Mandag 20. november ble to meget berusede 13-åringer tatt hånd om av politiet etter at de oppholdt seg ved et kjøpesenter på Lade i Trondheim i 18-19-tiden.

Ungdommene ble overlevert til sine foresatte og barnevernet fikk melding.

Ber foreldre følge med

Politiets forebyggendegruppe har sett en økning i rusbruken til ungdomsskoleelever i høst og ber foreldrene følge med.

- Vi ser en liten økning på alkoholbruk blant ungdom i høst. Og det er mer bruk av cannabis. Vi er bekymret når vi ser utviklingen blant ungdom på 8. trinn, sier Jan Erik Mihle i politiets forebyggendegruppe.

Bruken av cannabis er mer sosialt akseptert enn tidligere. Ungdommer blir ikke stigmatisert av andre ungdommer om de røyker hasj.

- Gjennom sosiale medier møtes ungdom som ikke bør møtes. De avtaler tid og sted og da treffer folk i Trondheim ungdommer fra randkommunene. Med kort til buss og tog er det enkelt å komme seg til og fra, sier Mihle.

Les også: Ungdom gjør hærverk på hotell

Kjøper gjennom lukkede nettverk

- Hvor får de tak i cannabis/alkohol?

- Det er nok tilgang til disse rusmidlene. Ofte skaffer de seg dette gjennom internett, og da også gjennom lukkede nettverk som ikke er så lett å spore. De trenger ikke engang å møte selgeren. Pakken med cannabis eller tabletter kan komme i posten. Ellers ser vi at bestillingen går via flere ledd. Ungdommen kan ta tabletter de ikke aner hva er og vi har sett at noen får skader for livet som følge av dette. Det er et sjansespill, sier Mihle.

Les også: Vil lære barna sine å brenne for å redde HB-kulturen

- Røffere språkbruk

I tillegg til at han ser en viss økning av rus nå i høst peker han også på en røffere språkbruk både ungdom imellom og for eksempel opp mot lærere.

- Imagen er tøffere. Det er stygt språk i omtalen av andre ungdommer og voksne, sier Mihle.

- Hva gjør politiet med dette?

- Vi plukker opp enkeltepisoder og anmeldelser. De sakene lever sitt eget liv. Når vi har anledning er vi ute og prater med folk, for eksempel i forbindelse med foreldremøter på skolene, sier Mihle.

Les også: Massive tiltak mot lite ungdomsmiljø på Saupstad

- Ta praten tidlig

- Hva er rådet til foreldrene?

- Vær på offensiven i ungdomsårene. Ta praten tidlig, kanskje allerede på barneskolen. Spør hvordan barnet/ungdommen har det. Få i gang en naturlig dialog og ikke vent til de har viklet seg inn i noe det er vanskelig å komme ut av. Spør også hvordan de har det på nett. Der møter barn og ungdom flyktige bekjente og utvider bekjentskapskretsen. Etter bare 14 dager kan de få inntrykk av at det er en gammel venn de snakker med, sier Mihle.

Les også: Vold og utrygghet rammer elevene

Varsler barnevernet

I forbindelse med saken på Lade denne uka, ble også barnevernet varslet.

Når bekymringsmeldingen går til barnevernet har de en lav terskel for å stare sine undersøkelser.

- Vi tar kontakt med barnet og foreldrene for å få mer informasjon om hvordan barnet har det. Vi kan også kontakte øvrige personer i barnet og familiens liv. Dersom vi for eksempel tar kontakt med skolen, skjer dette som hovedregel med foreldrenes viten, sier Stine Jensen som er fungerende enhetsleder for Barne- og familietjenesten (BFT) i Østbyen.

Hun uttaler seg på generelt grunnlag.

BFT skal så raskt som mulig, og innen tre måneder gjennomføre en undersøkelse, som konkluderer med om det er grunnlag for å sette inn tiltak, eller om saken skal henlegges. Barnet/ungdommen eller familiene kan få tilbud om hjelp selv om det ikke blir en sak for barnevernet.

Les også: Lærer opplevde kvelertak, knyttneveslag og trusler