få til en like god vitenskapsfestival senere. Og da i samarbeid med departement, lokale myndigheter og andre.

- Litt på siden

Starmus-festivalen dreier seg mye rundt grunnleggeren Garik Israelian og hans kontaktnett innen vitenskap, formidling og musikk. Bovim tror likevel det kan arrangeres en vitenskapsfestival uten ham og Starmus.

- Ingen andre har et slikt nettverk som Israelian, men det er først og fremst innen astrofysikk som er litt på siden av NTNUs kjerneområder. Hans kontakter er ikke like relevante hvis vi vil ha en festival med en litt annen faglig profil. Det er heller ikke sikkert at det blir like spektakulært hvis man arrangerer en Starmus-festival nummer to. Månevandrerne blir ikke yngre med årene de heller.

Kongelig astronom Martin Rees fengslet publikum med sitt foredrag og mange universer. Foto: Mariann Dybdahl
Mange barn i Trondheim deltok på sideprogrammet til Starmus, som får gode skussmål i evalueringsrapporten. Foto: Stian Kristoffer Sande