Én av dem som har opplevd å bli påkjørt, både i parkeringshus og på parkeringsplass ved kjøpesenter uten at synderen har lagt igjen beskjed, er Jørn Gisvold.

Han bor i Oslo, men hadde parkert leiebilen i Bakke p-hus da Adresseavisen snakket med ham fredag.

- Dette har skjedd flere ganger. Den siste bulken vil koste meg flere tusen kroner å få reparert, sier Gisvold. Han synes Bakke p-hus er et av de bedre p-husene å parkere i, men det er litt trangt når man skal åpne dørene.

Katarina Cöster fra Åre er på høstferie i Trondheim og parkerte sin gamle Ford i Bakke. – Her er det ikke så aller verst å parkere, men jeg var oppe på kanten med bakhjulet i den krappe svingen. Hjemme klarte jeg å bulke bakskjermen i p-kjelleren der jeg bor. Der er det enda trangere enn her, sier Cöster.

Mange stikker altså av uten å legge igjen beskjed om at de har vært uheldig å komme borti en annen bil. For Sør-Trøndelag dreier det seg om skader for rundt 25 millioner kroner, i tillegg kommer mørketallene.

Fredag er bulkedagen

Fredag er den dagen i uken det skjer flest parkeringsskader. Parkeringskjellere, parkeringshus og parkeringsplasser nært inngangspartier, er typiske høyrisikosteder for parkeringsskader.

- Vi skulle gjerne sett at parkeringskjellere og parkeringshus hadde blitt bygd med bedre plass til hver enkelt bil. Slik de er utformet, bidrar de til at antall parkeringsskader er høyere enn de ellers ville ha vært, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige forsikring.

Finans Norge regner med at det er store mørketall i forbindelse med parkeringsskader, som aldri blir rapportert. Mange bileiere velger å ikke melde mindre skader av frykt for å tape bonus. De venter i stedet til det vil lønne seg å belaste forsikringsselskapet, fremfor å punge ut selv for skaden.

Et problem i byene

Parkeringsskader skjer over alt, men er ifølge Eklo først og fremst et problem i byene. Det har sin naturlige årsak i mer trafikk, men også at man er henvist til trange parkeringskjellere og parkeringshus.

Tall fra Finans Norge viser at i Sør-Trøndelag i 2016 ble det registrert 5981 parkeringsskader, av disse skjedde 3988 i Trondheim. I Orkdal ble det rapportert om 246 skader, 228 i Melhus og 197 i Malvik. I Nord-Trøndelag ble det i fjor meldt totalt 3435 skader, av disse 632 i Steinkjer, 607 i Stjørdal og 531 i Levanger.

I Trondheim skjer det i gjennomsnitt om lag 10 parkeringsskader hver dag året rundt. Likevel peker noe dager seg ut. Fredag er vanligvis ukens verste.

Black Friday verst

Black Friday, i år 24. november, er blitt den nye bulkedagen. De siste årene har man sett en økning i antall bulkeskader på om lag 35 prosent denne dagen sammenlignet med en gjennomsnittlig fredag.

Kommunikasjonssjef Eklo forteller at deretter kommer årets mest travle og verste bulkedag, 22. desember, i forbindelse med stressede bilister som er ute på de siste juleinnkjøpene.

Ipsos har på oppdrag fra forsikringsbransjen spurt folk om de har opplevd, enten å skade en annen bil på parkeringsplass uten å varsle, eller fått bilen skadet uten at gjerningspersonen har meldt fra. Bare 3 prosent innrømmer å ha skadet en annen bil på en parkeringsplass uten å varsle fra. Derimot sier nesten halvparten at de har opplevd at bilen er blitt skadet på en parkeringsplass, uten at den skyldige har meldt seg.

Parkeringsskadene kostet i fjor 57 millioner kroner i Sør-Trøndelag, hvorav 35 millioner kroner i Trondheim. I Nord-Trøndelag kostet de 31,5 millioner kroner.

Lukker øynene

- Hvis vi beregner at minimum halvparten stikker av etter å ha bulket en annen bil, så snakker vi om at folk bulker og stikker av for opp mot 25 millioner kroner i året bare i Sør-Trøndelag, pluss mørketallene, opplyser Eklo.

Ser man på bulking med kun stolper eller lignende og ikke andre biler, kostet slike skader fire millioner kroner i Sør-Trøndelag i fjor, hvorav tre millioner i Trondheim.

- Noen merker vel ikke at de har vært borti andre biler?

- Det kan hende, men det virker som om mange har lav terskel for å lukke øynene og kjøre videre som om ingenting har skjedd. Bulker du bilen selv, er det ingen andre å skylde på. Men når bulken er forårsaket av andre og det er du som står igjen med regningen, oppleves det som fryktelig surt.

- Hvilke råd vil du gi for å unngå parkeringssaker?

- Hvis mulig, unngå mørke og trange p-hus. Rygg inn når du parkerer. Sørg for at vinduene er fri for dugg før du kjører ut. Unngå parkeringsplasser nært inngangspartier. La ikke små barn åpne døren selv, sier Pål Rune Eklo.

Er forsiktig: Katarina Cöster fra Åre kjører veldig forsiktig når hun skal parkere i p-hus. Hjemme i p-kjelleren presterte hun å bulke høyre bakskjerm. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen
Trangt: Forsirkingsbransjen skulle gjerne sett at parkeringskjellere og parkeringshus hadde blitt bygd med bedre plass til hver enkelt bil. Slik de er utformet, bidrar de til at antall parkeringsskader er høyere enn de ellers ville ha vært. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen