Frem til sommeren 2017 var Melby prorektor ved NTNU og hun har lang erfaring fra andre lederstillinger ved universitet.

#metoo-bølgen som startet i forbindelse med Weinstein-saken i USA har fått kvinner innen kultur og media til å fortelle om overtramp, trakassering og overgrep. I sommer ble det kjent via sosiale medier at en professor ved Universitetet i Stavanger hadde sendt grove tekstmeldinger til flere kvinnelige studenter. Ifølge Khrono forbereder universitetet en avskjedigelsessak mot mannen. Hans advokat sier at det ikke er grunnlag for avskjed og varsler rettssak. I juli skrev Khrono at flere kvinner hadde sluttet ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Dette gjaldt særlig midlertidig ansatte kvinner som ble utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet fra eldre mannlige professorer.

- Mer av det enn vi liker å tro

Kari Melby har som leder med personalansvar på flere nivåer på NTNU ikke blitt kjent med saker som gjelder seksuell trakassering eller overgrep, men tror likevel kvinner innen akademia er utsatt.

- Vet du at dette foregår ved NTNU?

- Vi kvinner vet om kolleger og hører historier om studenter og stipendiater, men jeg tror ikke vi kjenner det egentlige omfanget. Jeg er overbevist om at seksuell trakassering er et fenomen som også rammer universitetene. Min frykt er at det er mer av det enn vi liker å tro. Vi har er et system med stort hierarki der studenter og stipendiater er avhengig av et godt forhold til lærere og professorer, sier professoren.

NTNU har lenge hatt en handlingsplan mot seksuell trakassering og har også et varslingssystem.

- Hvorfor har ikke dette fanget opp flere saker hvis trakassering er underrapportert, slik du tror?

- Kvinner har ikke villet snakke om det. Holdningen er at du skal bite tennene sammen. Kvinner i akademia er ambisiøse. De har en barriere mot å fremstå som offer og svake. Problemet er at kvinnene kan ha noe å tjene på å akseptere overtramp og krenkelser. Jeg tror vi mangler en åpenhetshetskultur som får ledere til å reagere raskt, sier Melby.

- Har en vei å gå

Hun mener alle har noe å vinne på at universitetet får en bedre beredskap mot seksuell trakassering.

- I min tid i ledelsen har vi ikke hatt mye fokus på dette. Vi har en vei å gå, selv om forholdene sikkert er bedre enn før. Jeg traff nylig en gammel studievenninne som minnet meg på at hun ikke turde dra på seminar fordi hun fikk vite at en lærer hadde uttrykt høyt at han nok skulle få henne til sengs, forteller Kari Melby.

Professoren tror uønsket seksuell oppmerksomhet kan være en ekstra utfordring når menn kommer fra kulturer der grensene for hva man kan tillate seg overfor kvinner er annerledes.

En halv prosent av studentene

Hva vet Studenttinget om omfanget av seksuell trakassering ved NTNU?

- Tall fra læringsmiljøundersøkelsen i 2012 viser at 0,5 prosent av studentene ved NTNU har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet eller seksuell trakassering. Vi kjenner ikke til nyere tall, sier Marte Øien, leder for Studenttinget ved NTNU. Hun kjenner ikke til konkrete tilfeller.

Savner dere tiltak mot seksuell trakassering?

- Vi trenger nyere tall for å kunne kartlegge omfanget ved NTNU. Vi har meldt bekymring til NTNU om at siden hvor studenter varsler om kritikkverdige forhold som seksuell trakassering, mobbing og lignende ikke er bra nok. Problematikken rundt seksuell trakassering krever en holdningsendring i akademia og vi forventer at NTNU er klare og tydelige på at dette er oppførsel som ikke er akseptabel, at slike hendelser blir tatt på alvor og vil medføre konsekvenser.

Øien er glad for at Universitets- og høgskolerådet (UHR) har bestemt at det skal nedsettes en arbeidsgruppe mot seksuell trakassering.

- NTNU har ikke vært blant de mest aktive i denne debatten, men det betyr ikke at de ikke tar problematikken på alvor, sier Øien. Hun ønsker at studentene spørres for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering, enten i SHOT-undersøkelsen eller læringsmiljøundersøkelsen.

Kari Melby har lang erfaring som toppleder ved NTNU. Foto: Rune Petter Ness
Studentleder Marte Øien ønsker at studentene spørres om seksuell trakassering.