For seks uker siden ble jeg syk, og hadde behov for et legebesøk. Jeg mistenkte selv at dette var en kraftig forkjølelse, og ikke noe akutt eller alvorlig. I og med at min fastlege som jeg da er svært godt fornøyd med bor 35 mil unna var det svært tungvint å oppsøke ham. Jeg lurte på hvilken lege jeg kunne oppsøke, og hvem som kunne ta imot meg, da jeg ble avvist på legevakten med beskjed om å kontakte fastlege.

Pasientombudet svarer: Først og fremt så vil det være en stor fordel å ha fastlege i den byen man studerer. Det er hos fastlegen du får den beste behandlingen, fordi legen kan bli kjent med deg og det er lettere og følge opp behandlingen din. Men det vil ikke alltid være hensiktsmessig og bytte fastlege, som for eksempel når man kun skal studerer et semester, eller være i en kortere periode.  Er man student ved universitet eller Høyskole så er det ofte slik at noen fastleger er tilknyttet helsetjenesten ved universiteter og høyskoler. Disse fastlegene kan man benytte seg av så lenge man har betalt semesteravgift. Det er også enkelte kommuner som har avtale med legesenter/fastleger om å ta imot personer uten fastlege i kommunen. Men det er slik at fastleger alltid skal prioritere egne listepasienter før man tar inn personer som ikke er på en slik liste. Dette innebærer at du kan ta kontakt med den kommunen eller universitetet/høyskolen i den byen du studerer for å forhøre deg om hvilke fastleger som er tilknyttet helsetjenesten ved universitetet/høyskolen.

Du skriver at du er svært godt fornøyd med din fastlege som bor langt unna, og ønsker i utgangspunktet ikke å bytte. Det er slik at personer som flytter innenfor Norge, og har meldt flytting til en annen kommune kan få tilbake sin tidligere fastlege, selv om du har benyttet en annen fastlege i mellomtiden. Det forutsetter at man flytter tilbake til sin opprinnelige kommune innen tre år. Så om du flytter tilbake til din opprinnelige kommune innen tre år kan du få tilbake din opprinnelige fastlege.

Du skriver at du ble avvist ved legevakten med den beskjed om å oppsøke fastlege. Legevakta er kommunal slik som fastlegene er, men de skal i tilbud til personer som kommer med akutte tilstander, eller forverring av en kronisk sykdom som ikke kan vente på ledig time hos fastlegen. Du skriver at du mistenker kraftig forkjølelse, noe som ikke anses å være akutt. Det er nok derfor du ble avvist ved Legevakta.

Du kan lese mere om fastlegeordningen på disse sidene:

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-843

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842

Vil du ha mer informasjon eller bistand, kontakt oss gjerne. https://helsenorge.no/pasient-og-brukerombudet/sor-trondelag

Hilsen Tonje Ottosen Johnsen, Seniorrådgiver, Pasient- og brukerombudet i Sør-Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no