Det bekrefter kilder i Høyre og Venstre overfor Adresseavisen. Utsettelsen forklares med praktiske, ikke politiske forhold.

Både Høyre og Frp har ønsket Venstre velkommen til forhandlingsbordet, men Venstre har ennå ikke tatt noen endelig beslutning om partiet vil gå videre med sonderinger – og eventuelle forhandlinger – om en mulig regjeringsdeltakelse.

I Venstre blir det bekreftet at det det frem mot jul vil være «en viss aktivitet» med sonderinger og avklaringer.

- Men det er enighet om at det uansett vil være upraktisk å starte en forhandlingssituasjon rett før jul – for så å avbryte denne med juleferie og forhandlingsstans, opplyser kilder til Adresseavisen.

I alle tre partiene er man derfor nå innstilt at eventuelle regjeringsforhandlinger tidligst 2. januar, forklarer kilder til Adresseavisen.

Mindre dramatikk

Regjeringspartiene sikret seg onsdag kveld støtte fra Venstre og KrF til et borgerlig flertallsbudsjett for femte år på rad.

Forhandlingene forløp uten den sedvanlige uten budsjettdramatikken. Litt på overtid, men ingen slamring med dører eller krisemøter mellom partilederne i sene nattetimer.

- Det ble noen tøffe tak likevel. Men her står vi. Og enige ble vi, sa en tydelig stolt leder av finanskomiteen på Stortinget, Høyres Nikolai Astrup onsdag kveld.

Etter det Adresseavisen får fortalt, ble forhandlingene gjennomført uten at verken de fire parlamentariske lederne eller partilederne ble involvert til felles avklaringsmøter.

Venstre med «bestevenn»-strategi

Dagen etter valget i høst fant man flere stemmer på Vestlandet. Dette førte til at de blåblå nå er avhengig av støtte både fra KrF og Venstre for å danne flertall i Stortinget.

I forrige periode holdt det med ett av støttepartiene.

KrF og Venstre har i valgkampen og etter valgresultatet hatt to ulike tilnærminger til det blåblå regjeringsprosjektet.

* Det er fortsatt ulike syn på regjeringsdeltakelse i KrF. Men to ulike landsstyremøter i partiet har bestemt at KrF verken skal være fullverdig regjeringsdeltaker eller støtteparti med samarbeidsavtale.

* I Venstre har man også svingt i synet på å regjere skulder ved skulder med Frp. I valginnspurten la imidlertid Venstre seg på en «bestevenn»-strategi, og partileder Trine Skei Grande har åpnet for at partiet kan gå i samtaler med Solberg og Jensen.

Stortingsgruppen bestemmer

Dette har gitt flere umiddelbare utslag. Konfliktnivået mellom Venstre og Frp har i høst vært betydelig lavere enn ved tidligere budsjettforhandlinger.

Venstre kom i praksis også til budsjettenighet to døgn før KrF denne uken.

I Venstre er det praksis for at det er stortingsgruppen, ikke partiets organer, som har det avgjørende ordet om Venstre skal delta i regjering.

Partiets landsstyre, som samles 10. desember, skal gi sin tilslutning til veien videre.

Men den endelige beslutningen om Venstres blir et regjeringsparti blir til syvende og sist tatt av partiets åtte stortingsrepresentanter.