Dermed kan det se ut til at det ikke blir noe av planene om å bygge den nye bydelen Urbania på Rotvollodden, inspirert av tegneserien Asterix og Obelix.

Om tre måneder flytter NTNU ut lærerutdanningen fra det gamle asylet og til Kalvskinnet, og det 17 000 m² store bygget blir stående tomt.

- Nå vurderer vi et salg. Bygningsrådets vedtak reduserte størrelsen på nybyggene på nordsiden av det eksisterende bygget med 3000 m², og da blir konseptet Urbania vanskelig, sier Pål Berg, daglig leder i Aha eiendom. Naboer som Sjøvegen huseierlag, Steinerskolen og Camphill Rotvoll har stilt seg skeptisk til prosjektet.

I januar presenterte Berg og medeier Alf-Egil Bogen planene for Urbania. Det tidligere psykiatriske sykehuset i kombinasjon med nybygg skulle gi plass til 225 boliger. Litt urbant, samtidig landlig skulle folk i forskjellig alder og livssituasjon kunne bo sammen.

I åtte – ni år har Berg planlagt hva eiendommen, som han kjøpte av Sør-Trøndelag fylkeskommune, kan brukes til. Rotvoll psykiatriske sykehus ble avviklet i 1990 og i 1994 overtatt av daværende Høgskolen i Sør-Trøndelag til lærerutdanning.

Stenger ned prosjektet

Berg forteller at han de nærmeste to – tre ukene skal i møter om et mulig salg, eventuelt med noen som kan tenke seg å utvikle eiendommen sammen med Aha Eiendom. Men mest trolig blir hele eiendommen solgt. Berg regner med å stenge ned prosjektet 1. februar 2018.

- Vi er i dialog med to – tre interessenter, som alle er store, profesjonelle utbyggere. De ønsker seg et rent salgsprosjekt til markedspris. Man må tenke annerledes økonomisk når prosjektet er blitt redusert, sier Berg.

Berg sier det er veldig dyrt å ta vare på den gamle bygningsmassen fra 1870-tallet. Reparasjon av murfasaden vil pågå frem til jul. Utskifting av vinduer er stoppet opp. Fra nyttår blir det ingen ytterligere renovering av eiendommen.

Urbania er blitt møtt med en del motstand for planene fra nabolaget. Berg sier han er skuffet over Steinerskolen, som det var satt av areal til gjennom sambruk.

Idealisme er vanskelig

- Vår grunntanke var at alle skulle kunne bo i Urbania og ikke bare de mest velstående, men idealisme er vanskelig i Norge, sier Berg, som har brukt flere titalls millioner kroner på å rehabilitere den gamle eiendommen.

Han mener eiendommen ville vært perfekt for en videregående skole, men fylkeskommunen har ikke vært interessert.

- Hva skjer nå videre?

- Ender vi opp med nye eiere, må de følge vedtaket i bygningsrådet. Prosjektet må tegnes om, det er uansett 3000 m² for stort. En avgjørelse vil trolig bli tatt før jul.

- Du har brukt åtte år og mange millioner på Urbania. Hva sitter du igjen med?

- Jeg blir 50 neste år, og livet har lært meg at noen kamper skal man la ligge, sier Pål Berg.

Urbania var planlagt med 225 leiligheter, hvorav 60 i eksisterende bygningsmasse. Leilighetene var prosjektert som ett-, to- og treroms fra 30 til 90 kvm. Berg og Bogen så for seg en kombinasjon av utleie- og selveierboliger. De nye boligblokkene skulle komme på parkeringsplassen på baksiden mot sjøen.

Ønsker ikke nybygg

Før bygningsrådet behandlet utbyggingen av Rotvollodden, var det kommet inn 18 merknader. De fleste uttrykker stor motstand og skepsis til ny bebyggelse i dette området.

Sjøvegen huseierlag, Steinerskolen, Rotnissen barnehage, Camphill Rotvoll, Steinerskolen foreldreforening og stiftelsen Rotvoll gård ønsker ikke nybygg på Rotvollodden. Området beskrives som en perle for allmennheten som må bevares. Som naboer ønsker de et levende område på Rotvollodden, og det er ikke forenlig med den omfattende boligbygging som Urbania legger opp til.

Møter motstand: Pål Berg i Aha eiendom konstarer at den nye bydelen Urbania på Rotvoll er møtt med motstand, ikke minst i nabolaget. Planene gikk ut på å bygge 225 boliger, hvorav 60 i det gamle asylet fra 1872. Foto: jens petter søraa