Presset fra grasrota i Ap øker nå betydelig: Nå har partiets lokallag i Oslo, Bergen og Trondheim alle vedtatt krav om midlertidig stans i Afghanistan-returene.

Må revurdere «oktoberbarna»

Torsdag kveld vedtok et enstemmig styre i Trondheim Ap en uttalelse der de blant annet krever at de såkalte «Oktoberbarna», de enslige asylsøkerne som ifølge norske myndigheter fylte 18 forrige måned, må få vurdert sakene sine på nytt. Trondheims-partiet ber også om at Stortinget vedtar en midlertidig stans i Afghanistan-returene.

- Bakgrunnen for vedtaket er den økte bruken i midlertidighet, samtidig som halvparten av de enslige mindreårige med midlertidig opphold har forsvunnet. For det andre er situasjonen i Afghanistan svært alvorlig og kaotisk, noe som også fremgår i nye rapporter. Den norske ambassaden i landet skriver at situasjonen er forverret. Så med mindre utenriksministeren meget snart kan forsikre om at det er trygt å returnere asylsøkerne til Afghanistan, vil vi ha en midlertidig stans frem til vi får en skikkelig gjennomgang av sikkerhetssituasjonen i landet, sier leder Hanne Moe Bjørnbet i Trondheim Ap.

Landsmøtet vedtok at det skal inngå en sårbarhetsvurdering - at man skal se på hva slags tilknytning ungdommen har til hjemlandet. Bjørnbet er glad for dette.

- Men dette forslaget blir ikke behandlet før langt ut i desember, og disse ungdommene sendes tilbake nå – til en veldig usikker sikkerhetssituasjon. Derfor er det viktig å umiddelbart stoppe disse returene.

- Men Ap nasjonalt har gitt sterke signaler om at partiet ikke vil støtte et slikt forslag?

- Jeg opplever at denne saken har modnet seg de siste ukene, og at flere av stortingspolitikerne ikke er like avvisende. Jeg håper partiet tar de sterke signalene som nå kommer fra Oslo, Trondheim og Bergen, at de lytter til grasrota i partiet. Situasjonen for disse ungdommene er svært alvorlig, og jeg håper derfor inderlig at partiet støtter dette forslaget.

Hjertene i Trondheim og Bergen

Arbeiderpartiet i Bergen vedtok torsdag en tilsvarende uttalelse. Leder Roger Valhammer sier vedtaket i styret var enstemmig.

- Det er et stort engasjement for denne saken. At disse unge skal sendes på flukt på nytt, er en sak som treffer mange sosialdemokratiske hjerter, forteller han.

- Men vil hjertene i Trondheim og Bergen få gjennomslag i partiledelse og stortingsgruppe?

- Ja, jeg tror stortingsgruppa vil lytte til grasrota. Da vi vedtok større vekt på sårbarhetskriteriene på landsmøtet, var tanken at dette skulle operasjonaliseres når vi kom i regjering. Det skjedde ikke, og da må vi definere det fra Stortinget. Disse punktene er det som må være Aps politikk i den situasjonen vi står i nå - hvor sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er betydelig forverret.

Lederen i Arbeiderpartiet i Bergen, Roger Valhammer, sier dette er en sak som treffer mange sosialdemokratiske hjerter. Foto: Privat

- Betyr dette at alle de såkalte oktoberbarna vil få opphold?

- Det betyr at alle vil få vurdert sakene sine på nytt. Vi sier ikke at alle skal få bli.

- Men mange?

- Det er umulig å si, men en stor andel vil nok få opphold når man skal ta hensyn til de mange faktorene som gjør dem sårbare, sier Valhammer.