Den mye omtalte hendelsen skjedde 5. september i forbindelse med opptaksprøver til maskinstudentenes linjeforening «Smørekoppen». Drikking av eddik blandet ut med vann var en av de mange postene de ferske studentene var gjennom. Det var imidlertid ikke vannutblandet husholdningseddik studentene måtte «shotte» - det var utblandet 35 prosents eddikessens.

- Omfattende hevelser

Totalt 15 studenter ble sykehusinnlagt som følge av dette - en av dem med mer alvorlige skader enn de andre. Politiet startet derfor etterforskning etter hendelsen, og nå har påtalemyndigheten konkludert:

- To studenter har fått hvert sitt forelegg på 10 000 kroner for brudd på straffelovens paragraf 280 som omhandler uaktsom forvoldelse av betydelig skade på kropp eller helse, sier politiadvokat Silje Iren Mebust ved Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

- Oppsto en livstruende tilstand

Forelegget er beordret av Trøndelag statsadvokatembete, og er forkynt for studentene.

- Vi mener at skaden på den fornærmede studenten var betydelig fordi det oppsto en livstruende tilstand med behov for akutt medisinsk bistand ved St. Olavs hospital. Den vurderingen baserer vi på legeerklæringen som ble innhentet fra det helsepersonellet som var nær studenten ved innleggelsen, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag politidistrikt.

- Tanken bak å avgjøre denne saken med forelegg, er at det ikke ansees som uskyldig studentmoro, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Han gjør det imidlertid klart at påtalemyndigheten ikke mener at de to studentene med vilje skadet den fornærmede medstudenten.

- Det var snakk om uaktsomhet. I tillegg betrakter jeg de to som samvirkere. Det var ikke en hovedmann og en medvirker. Derfor er det også fastsatt lik bot for begge to, forklarer Soknes.

Skadd student: - Klandrer ingen

I forelegget går det frem at de to studentene bidro til å servere den alvorligst skadde studenten en drikke bestående av vann og 35 prosent eddikessens - uten å være tilstrekkelig aktsom. Mengden eddikessens gjorde at fornærmede fikk omfattende hevelser rundt pusterøret, opplyser Mebust.

Den skadde studenten opplyste i en e-post til Adresseavisen i oktober at han var tilbake på skolen 16 dager etter hendelsen:

«Det er mye å gjøre, og mye å ta igjen, men jeg er ved godt mot. Den siste uken har skadene leget helt, og det blir høyst trolig ingen varige mén. Jeg har lagt hendelsen bak meg, og holder fast ved at jeg ikke klandrer noen for det som skjedde. Ut over dette ønsker jeg ikke å kommentere saken ytterligere», skrev han.

- Ikke uskyldig studentmoro

- Tanken bak å avgjøre denne saken med forelegg, er at dette ikke ansees som uskyldig studentmoro, sier Soknes, og legger til:

- Jeg håper at reaksjonen, sammen med de tiltak som ledelsen ved NTNU iverksatte, medfører at det ved lignende arrangementer i fremtiden ikke blir gjennomført opptaksprøver med et innhold som kan skade de nye studentene, sier Soknes.

Etter eddikulykken hadde NTNU-ledelsen et møte med lederne for alle linjeforeningene.

Dekan Olav Bolland krevde tidligere i høst at linjeforeningen innførte sikkerhetsrutiner for sine opptaksprøver.

- Der ga vi tydelige signaler om at opptaksprøvene skal være slik at de foregår i en forsvarlig ramme, og at de nye studentene føler seg trygge. På mitt fakultet har jeg bedt studentene gå gjennom egne planer, vurdere risiko og unngå aktiviteter som kan oppleves ydmykende eller negative på annen måte. NTNU ønsker ikke å legge ned forbud eller drive med detaljstyring, men våre signaler og forventninger er tydelige, sa Olav Bolland, dekan ved fakultet for ingeniørvitenskap der maskinstudentene hører hjemme, til Adresseavisen tidligere i høst.

- Jeg føler meg ganske trygg på at sikkerheten vil bli bedre når de nye studentene blir tatt imot neste år, la Bolland til.