Hittil i år har Trondheim vokst med 2383 innbyggere – og trenden er stigende.

Det viser dagferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Befolkningen i Trondheim har hittil i år vokst raskere enn i Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø.

- Den veksten vi også så i forrige kvartal, fortsetter nå. Vi har betydelig større vekst enn de andre storbyene, og det ser ut som trenden bare fortsetter, sier Ottervik.

- Stor optimisme

Hun peker på at byen har fortsatt fødselsoverskudd, i kombinasjon med mye tilflytting både fra utlandet og fra resten av landet.

- Men hvorfor tror du byen vokser raskere enn andre steder?

- Vi har et næringsliv som er mer stabilt enn i resten av landet, og hvor det er stor optimisme. Så har vi et attraktivt forsknings- og universitetsmiljø som trekker til seg folk og som gjør at de blir boende. Mange av dem som studerer her, blir her, sier Ottervik.

Hittil i år har Trondheim vokst med 1,25 prosent, mot landssnittet på 0,6 prosent, ifølge SSB. For de andre storbyene er tallene: Oslo (0,8 prosent), Stavanger (0,4 prosent), Bergen (0,5 prosent) og Tromsø (1,2). Noe overraskende har Kristiansand har 2,4 prosent vekst. SSB skriver at det kan henge sammen med at kommunen har begynt å tilby gratis busskort til studenter som melder flytting til kommunen.

- Er gratis busskort til studenter aktuelt?

- Det kommer vi nok ikke til å gjøre, men vi innfører at studenter som har busskort skal kjøre gratis på natten. Vi skal heller bruke pengene på gode gang- og sykkelveier, gode bussforbindelser og gode priser på bussen, sier hun.

Les også: Byutvikling på stram line

Les også: Her får Trondheim voksesmerter

- Kun positivt

- Er det noen negative konsekvenser med å vokse såpass raskt?

- Det er bare positivt. Også nabokommunene våre vokser betydelig, og det er veldig bra, sier ordføreren.

Ifølge SSB har Melhus vokst med 1,3 prosent hittil i år, mens Skaun har gått 1,1 prosent opp. Klæbu, som skal bli en del av Trondheim, vokser bare med 0,4 prosent.

Les også: Stadig eldre førstegangsfødende

NHOs regiondirektør Tord Lien. Foto: Terje Pedersen/Scanpix

- Næringslivet viktig

Ordføreren trekker altså frem næringslivet som en av årsakene til at trondheimsregionen vokser. Det er NHOs regiondirektør Tord Lien enig i.

- Det er veldig hyggelig at ordføreren anerkjenner den jobben våre medlemmer gjør, og hun har selvsagt et poeng. NHOs kommunebarometer fra i høst viste også at Trondheim ligger godt an når det gjelder konkurransekraft og attraktivitet. Dette gjenspeiler seg tydligvis i befolkningsvekst, sier Lien.

Les også: Laveste befolkningsvekst på over ti år

Levanger vokser

I Nord-Trøndelag har Levanger hittil i år økt befolkningen med 1,1 prosent. Steinkjer har bare blitt 55 flere innbyggere hittil i år, en vekst på 0,25 prosent. Stjørdal har gått opp med 0,9 prosent, mens Verdal ligger på 0,7, ifølge SSB-tall.

Folketallet vokser i alle norske fylker utenom Nordland og Finnmark. Nedgangen i folketallet i Nordland og Finnmark skyldes innenlandsk flyttetap til de andre fylkene, ifølge NTB. Fylkene Finnmark, Rogaland, Sogn og Fjordane og Nordland hadde størst innenlandsk flyttetap i siste kvartal sammenlignet med folketallet.