Et ektepar i Oslo skal over tid ha hjulpet kommende bilister med teoridelen av førerprøven, skriver Bergens Tidende.

Reiste rundt i landet

Senest torsdag denne uken ble en mann, bosatt i Førde, og som er i første halvdel av 20-årene, dømt til fengsel i tilknytning til svindelsaken.

Ifølge politiinspektør Magnar Pedersen i Larvik har Oslo-paret reist rundt til ulike steder i Norge med spesialsydde plagg, T-skjorter og skjorter, utstyrt med diverse tekniske hjelpemidler. Så skal de ha tilbudt sine tjenester til personer som skulle avlegge teoriprøve hos Statens vegvesen.

Politiet i Larvik har ansvaret for saken, siden det første tilfellet av juks ble avdekket der. Det skjedde i august.

Lomme til iPhone

Flere angivelige jukseplagg, i ulike størrelser, er beslaglagt. T-skjorten på bildet har en spesialsydd lomme som gir plass til en iPhone. Et lite hull på brystet gjør at kameralinsen kan se skjermen der teorispørsmålene dukker opp.

I tillegg skal juksehjelpen ha inkludert en radiosender som kunne tapes fast til kroppen – forbundet med plugger som kunne skjules i øret.

Magnar Pedersen er påtaleansvarlig for alle juksesakene. Han sier de så langt har mistanke om at rundt 40 teoriprøvekandidater i Norge har fått ulovlig hjelp.

– Under prøven har kandidatene kunnet kommunisere med en på utsiden. Det later i all hovedsak til å ha vært Oslo-mannen som har vært denne hjelperen. Vår mistanke er at han, fra utsiden og via iPhone-kameraet, har kunnet se spørsmålene – og så gi det riktige svaret, sier politiinspektøren.

To dømt til nå

Så langt er det kommet to dommer i sakskomplekset, inkludert Førde-mannen som ble dømt i en tilståelsessak torsdag. Han fikk 24 dagers fengsel.

LOMMEN: Her er T-skjorten vrengt, og den spesialsydde lommen ses tydelig. Foto: Politiet

Den andre dommen, også den en tilståelsessak, stammer fra Stavanger. I denne saken ble utfallet igjen ubetinget fengsel, opplyser politiinspektør Pedersen.

– Dette er juks vi ikke kan akseptere og som er en fare for trafikksikkerheten.

På stående fot kjenner Pedersen ikke til saker fra Hordaland. Men han sier lokalt politi rundt om i Norge for tiden jobber med å få avhørt cirka 20 mistenkte.

– Vi venter på resultatene av disse avhørene. Hvis mistenkte ikke erkjenner juks, må vi vurdere hvordan vi skal gjøre det med rettssakene; om de skal avholdes der de mistenkte er eller andre steder.

Tidkrevende arbeid

– Har noen mistenkte fått lappen etter å ha jukset på teoriprøven?

– Ja, det har skjedd. Og flere førerkort er tilbakekalt som følge av det. Men hvor mange det gjelder, vet jeg ikke, siden vi etter hvert overlater oppfølging av sakene til Vegvesenet. Det er de som vurderer om førerkort skal kalles tilbake.

Pedersen sier det har vært viktig for politiet å komme skikkelig i gang med etterforskningen før Vegvesenet kom på banen.

– Det har vært mye og tidkrevende arbeid med å innhente og avdekke sakene. I stor grad har vi basert oss på elektroniske bevis knyttet til det hovedmistenkte Oslo-parets mobiltelefoner. Vi har gått gjennom hvem de har kommunisert med, og på den måten funnet frem til personer som kan ha benyttet seg av juksehjelp.

Mann nylig løslatt

Ekteparet i Oslo er foreløpig siktet for brudd på en bestemmelse i veitrafikkloven om at kun godkjente hjelpemidler kan brukes ved teoretisk prøve.

Bare mannen har sittet i varetekt, opplyser Pedersen. Han ble nylig løslatt.

– Paret har mange barn, så vi kom til at det ville være uforholdsmessig å holde også konen i varetekt.

Mannen har delvis erkjent straffskyld. Konen nekter all skyld.

Politiet vurderer også, ifølge Pedersen, å utvide siktelsene mot ekteparet til å gjelde bedrageri etter straffeloven. Det er ennå ikke avgjort.

– Men siktelsene etter veitrafikkloven åpner uansett for halvannet til to års fengsel.