- Et okkupert land er et land som ikke bestemmer over seg selv. Slik er det i Norge når det gjelder utenrikspolitikk, det er i realiteten USA som bestemmer, sier Galtung.

På et sjeldent norgesbesøk i Kimen kulturhus i Stjørdal benyttet 87 år gamle Galtung sjansen til å kritisere at Norge har tillatt amerikanske soldater på Værnes. Han mener Russland kan oppfatte dette som en provokasjon.

Mange møtte opp for å høre Galtungs foredrag. Foto: CHRISTINE SCHEFTE

- Norge kunne heller forsøkt å være brubygger mellom USA og Russland. Vi kan være et godt vertskap, og invitere til møter og dialog, sier Galtung.

- Kan det være noen risiko ved å ikke tillate amerikanske soldater her?

- Nei. Norge har en kollektiv russer-angst som er helt ubegrunnet. Russland har aldri angrepet oss, sier Galtung.

Fredsarbeid

Han etablerte Institutt for fredsforskning i 1959, og fikk ti år senere verdens første professorat i konflikt- og fredsforskning. Veteranen er ikke imponert over det arbeidet Norge har gjort innen fredsskapende arbeid.

- Nordmenn er ikke opptatt av å løse konflikter, de er opptatt av å være på rett side. Det Norge gjør når man forhandler er å forsøke å overtale partene til å akseptere det USA ønsker, sier Galtung.

- Ingen andre å frykte

På dette siste punktet får Galtung støtte fra NTNU-professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

- Det kan jeg på sett og vis være med på. De nordiske landene har i flere hundre år vært engstelige for Russland og Sovjetunionen. Det er jo ingen andre stormakter i nærheten å være redd for. Frykten har aldri slått til, Russland har aldri foretatt seg noe i nord, sier Knutsen.

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt peker på meningsmålinger som dokumenterer angsten Galtung snakker om.

- Norge har historisk ingen erfaring på linje med det de har i Polen og Baltikum. Meningsmålinger viser likevel at Norge er ett av landene som er mest kritisk til Russland. Jeg mener noe av forklaringen er å finne i norsk presse, hvor det ofte blir presentert et forenklet svart-hvitt bilde av Russland, sier hun.

Ingen støtte

Galtungs påstand om at Norge er okkupert av USA er hun ikke enig i.

- Det blir feil. Det er norske politikere som bestemmer over norsk utenrikspolitikk. Jeg kan være enig i er at det er et problem er at det som har vært grunnplanken i norsk sikkerhetspolitikk siden krigen, den transatlantiske linjen, overhodet ikke diskuteres., sier Wilhelmsen.

- Litt vel dramatisk

Heller ikke NTNU-professor Knutsen kjøper påstanden om at det er USA som bestemmer norsk utenrikspolitikk.

Det høres litt vel dramatisk ut å si det om norsk utenrikspolitikk. Dersom han hadde snakket om sikkerhetspolitikk er det litt annerledes, men selv da er det en sannhet med modifikasjoner. Norge adlyder ikke automatisk USA, og vi har også et forhold til Russland. Det forholdet har gitt oss noen særbetingelser i Nato, blant annet når det gjelder fravær av allierte baser i Norge, sier Knutsen.