SVs Karin Andersen advarer likevel «oktoberbarna» om å gjøre seg for store forhåpninger til endringene.

– Stortinget har tatt et steg i riktig retning, men endringene er dessverre små, sier Andersen.

Stortinget påførte likevel innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) et smertelig nederlag tirsdag ettermiddag.

Flertallet har nå bestemte at alle enslige, mindreårige asylsøkere med avslag etter 1. oktober i fjor skal få saken sin behandlet på nytt – og det i lys av et sett med sårbarhetskriterier.

Ingen av dem som blir berørt skal heller kunne returneres til Afghanistan før den nye behandlingen er gjort.

Les også: SV foreslår umiddelbar stans i Afghanistan-returer

Advarer mot ringvirkninger

Innvandringsminister Sylvi Listhaug reagerte med oppgitthet etter stortingsvedtaket.

Underveis i debatten i Stortinget tirsdag kritiserte hun Arbeiderpartiet for å la SV presse dagsordenen i den norske asylpolitikken.

Hun etterlyste også en konkretisering og avgrensning av stortingsvedtaket.

- Vedtaket omfatter et par hundre menn i første omgang. Men det er signalene i vedtaket som gjør meg urolig. Signalene om at bare man lager nok spetakkel i mediene, får med seg aktivister, interesseorganisasjoner og noen politikere, så greier man å hyle til seg ny behandling i saken sin, sier Listhaug til Adresseavisen.

Les også: Ap-storbyene med sterkt press mot eget parti i asylsaken

Etterlyste konkretiseringer

Listhaug kaller det «et paradoks at unge menn i sin beste alder nå skal kunne få behandlet sakene sine på nytt som om de var unge gutter i 16-17-årsalderen».

- Det gjenstår fortsatt mange fortolkninger av vedtaket. Selv om jeg utfordret opposisjonen, fikk jeg ikke mange konkretiseringer. Vi vurderer i dag allerede ulike sårbarhetskriterier. Opposisjonen sier man skal legge mer vekt på sårbarhetskriteriene, men ikke hvor mye mer, påpeker Listhaug.

På ett punkt trøster innvandringsministeren fra Frp seg med at det kom en avgrensning:

- Jeg ble i hvert fall ikke motsagt på at man ikke skal legge «avgjørende vekt» på disse kriteriene. Det ville åpnet for veldig mange, sier Listhaug.

Harde angrep

Listhaug sier til Adresseavisen at vedtaket både vil trekke afghanske gutter nordover fra Europa, og vil kunne føre til at Norge igjen kommer på kjøreruten til menneskesmuglere som har spesialisert seg på å frakte afghanske ungdommer inn mot Europa.

Selv om ingen av gruppene automatisk vil utløse rett til opphold i Norge, vil Listhaug for alt i verden unngå en storstilt tilstrømming mot de norske grensene.

I selve stortingsdebatten gikk Arbeiderpartiet til harde angrep på Listhaug og hennes motstand.

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans to nestledere deltok i felttoget mot Listhag.

- Det er ikke disse 2–300 ungdommene som avgjør om norsk asylpolitikk står fast eller ikke, eller om norsk asylpolitikk er forutsigbar eller ikke, sa Trond Giske.

KREVER SVAR: Trond Giske

Giske gikk langt i å true med mistillit om ikke Listhaug rettet seg etter Stortinget.

- I en konflikt mellom Stortinget og en statsråd har jeg aldri opplevd at det har vært Stortinget som har gått av, påpekte Giske i debatten.

- Dette er en nødvendig korreksjon av en regjering og en statsråd som har tynt Stortingets vilje i sine instrukser til behandlingen av asylsøknader, refset Hadia Tajik.

På rømmen

Senterpartiet og særlig Arbeiderpartiet balanserer på stadig voksende uro i egne rekker om asylpolitikken.

I Arbeiderpartiet har en rekke lokallag og fylkespartier gjort vedtak om stans i returene til Afghanistan og en mer human asylpolitikk.

Senterpartiets Heidi Greni

Både Arbeiderpartiet og Sp avviser på det mest innstendige at partiene med tirsdagens vedtak har gått i bresjen for noen større liberalisering i asylpolitikken.

- Det vi har gjort i dag er en presisering i det gjeldende asylforliket. Dette er ingen større omlegging, sier Senterpartiets innvandringspolitiske talskvinne Heidi Greni til Adresseavisen.

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud sier «oktoberbarna» ikke kan glede seg for tidlig.

- Vi har gjort presiseringer om at man skal vurdere sårbarheten i forbindelse med hver enkelt retur. Hver sak er forskjellig. Dette er ikke et bredt vedtak om amnesti eller noe, sier Aasrud.

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud sier partiet har fremmet et forslag om å innføre et sårbarhetskriterium slik at færre asylungdommer får midlertidig opphold i Norge Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix