Da straffesaken mot kvinnen startet i Sør-Trøndelag tingrett 1. november, fikk retten se filmen fra 4. juni i år. I dommen beskrives det som skjedde i stua i mannens leilighet på Lade i Trondheim slik:

«Kjærtegner fornærmede»

«I de første syv minuttene av filmen, sees at fornærmede ligger i en sofa og spiller dataspill. Tiltalte setter seg i sofaen bak fornærmede, hun følger med på dataspillet og kjærtegner fornærmede. Etter hvert legger hun venstre hånd over fornærmedes venstre skulder og blottlegger samtidig halsen hans, strekker plutselig frem høyre hånd og skjærer over fornærmedes strupe med en kniv. Det oppstår et basketak og fornærmede forsøker å fravriste tiltalte kniven og roper gjentatte ganger "Har du kutta strupen min", "ka e det du gjør ferr nå", "æ blør i hjel" og "slipp kniven"».

En kvinne er dømt for drapsforsøk etter at hun angrepet kjæresten med kniv på Lade i sommer.

Etter hvert falt kjæresteparet ut av verandadøren på terrassen i leiligheten. Mannen kom seg inn i leiligheten igjen, og fikk ringt 112, mens kvinnen sprang vekk. Hun ble pågrepet av væpnet politi på Ladestien, hvor hun leverte fra seg den 14 centimeter lange foldekniven, ifølge dommen.

Etter at videoen var vist under straffesaken, tok retten en pause. På vei ut av salen, besvimte den ene meddommeren som følge av inntrykkene i videoen.

- Sjelden reaksjon

- Det stemmer at dette skjedde. Dommeren i saken har hatt kontakt med meddommeren i ettertid og har vurdert det slik at det ikke er behov for videre oppfølging, sier sorenskriver Leif Otto Østerbø ved Sør-Trøndelag tingrett.

- Opplever dere slike reaksjoner ofte?

- Meddommere kan bli eksponert for brutale ting, og kan ha behov for debrifing, men det er sjelden vi opplever slike reaksjoner.

Statsadvokat Kaia Strandjord som aktorerte saken, opplyser at selv garvede politifolk reagerte på videoen da de så den første gang.

Statsadvokat Kaia Strandjord var aktor i straffesaken.

- Det er sjelden vi kan belyse en straffesak på denne måten, sier Strandjord om videoen.

Dømt for drapsforsøk

Etter hendelsen i juni ble det klart at den fornærmede mannen var påført totalt ni sårskader. Det mest alvorlige var den vel 12 centimeter lange, horisontale kuttskaden på fremsiden av halsen hans. Mannens skader ble lukket og han ble skrevet ut av sykehuset neste dag. Sør-Trøndelag tingrett mener imidlertid at handlingen i verste fall kunne ha ført til døden. «Handlingen fikk ikke mer alvorlige konsekvenser fordi fornærmede fikk stoppet angrepet», heter det i dommen. Kvinnen dømmes etter tiltalen for drapsforsøk.

Mannen forklarte i retten at tiltalte før knivangrepet satt bak ham i en times tid. «Hun var kjærlig og ga han klemmer og sa hun var glad i han». Det som deretter skjedde kom som et sjokk på ham. Han kunne ikke peke på noe som kunne forklare handlingen.

Både i avhør og i retten avviste den tiltalte kvinnen at hun mente å drepe mannen. Tingretten peker i denne forbindelse på at hun etter hendelsen hadde kontaktet en mann på Ladestien, og bedt om at fornærmede måtte få hjelp.

Ifølge dommen hadde mannen montert to kameraer - et i leiligheten og et utenfor. Dette fordi han tidligere hadde opplevd innbrudd. Den tiltalte visste om kameraene.

Følte seg oversett

Før straffesaken hadde statsadvokat Strandjord varslet at hun ville legge ned påstand om at kvinnen måtte dømmes til tvungent psykisk helsevern, etter at de rettssakkyndige hadde konkludert med at hun var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Tingretten mener at knivangrepet var motivert av vrangforestillinger som følge av en alvorlig psykose. I politiavhør etter hendelsen opplyste tiltalte at hun følte at kjæresten oppførte seg mot henne «som hun var ingenting». Kvinnen fortalte at hun hadde sett en Bama-reklame der en frukt ble skåret i to, og at den hadde innvirkning på henne: «Han så på henne som en frukt, da kunne han være en frukt selv», refereres hun på i dommen.

Ifølge dommen begikk kvinnen handlingene mot sin daværende kjæreste, fordi hun følte seg oversett og «fordi hun var skremt». Hun bekreftet også i retten at hun følte seg overvåket og var redd for hva fornærmede kunne gjøre mot henne. Retten mener imidlertid at disse forestillingene ikke har rot i virkeligheten.

- Liten sykdomsinnsikt

Etter å ha hørt de rettssakkyndige konstaterer dommerne at kvinnen i 20-årene var psykotisk på gjerningstidspunktet, noe som gjør at hun ikke kan straffes. Hun dømmes imidlertid til tvungent psykisk helsevern av hensyn til samfunnsvernet. I den forbindelse viser retten blant annet til at kvinnen i liten grad har sykdomsinnsikt. «Tiltaltes voldsutøvelse er motivert av paranoide vrangforestillinger, som er et betydelig faremoment når det gjelder risikoen for nye straffbare forhold. Voldshandlingen fant sted uten forvarsel og hadde stort skadepotensial», heter det i dommen.

Under rettssaken la bistandsadvokaten ned påstand om at kvinnen måtte betale 250 000 kroner i oppreisning og ca. 15 000 kroner for økonomisk tap. Retten konkluderte med at hun må betale totalt 35 000 kroner. Det begrunnes blant annet med at hun var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Advokat Arve Røli er den tiltalte kvinnens forsvarer. Han opplyser at det ikke er besluttet om dommen ankes eller ikke.

Advokat Arve Røli, som forsvarte kvinnen i retten, opplyser at det ikke er besluttet om dommen ankes eller ikke.

Advokat Arve Røli er den tiltalte kvinnens forsvarer. Han opplyser at det ikke er besluttet om dommen ankes eller ikke. Foto: Morten Antonsen