Det er riksadvokat Tor-Aksel Buschs egen oppsummering etter et møte denne uken der polititoppene i Norge diskuterte hvilke metoder politiet kan bruke i etterforskning av overgrep og overgrepsnettverk på nett.

På møtet mandag deltok Busch, flere av hans sentrale statsadvokater, sjefene for Kripos, PST, Økokrim Politidirektoratets avdelingsdirektør for politifag.

- Det var et nyttig og informativt møte som blant annet avdekket et behov for oppdatering av enkelte interne retningslinjer. Riksadvokaten understreker viktigheten av at politiet – innenfor ordinære og tradisjonelle rettssikkerhetsgarantier – har muligheten til å arbeide på denne måten for blant annet å avsløre overgrep mot barn, skriver Busch i en uttalelse etter møtet.

Lovtomt område

Adresseavisen har en serie artikler det siste året vist frem hvordan amerikanske FBI overtok en server på det mørke nettet, og utstyrte brukere på jakt etter overgrepsbilder av barn med programvare som gjorde det mulig for FBI å lese av data og få ut brukerinformasjon fra datamaskinene i Norge.

Dataavlesing – eller hackingen – fra amerikansk politi i Norge er ulovlig.

Likefullt har 43 nordmenn vært under etterforskning ved hjelp av disse opplysningene.  Domstoler fra Kristiansand i sør til Vesterålen tingrett i nord har de siste to årene dømt 15 menn for befatning med overgrepsbilder. Det tingrettene ikke fikk vite av norsk politi og påtalemyndighet, var at det eneste som i utgangspunktet knyttet mennene til de kriminelle handlingene, var IP-adresser som amerikanske FBI hacket ut av pc-ene deres.

Justisminister Per-Willy Amundsen sa forrige måned til Adresseavisen at han ville avvente vurderingene fra påtalemyndigheten før han vurderte hemmeligholdet av FBI-metodene i det norske rettsvesenet.

FBI overtok dette nettstedet, og drev den videre for å hacke seg inn på PCene til de som var innom. Ved hjelp av etterforskningsmetoder som var forbudt i Norge da det skjedde, fikk dermed norsk politi tilgang til navene på 43 nordmenn. De ble senere straffeforfulgt uten at retten og forsvarerne fikk vite at beviskjeden bygget på metoder som ikke var lovlig i Norge. Foto: SKJERMDUMP Amerikanske Rettsdokumenter

Intern debatt

Den direkte foranledningen for møtet mellom polititoppene mandag denne uken var VGs avsløring i oktober, der avisen avslørte hvordan australsk politi i en internasjonal operasjon drev nettstedet «Childs Play» i elleve måneder.

I den perioden delte politiet også selv overgrepsbilder.

I møteinnkallingen bekrefter Tor-Aksel Busch til at det allerede før VGs avsløringer har vært intern debatt i politiet om hvilke metoder som kan brukes i jakten på overgripere.

«I forbindelse med VGs omtale av hvordan australsk politi har operert på nettet for å avsløre seksuelle overgrep mot barn og et tidligere formidlet, sterkt ønske fra enkelte miljøer innen norsk politi om endrede retningslinjer for slik virksomhet, er det behov for et møte ved Riksadvokatembetet for å drøfte ulike problemstillinger», skriver Busch.

Konkluderer før jul

Dagsorden for møtet mandag viser at Riksadvokaten nå vil ha en bred gjennomgang:

  • Orientering om foreliggende retningslinjer ved bruk av utradisjonelle etterforskingsmetoder på nettet.

  • Eventuelle behov for endrede retningslinjer, hva bør disse i tilfelle gå ut på og hvorvidt dette kan reguleres gjennom retningslinjer fra Riksadvokaten alene.

  • Hvordan norsk politi kan bruke informasjon som andre lands politi og samarbeidende tjenester har hentet inn med metoder som ikke er i samsvar med norsk regulering. Og hvorvidt dagens situasjon er tilfredsstillende.

  • Vurdere behovet for å ta initiativ overfor lovgiver med tanke på reguleringer.

  • Hva skal sies til media om møtet og om dagens situasjon og vegen videre.

Riksadvokaten skriver i sin uttalelse at det er han selv som nå vil ta ansvaret for den videre oppfølgingen etter møtet.

«Når vi har vår vurdering klar før jul vil vi komme med en kort kommentar om hva som er foretatt», skriver Busch.