Politiker Erling Moe (V) argumenterte tirsdag for at den nye Crispin Glover Records Shop bør få skjenke alkohol.

- Olavskvartalet er nå i ferd med å endre karakter til et fullverdig kulturhus. Vis-à-vis Crispin Glover Records har Cinemateket etablert seg. Det er allerede en suksess. Det er verdifullt at flere ulike kulturaktører nå etablere seg der, sa Erling Moe i formannskapet.

Han viste til at butikken har bygd en scene i lokalet og at de også arrangerer konserter.

- Allerede den første uka er det avholdt flere konserter. I tilknytning til konsertene ønsker selskapet å selge øl i lukket forpakning og vin, sa Moe.

Les også: Forvandlet klesbutikk til kinosal

Fikk avslag

Butikken åpnet for to uker siden. De har allerede søkt om en engangs skjenkebevilling, men fått avslag.

- Dette svaret kan ikke regnes som en formell behandling av skjenkesøknad, men det er rådmannens faglige vurderinger ut fra spørsmålet som foreligger, sa Morten Wolden i formannskapet.

Rådmannen mener altså at platebutikken ikke kan skjenke alkohol, og viser til disse retningslinjene: «Bystyret ser det som et mål å endre skadelige drikkemønstre, redusere ulovlig omsetning av alkohol og å øke oppslutningen om alkoholfrie soner, som under graviditet, i trafikken og i samvær med barn og ungdom.»

- I et tidligere vedtak avslo formannskapet søknaden til klesbutikken Suuz. Formannskapet sa da at ved å åpne for skjenking ved steder som til i dag har vært fritatt for skjenking, vil det gi færre alkoholfrie soner i Trondheim, sa Wolden i formannskapet.

Rådmannen mener altså at Crispin Glover Records er en butikk på lik linje med andre butikker.

Les også: Ekspressfart for alle som vil servere øl i Innherredsveien

Hva med Alma Mater?

Moe sier platebutikker i Oslo, Bergen og Tromsø også holder konserter og tilbyr øl og vin.

- For at platebutikker skal overleve, må de tilby kulturopplevelser utover å selge plater. Det er viktig at Crispin Glover både produserer, designer og selger musikk, og tilbyr konsertopplevelser. En begrenset adgang til å skjenke øl og vin vil øke muligheten for det, mente Moe.

Han sammenlignet med Litteraturhuset og gourmetbutikken Alma Mater, som begge serverer alkohol. Rådmannen var ikke enig i sammenligningen:

- Når det gjelder Alma Mater, var rådmannens vurdering at det ikke var unaturlig at denne type konsept med salg av mat over disk og matservering også har et tilbud om alkoholservering. Det ble også sett på tidligere innvilget skjenkebevilling til Bristol, hvor formannskapet i sin tid innvilget bevilling til tross for at Bristol var et bakeri/konditori i tillegg til kafé. Litteraturhuset har på sin side en egen kafé med et definert skjenkeareal som ikke gjelder hele Litteraturhuset, sa Wolden.

Les også: Krambugata/Brattørgata 1913 og 2017

KrF støttet rådmannen

Erling Moe mener bystyret kan hende må se nærmere på dagens skjenkeregler. KrFs Espen Agøy Hegge var klar på at dette ikke var saken dere hans parti og Venstre står nærmest hverandre.

- Men Moe er inne på noe viktig: Dersom de skal få servere alkohol, må reglene endres. Jeg støtter rådmannen helt og fullt, dette ligner på avslaget til Suuz. Det er gode grunner til å opprettholde de få alkoholfrie sonene vi har, ikke minst av hensyn til alkoholens skadevirkninger. Et frislipp der det er handel, vil være en stor endring fra dagens praksis, mente KrF-politikeren.

Geir Waage (Ap) hadde tatt seg bryet med å sjekke hva som faktisk skjedde da klesbutikken Suuz fikk nei.

- Da var rådmannens innstilling at det skulle innvilges bevilling, men seks mot fem politikere sa at nei til dette. Ap var splittet i saken, sier Waage.

Torgeir Lund, mannen bak Crispin Glover Records og driver av Crispin Glover Record Shop, kommer nå til formelt å søke om å få servere alkohol.

Les også: Her er plateguruens tips for den som vil slå gjennom med musikk

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.