Stille og rolig gled de tre F-35-flyene inn over kampflybasen og landet mykt på rullebanen nesten uten lyd.

Haldis Kirkbak, som sammen med mannen Ulf er en av flystasjonens nærmeste naboer, overvar landingen fra arbeidsplassen i flytårnet på basen.

- Det var jo annonsert at de ville lande stille. De gled jo inn i dag. Vi får se hvordan det høres ut når de tar av, sier hun.

Her kan du lese Adresseavisens omfattende reportasje fra 2015 om hvordan Norges nye kampfly, F-35, skal løse alle slags oppdrag.

Bor i rød sone

Torsdag ettermiddag besøkte Adresseavisen ekteparet hjemme på Gjersgården på Grande i Ørland. Gården ligger midt i rød sone, det mest støybelastede området ved flystasjonen.

Over en kopp kaffe forteller ekteparet hvordan de har valgt å vente med å avgjøre hva de skal gjøre. De har i realiteten ventet helt siden 2010, før den endelige avgjørelsen om basevalg ble tatt.

Luftforsvarets bakkemannskap venter spent på at de første tre norske F-35-kampflyene skal lande på Ørlandet fredag ettermiddag. Foto: Håvard Jensen Haugseth

- Vi ville vente på flyene og høre lyden, sier Halldis Kirkbak.

- Vi må nok vente til det kommer flere fly enn de tre første, sier ektemannen Ulf Kirkbak.

Gården de bor på har vært i Ulfs familie i flere generasjoner. Hans bestemor bodde her, og han har nesten vokst opp her. Likevel er motivasjonen til å utvikle driften liten så lenge alt er så usikkert.

- Det er mange som har det som oss, og har gått og ventet i årevis, sier Kirkbak.

Venter på landbrukseiendommene

Hans Kristian Nordset, er leder for den Støygruppa Ørland, som representerer ca. 1000 lokale boligeiere. Han anslår at 990 av disse er positive til flybasen, men mange er skeptiske til støyen.

- Vi er spente. Alle i Ørland er spente på hva de nye flyene betyr, sier Nordset, som påpeker at ca. 100 saker om privatboliger allerede er løst.

- Men det er nesten ikke startet på arbeidet med landbrukseiendommene. Det er mange vanskelige saker. Vi er spente på hva alt dette betyr for bygda vår, sier Nordset.

I alt 176 boliger ligger i rød sone. Cirka 50 boenheter ligger på gårdsbrukene. Totalt er mange som 1530 boliger i Ørland kommune omfattet av støyproblematikken. Det mår gjøres tiltak på ca. 1000 bolighus, opplyser forsvarsbygg.

Men ikke alle er skeptiske

I går møtte Adresseavisen Laila Lund og Kirsten Solem, begge fra Bjugn på Brekstad. De to har tatt turen for å få med seg den historiske flylandingen og drikke kaffe.

- Støyen gjør meg ingenting. Jeg har interesse for fly, sier Solem.

Heller ikke Ørland-ordfører Tom Myrvold (H), er spesielt skeptisk. Myrvold, som selv er oberstløytnant og har permisjon fra jobben i Luftforsvaret for å være ordfører, bekrefter at han gjerne skulle vært tilstede på kampflybasen for å se flyene lande. Det fikk han imidlertid ikke lov til, fordi det ikke er lagt opp til noen formell markering før neste uke.

Ordfører Tom Myrvold (H), sjef for kampflyprogrammet, Morten Klever og basesjef på Ørland flystasjon, Hans Ole Sandnes, møtes i rådhuset på Ørland.

Myrvold snakker om hvilke forventninger og muligheter kommunen nå får gjennom de nye kampflyene og utbyggingen av kampflybasen.

Han viser også til det konkrete samarbeidet som er etablert med andre forsvarskommuner, som Stjørdal og Trondheim, samt dagens fylkeskommune, om strategisk planlegging. Myrvold legger ikke skjul på at kommunen håper å lokke til seg mer forsvarsrelatert næringsliv fremover. Derfor er det lagt til rette med nye næringsarealer nært flystasjonen. Kommunen har også knyttet til seg folk med kjennskap til forsvaret og har nettverk som jobber spesielt opp mot næringslivsaktørene.

- Forsvarssektoren er en spesiell sektor å forholde seg til. Det handler om måten man gjør forretninger på og alle de lover og regler man må forholde seg til, sier han.

Myrvold ser også gode muligheter for lokalt næringsliv til å kapre forsvarskontrakter, noe som allerede skjer når basen nå bygges ut. Omtrent alt av kontrakter er vunnet av entreprenører og leverandører fra Midt-Norge

- Det jeg kan si er at flyenes ankomst er en manifestasjon av at vi har lyktes med mye planlegging, sier han.

Et tydelig siignal om hvor stor begivenheten er, er gjestelisten for den formelle markeringen neste fredag. Dit kommer blant annet kongen, statsminister Erna Solberg og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg

- Har stor fremtidstro

Myrvold ser også klare resultater i form at utbygging både inne på basen og utenfor gjerdet. Han sier kommunen har gjort mye for å legge til rette for nyetablering og tilflytting etter hvert som antallet ansatte på basen øker. Nå kommer også resultatene. Myrvold snakker om en ren spin off-effekt.

- Det er to følelser jeg fornemmer blant folk. Det har vært mye snakk om støy på forhånd, men det som overskygger dette fullstendig er optimismen og viljen til å satse. Det er stor fremtidstro, sier han.

I dag har kampflykommunen drøyt 5300 innbyggere. Siden 2012 har befolkningen vokst med 180 innbyggere. Den forventede tilflytningen i forbindelse med kampflybasen har i stor grad uteblitt, til nå.

- Som politier håper man på litt for mye og tror det kommer litt før, men når det kommer så blir det nesten litt for mye. Jeg tror vi i prosentvis vekst ligger på tredjeplass i fylket, sier Myrvold.

ADRESSEAVISEN MENER: F-35 lander mykere enn fryktet

Ordføreren snakker om at både Ørland og Bjugn, det som i fremtiden blir nye Ørland kommune, har en demografi med ung befolkning og fødselsoverskudd.

- Vi har en god økning i yngre innbyggere og fødselsoverskudd. På Fosen er det bare Bjugn og Ørland som har det