Både restaurantgjester og beboere i bygården ble evakuert etter at det begynte å brenne på restaurant Graffi i Nordre gate i Trondheim sentrum lørdag kveld i 19-tiden .

Det er julebordssesong og Graffi hadde forberedt seg på travle kvelder. Nå kan det se ut som Graffi-restauranten på Solsiden blir enda travlere, og at ansatte på Nordre må permitteres.

- De ansatte vil sannsynligvis måtte permitteres på ubestemt tid, til vi vet noe mer, sier Roger Stokbakken, medeier på Graffi.

Sammen med to medeierne Knut Nielsen og Heidi Gjerdrum kom han til stedet rett etter at alarmen gikk.

I sikkerhet: De ansatte utløste brannalarmen og evakuerte raskt flere hundre mennesker fra den fullsatte restauranten. Foto: RICHARD SAGEN

Møter med tillitsvalgte

Søndag kveld satt eierne i møter med tillitsvalgte. Det er mye også mye som må ordnes opp i med forsikringsselskap. Foreløpig vet de lite om omfanget av skadene og fremtiden for restaurantdriften.

- Vi har ikke fått komme inn i lokalene for å skaffe oss en oversikt selv. Derfor mangler vi mye informasjon selv. Politi, brannvesen og forsikringsselskap skal antakelig kartlegge mer på mandag. Vi er prisgitt svarene de kan gi før vi kan planlegge noe som helst, sier Roger Stokbakken.

Den travleste tiden på året

- Akkurat nå kontakter vi alle dem som har bestilt bord. Det er mange. Vi var omtrent fullbooket frem til jul, sier Stokbakken.

De går igjennom alle bookinger på Graffi i Nordre, samt undersøker kapasiteten i restauranten på Solsiden, for å se om noen kan flyttes.

- Men det er stort sett fullt også der. Dette er jo den travleste tiden på året, sier medeieren.

Blusset opp

Brannen oppsto rett før klokken 19.00 lørdag, og like etter klokken 20.00 ble det meldt at brannvesenet hadde kontroll. Ifølge politiet var det observert åpne flammer både inne på Graffi og på utsiden av bygget i et ventilasjonsanlegg inn mot bakgården.

Rundt klokken 21.20 oppdaget brannvesenet at brannen hadde blusset opp igjen og det ble startet etterslukking som varte frem mot klokken 22.50.

Søndag opplyste politiet at de foreløpig ikke vet hvorfor det begynte å brenne.

- Årsaksforholdet er foreløpig ukjent. Åstedet vil bli undersøkt av politiets krimteknikere mandag, sa politiførstebetjent Åsbjørn Vikan.

- Flammer i taket

Kjøkkensjefen på restauranten, som ikke ønsker å ha navnet sitt i avisen, sier at de varslet brannvesenet etter at de oppdaget flammer i taket på kjøkkenet.

- Vi antar at det var i ventilasjonsanlegget, sa kjøkkensjefen til Adresseavisen like etter klokken 19 lørdag.

- Vi varslet om at omfanget kunne være alvorlig. Brannvesenet kom veldig raskt til stedet, sa kjøkkensjefen.

Jon Kristian Kleffelgård (35) var på Graffi sammen med familien og filmet at det kom gnister ned fra taket i restauranten.

- Vi hadde akkurat fått maten på bordet da betjening kom og sa at vi måtte forlate lokalet, fortalte Kleffelgård lørdag kveld.