Både kongeparet og kronprinsparet deltar på jubileumsmarkeringen som sendes direkte på NRK. 31. oktober er det nøyaktig 500 år siden Martin Luther i den tyske byen Wittenberg sendte ut sine 95 teser om avlatshandelen.

Luthers oppgjør med kirken utløste et skred av hendelser som på få år førte til dramatiske og omfattende endringer i det religiøse og politiske landskapet i store deler av Europa. Reformasjonen endret et par tiår senere også kirke og samfunn i Norge.

Høydepunktet i 500 årsmarkeringen

Jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen klokken 19.30 blir ledet av preses Helga Haugland Byfuglien og domprost Ragnhild Jepsen og er det norske høydepunktet i 500 årsmarkeringen for reformasjonen.

Selv om reformasjonen representerer et brudd med den daværende kirken og opprettelsen av en luthersk kirke, er det lagt stor vekt på at gudstjenesten tirsdag skal ha et økumenisk (arbeid for økt forståelse, samarbeid og dialog mellom ulike kristne kirker) preg.

Kronikk:  Luther la vekt på nåden

- Vil synliggjøre kirkelig enhet

- I gudstjenesten samler vi hele spennet i Kirke-Norge, fra Den norske kirke og Den katolske kirke til Den anglikanske kirke og flere frikirkesamfunn. Den norske kirke legger stor vekt på enhet, og ønsker å understreke dette perspektivet ved å synliggjøre i jubileumsgudstjenesten at vi står sammen om evangeliet om Jesus Kristus og Guds nåde, i tjeneste for kirken i verden, forteller preses Helga Haugland Byfuglien.

Tirsdag kveld kommer dette tydelig til uttrykk ved at Bernt Eidsvig, katolsk biskop av Oslo og fungerende apostolisk administrator for Trondheim apostoliske stift, og fem representanter for fem andre kirkesamfunn, medvirker under ulike ledd av gudstjenesten.

Eidsvig er blitt spurt om å lede en utvidet trosbekjennelse. Denne versjonen av trosbekjennelsen og ble første gang benyttet under Det lutherske verdensforbunds generalforsamling i Namibia i mai 2017. Foran hver av de tre delene av trosbekjennelsen, stiller biskopen spørsmålet «Tror du på ...?»

Svært takknemlig katolsk biskop

- Jeg er svært takknemlig over å bli invitert til å delta aktivt i gudstjenesten. Dette er en generøs og åpenhjertig måte å markere reformasjonsjubileet på. Jeg tolker ønsket om min deltagelse som et uttrykk for at Den norske kirke ønsker å fokusere på vår felles opprinnelse og vår felles framtid, sier Eidsvig, som forteller at han ble «overrasket over henvendelsen».

- Vi har ingen tradisjon for at norske katolske geistlige deltar aktivt i gudstjenester i Den norske kirke, så slik sett representerer dette en ny utvikling. Jeg tror Den norske kirke nå ser kristendommens framtid i Norge som et økumenisk anliggende enn noe som bare angår Den norske kirke, sier Eidsvig.

- Lever i håpet om kirkelig enighet

- Den katolske kirke og Den norske kirke har de siste 50 årene nærmet seg hverandre på viktige områder, selv om det fremdeles er sentrale ting som skiller. I gudstjenestefellesskapet kommer dette til uttrykk ved at katolikker ikke deltar i nattverden. Vi håper at det økumeniske arbeidet kan føres videre og at vi som kirker forplikter oss på det som samle oss. Vi må leve i håpet om kirkelig enhet, og samtidig ha respekt for ulikheter, holde fast på egenarten og samtidig se hvor langt vi kan nå, sier Byfuglien.

Domprost Ragnhild Jepsen, som i samråd med preses Helga Byfuglien, er hovedansvarlig for planleggingen av festgudstjenesten, forteller at det hele tiden har vært lagt som en forutsetning at det skulle være en økumenisk gudstjeneste.- Med tanke på at dette er en nasjonal markering av reformasjonen, er nok dette et fint, men uventet grep for de fleste, sier Jepsen.

Stortingspresidenten og kulturministeren til stede

I tillegg til de kongelige gjestene vil en rekke ledere for ulike kirkesamfunn, organisasjoner og politiske organer være til stede i Nidarosdomen.

Blant inviterte gjester er blant annet Stortingets president Olemic Thomessen, 1. visepresident Eva Kristin Hansen og kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland. Også en lang rekke fylkesmenn, fylkesordførere og ordførere er til stede sammen med Den norske kirkes preses, de øvrige elleve biskopene og Kirkerådets leder og direktør.

Kronikk: Olavsfestdagene vil forandre verden

Solosang ved Maria Haukås Mittet

Preses Helga Haugland Byfuglien holder preken og tre ulike kor deltar. Det blir solosang ved Maria Haukås Mittet og liturgisk dans ved Sigmund Hegstad.

Kronikk: Biskopen nektet å innordne seg

Nidarosbiskop Herborg Oline Finnset og domprost Ragnhild Jepsen deltar under prosesjonen inn og ut av Nidarosdomen og er liturger under festgudstjenesten tirsdag kveld. Foto: Marthe Hårstad
- I gudstjenesten samler vi hele spennet i Kirke-Norge, fra Den norske kirke og Den katolske kirke til Den anglikanske kirke og flere frikirkesamfunn, sier preses Helga Byfuglien om tirsdagens økumeniske festgudstjeneste 500 år etter reformasjonen Foto: Martin Andersen
- Jeg er svært takknemlig over å bli invitert til å delta aktivt i gudstjenesten, sier den katolske biskopen Bernt Eidsvig Foto: Kim Nygård
31. oktober er det 500 år siden Martin Luther sendte ut 95 teser om avlatshandelen og ga startstøtet til en voldsom omveltning i Europa