Adresseavisen skrev fredag om en lærers opplevelse av å komme i alvorlig fysisk konfrontasjon med en ungdomsskoleelev.

Samme uken som volden ved denne skolen skjedde, ble en annen elev ved en annen skole i Trondheim fratatt to kniver på skolen etter flere trusler om vold.

Rektor på skolen forsikrer om at problemet tas på alvor og at alle instanser er koblet på.

Den tillitsvalgte ved skolen forteller at lærere ikke tør jobbe på kveldstid i frykt for enkelte elever. Flere uttrykker utrygghet i forbindelse med trusler. Noen skal ha låst døren bak seg og elevene i klasserommet, i frykt for enkeltelever.

- Jeg er kjent med at det har skjedd ved et par anledninger, når de utagerende elevene har oppholdt seg i arealet utenfor, men ikke at låsing av dører skjer er konsekvente, sier rektor som har snakket med personalet om dette.

LES KOMMENTAR: Tallene som skremmer

Arbeidsmiljøproblem som må frem i lyset

- Vold og trusler er ingen privatsak. Dette er et arbeidsmiljøproblem må tas på alvor. Derfor er det bra å få det frem i lyset, sier Hans Lieng leder i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag.

Han er opptatt av at skoler som strever med denne type problemer må avdekke dem og søke hjelp til å løse dem.

Rydd opp: Fylkesleder Hans Lieng i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag ber rektorer åpne opp og rydde opp i arbeidsmiljøer som preges av vold og trusler.

- Det er et lederansvar på den enkelte skole å sørge for en åpen dør. Lærere skal kunne komme til rektor med sin bekymring eller med konkrete hendelser. Og det er rektor og kommunens skoleledelse sitt ansvar å være oppriktig intresserte og støtte både skoleansatte og elever når de forteller om vold og trusler. De kan ikke sitte og vente eller se det an, sier Lieng.

Innleid vakthold ved skolen

På den omtalte skolen har de, etter episoden, hatt Securitasvakter til stede i skoletida. I brev til foreldre og foresatte skriver rektor: «Dette er en ordning som vil fortsette en tid framover. Det er fortsatt en del uro i elevmiljøet. Det virker som elevene trenger litt tid på å falle til ro etter alt som har skjedd denne høsten.»

- Vaktene er der for at både elever og lærere skal oppleve at miljøet på skolen er trygt. Lærere kan ikke fysisk vise elever vekk når de kommer inn på et område de er uønsket på, sier rektor.

Rektor understreker igjen at de ikke sitter og venter på at det skal gå over.

- Allerede ved en voldshendelse i vår var kommunaldirektør, kommunalsjef, barnevern, politi og barne- og familietjenesten koblet på. Dette har vi jobbet mye med i hele høst. Og ja, det har tatt mye krefter og jeg forstår at mange er frustret, sier rektor.