STATSBUDSJETT 2018

- Det kan godt være at vi finner midler til dette underveis. Men vi har ikke omtalt dette kuttet i vårt forslag til alternativt statsbudsjett, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

17. juni vedtok et flertall på Stortinget, regjeringspartiene, Venstre og KrF inkludert, at Trønderbanen skal være ferdig elektrifisert innen 2023, som en del av Nasjonal Transportplans første planperiode.

Men da statsbudsjettfremlegget fra regjeringen ble lagt på bordet var alle prosjektmidler rensket bort.

- En strek i regningen, sa Venstres Jon Gunnes i går. Han varslet at partiet vil ha på plass 200 millioner kroner til dette neste år i budsjettforhandlingene som starter i neste uke.

Men noen drahjelp for Trønderbanen fra KrF i budsjettforhandlingene, kan ikke Venstre ta for gitt.

Andre prioriteringer

KrF lanserte torsdag formiddag sitt alternative statsbudsjett for neste år. Budsjettet vil være utgangspunkt for partiets forhandlinger med de andre borgerlige partiene.

KrF vil ha 9,6 milliarder kroner i nysatsinger til egne saker ut over regjeringens budsjettforslag for 2018. Hjertesakene blir finansiert med 8,3 milliarder kroner i økte skatter og avgifter 8,3 milliarder. Og kutt og omprioriteringer i budsjettet i størrelsesorden 3,4 milliarder.

KrF setter av 200 millioner kroner til «Fornyelse for mer punktlig og driftssikker jernbane».

Mens en rekke lokale tiltak landet rundt nevnes spesifikt, har ikke KrF prioritet elektrifiseringen av Trønderbanen i sitt alternative forslag.

- Vi har ikke gjort strekningvise prioriteringer og det er riktig at vi ikke har satt av penger neste år til Trønderbanens elektrifisering. Men vi står ved vedtaket om at dette prosjektet skal være ferdig i første del av NTPs planperiode, sier partiets samferdselspolitiske talsmann, Hans Fredrik Grøvan.

Familiene og barna først

Familiepolitikken, klima, bistand og frivillighet er det som får prioritet i KrFs forslag til statsbudsjett for neste år.

- Mens familiene var den største taperen i regjeringens forslag til statsbudsjett, har KrF gjort dem til de største vinnerne, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han presenterte KrF- budsjettet torsdag formiddag med Kjell Inge Ropstad.

KrF vil øke bevilgningene til barnetrygd på 300 millioner kroner, har tiltak for å styrke barnehagen med 350 millioner kroner og vil bruke 42 millioner til mer fleksibel kontantstøtte.

- En investering i familiene er en investering i framtiden, slo Hareide fast.

Beholder skatt på Tesla og maskiner

Regjeringen har planlagt å fase ut eiendomsskatten på verk og bruk, den såkalte maskinskatten. Dette har KrF motsatt seg, noe partiet holder fast på i sitt budsjettopplegg.

- Et flertall på Stortinget har bedt regjeringen sette ned et lovutvalg for å foreslå forbedringer i dagens regelverk. Det er rart at regjeringen kommer med dette kuttet nå, sier Hareide.

I spørsmålet om den såkalte Tesla-skatten har KrF imidlertid ombestemt seg. Før var partiet kraftig motstandere av forslaget om å kutte avgiftsfritaket for de tyngste elbilene.

- Dersom regjeringen følger opp med tilsvarende avgiftsøkning for de tyngste fossilene, er vi med. Disse bilene har hatt en avgiftslettelse på ni milliarder kroner de siste årene, sier Hareide.

Tror Erna holder nyttårstalen

Mens regjeringen i forrige fireårsperiode kunne nøye seg med ett av støttepartiene Venstre eller KrF, trenger de blåblå etter valget støtte fra begge.

KrF-leder Knut Arild Hareide legger overfor Adresseavisen ikke skjul på at dette er en posisjon KrF vil utnytte til fulle.

- Vi har fått en politisk posisjon som gjør oss – og sakene våre – sterke, sier Hareide.

Han karakteriserer likevel utsiktene for at statsminister Erna Solberg også i år holder nyttårstalen som gode.

- Utsiktene til det er gode. Vi vi være opptatt av politiske resultater, men vi har ikke satt kråkefot på noen av regjeringens satsinger. Men, det må være klart, vi vet at vi ikke fikk gjort noe med pleiepengeordningen i fjor da Venstre sikret flertallet med Høyre og Frp. I år er kortene delt ut annerledes. Vi vil være en tydelig og krevende budsjettforhandler, sier Hareide.

ALTERNATIVT BUDSJETT: Nestleder og finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad i KrF Foto: Butt, Mariam, NTB scanpix