- Det fremstår som opplagt at det er økonomisk motivert kriminalitet. Bruddene skjer for å klare å plukke mer kamskjell, sa aktor.

I Nordmøre tingrett ble det fredag avsluttet en rettssak mot tidligere daglig leder i båtselskapet Atlantic Strømøyvåg DA. Han er tiltalt etter at yrkesdykker Krasimir Krastev (56) fra Frøya døde i 2014, på jobb mens han plukket kamskjell utenfor øya Smøla.

Mannen sa seg ikke skyldig da rettssaken startet, og mente at det ikke var han som hadde ansvar for sikkerheten. Han er tiltalt for brudd på Arbeidsmiljølovens paragraf 19.1 under særdeles skjerpende omstendigheter. Tiltalen går på en lang rekke brudd på sikkerhetsregler.

Rettens administrator er Frederik Meringen med meddommerne Vibeke Sissel Løvaas Nyland og Magnar Oldervik i Nordmøre tingrett. Foran sitter sakkyndig Per Ragnar Jensen.

Tre døde dykkere

- Arbeidsgiver i vår sak har totalt neglisjert sitt ansvar, sa aktor Knut Meek Corneliussen under sluttprosedyren.

Han la ned påstand om åtte måneder fengsel, med en strafferabatt på tre måneder på grunn av lang liggetid i saken. Den tiltalte har vært daglig leder i selskapet siden 2007, noe som betyr at mannen ledet bedriften både i 2008 da Ola Hansson (25) døde, i 2009 da Piotr Nosowski (31) døde, og nå sist da Krastev mistet livet. Det ble gitt foretaksbøter etter de to første ulykkene.

- En dykker gikk i sjøen, og kom ikke opp igjen. Det er ikke første gang det skjer i firmaet der tiltalte har en sentral rolle. Det er ikke andre gang, men det er tredje gangen, sa aktor, som mente bruddene skjedde for at selskapet skulle tjene «mest mulig penger».

Her kan du se og høre mannskapet fortelle om dødsdykket.

Knut Meek Corneliussen fra Møre og Romsdal politidistrikt.

- Kunne vært reddet

Bistandsadvokat Wenche Brandstad krevde, på vegne av enken og de to døtrene til Krastev, oppreisningserstatning på 125 000 til hver. Da sakkyndig dykkerekspert Per Ragnar Jensen forklarte seg for retten fredag, «antok» han omkomne «kunne vært reddet». Brandstad spurte han om dette:

- Du har en hypotese og at han kunne vært reddet hvis de ikke hadde brutt reglene. Hvis luftflaska var stengt, ville det blitt oppdaget ved en «kameratkontroll»?

- Ja, absolutt, svarte Jensen.

Det var heller ingen dykker i nærheten av omkomne på bunnen, slik det skulle være. Heller ikke kommunikasjonsutstyret ble brukt/fungerte.

- Hadde kommunikasjonen fungert, så kunne han sagt fra om et problem på ti sekunder. Det hadde vært god nok, sa Jensen i retten.

Krastev kjempet trolig en kort kamp på bunnen av havet. Han forsøkte å vrenge av seg vesten hvor bly var stripset fast, men lykkes ikke med det. Han ble funnet død en liten time senere.

Datteren til avdøde bor på Frøya med mann og to barn. Om sakkyndiges forklaring sier hun:

- Jeg tenker at han hadde levd nå, hundre prosent sikkert, hvis de fulgte reglene, sier Ralitsa Malakova.

Les reportasjen om Ola, Piotr, Kris og Berge

- Brøt all tillit

Sakkyndige Jensen var tydelig under rettssaken:

- For meg virker det som om de ikke dykker i henhold til noe som helst. De vil bare i sjøen for å få mest mulig skjell. Det er det de lever av, uten å tenke på sikkerhet, sa han.

Under rettssaken sa en polsk dykker følgende:

- Hvis vi skulle fulgt norske regler mens vi dukket, ville vi ikke tjent én krone, sa dykkeren.

Aktor spurte dykkereksperten om dette kunne stemme. Han svarte:

- Hvis man ikke klarer å tjene penger når man følger regelverket, så er det uforsvarlig å dykke etter kamskjell, rett og slett, sa Jensen.

Han mener forsvarlige kamskjellfangst bare kan skje med timelønn, og ikke betalt per kilo. Arbeidstilsynet sa i fjor at de «vurderer» å forby akkordlønn, men så langt har de ikke gjort noen endringer. Om forholdet mellom kamskjelldykkerne og Arbeidstilsynet, sier Jensen:

- All den tilliten firmaet fikk fra Arbeidstilsynet, har de brutt, sa Jensen.

Les også: Dette vet vi om hva som skjedde

- Ikke overrasket

Tiltaltes forsvarer ber om full frifinnelse.

- Det var som forventet, sa forsvarer Olav Bowitz da påstanden ble lagt frem.

Han mener likevel at fem måneder er for strengt.

Advokat Olav Cecil Bowitz forsvarte den tiltalte.

- Det har gått som en rød tråd gjennom denne rettssaken at tiltalte mener det er andre enn han som har ansvar, sa Bowitz.

Han la også vekt på at en del av de tolv bruddene i tiltalen er «av byråkratisk karakter».

- For eksempel at de ikke har direkte kontakt med en dykkerlege. Det er sånne «tilsynsfeil», mente forsvareren.

Her kan du se og høre mannskapet fortelle om dødsdykket.

Les alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne».