Jo Sætre fra Elvran i Stjørdal døde 12. juli i år, 79 år gammel. Han etterlot seg en betydelig myntsamling som nå skal selges på auksjon i Oslo.

Lidenskapen startet i barndommen, da han fikk sine første mynter som grindgutt hjemme. I tillegg arvet han en liten samling mynter av farfaren Søren Christian Sætre, som var byfogd i Hammerfest.

– Det er veldig mye blandede følelser når den nå skal selges. Det var ei flott samling, og han hadde orden på «sysakene». Han lagde protokoller hvor han la inn all informasjon om myntene, sier Anne-Kari Tørum Sætre.

Oslo Myntgalleri håndterer salget av Jo Sætres samling under en auksjon på Hotel Continental i Oslo lørdag og søndag. Mange kjente lektoren fra et langt liv i skolevesenet.

– Jo elsket denne hobbyen. Han underviste i samfunnsfag, historie og norsk og han brukte myntene aktivt i undervisningen, forteller Anne-Kari.

Les også minneordet fra tidligere elever av Jo Sætre her

Forventer over 100 000 for én mynt

Ingen andre i familien har arvet myntinteressen og Sætre bestemte sist vinter at samlingen skulle selges. Daglig leder Gunnar Thesen og hans medarbeider Eirik Myge kom på besøk hos ekteparet i vår.

– Vi så fort at dette var usedvanlig flott samling som det ville bli spennende å jobbe med, og sette for salg. Det er ikke bare på grunn av at den er verdt mye. Men den er også historisk interessant fordi den er såpass omfattende og strekker seg over så mange tidsperioder, sier Myge.

– Det er en spesiell samling med mynter helt tilbake fra 1628, da kong Christian den fjerde regjerte, forteller Eirik Myge fra Oslo Myntgalleri om Jo Sætres myntsamling.

Han trekker spesielt frem en større mengde spesidalere, preget under Frederik IIIs regjeringstid. Samlingen inneholder også mynter fra Christian IVs tid, som var den første kongen til å prege mynter i norsk sølv funnet på Kongsberg. Av Jo Sætres mynter er spesielt en spesidaler fra 1765, fra Frederik Vs regjeringstid, en av de gjeveste, sier Myge. Firmaet forventer at prisen vil komme godt over 100 000 kroner for den.

– Denne samlingen har også svært god proveniens. Det vil si stamtreet til mynten, med informasjon om hvem som har eid den tidligere, sier Myge.

Trolig over fire millioner

Og om myntene er små, er det slettes ikke snakk om knapper og glansbilder når de omsettes på auksjon. Allerede tidlig denne uka var det kommet inn bud på til sammen 12 millioner kroner på myntene som skal auksjoneres. Myge regner med å selge mynter for rundt 20 millioner kroner denne helga.

– Jo Sætre er den som har levert den største samlingen til denne auksjonen. Vi regner med at hans samling vil utgjøre rundt en fjerdedel av salget, sier Myge. Han vil gå inn på eksakte summer – det er tross alt en auksjon med mange usikkerhetsmomenter. Men etter all sannsynlighet vil stjørdalingens myntsamling gå for minst fire millioner kroner.

Frederik V Speciedaler 1765: – Den er i kvalitet 1+, og er en av de beste myntene i Jos samling. Den går trolig for over 100 000 kroner, sier Erik Myge i Oslo Myntgalleri.

I en artikkel i auksjonsheftet fra Oslo Myntgalleri blir Sætre spurt om han synes det er trist å selge samlingen.

«Jeg har hatt så stor glede av samlingen, jeg er så stolt over det jeg har fått til, jeg har vært så engasjert fra første stund, så dette går helt greit!», svarte Sætre.

Nær gullbryllup

Jo Sætre hadde kreft i bukspyttkjertelen. De siste dagene av livet lå han på distriktsmedisinsk senter i Stjørdal, og familien fikk svært god omsorg der, forteller Anne-Kari. En av de siste som besøkte ham hjemme var stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

– Han kom med blomster og takket for inspirasjon til samfunnsengasjement. De satt ute i hagen her. Jo hadde stråhatten og trestaven som alltid brukte. Det ble en fin mimrestund, forteller Anne-Kari, som fortsatt bor huset de bygde på Brennmoen på 70-tallet.

– Han var en friluftsmann som elsket å være i naturen, og han likte å jobbe ute. Han holdt på med ved helt til siste, forteller Anne-Kari.

Anne-Kari forteller at ektemannen planla sin egen begravelse og bestemte musikk og program, blant annet med fremføring av «Skal hilse fra fjellet» av Jon Østeng Hov. Da datteren Anbjørg Sætre Håtun døde i 2014 skrev hennes ektemann, Jon Andreas Håtun, «Til Anbjørg», som ble fremført i begravelsen. Jo Sætre ønsket at svigersønnens komposisjon også skulle spilles i hans begravelse.

– Det ble en veldig rørende stund, sier Anne-Kari.

Par: Anne-Kari og Jo Sætre var gift i nesten femti år, og planla gullbryllupsfeiring i sommer. Her er de fotografert for noen år siden på besøk hos datteren Anbjørg Håtun Sætre.

I etterkant har hun fått mange fine telefoner og meldinger fra både venner og tidligere elever av ektemannen.

– Han var egentlig beskjeden og reservert, slettes ingen framfus type. Men han var kreativ og veldig engasjert i det han holdt på med, sier kona.

29. juli planla de feiring av gullbryllup, for å feire 50 års ekteskap. Men slik ble det aldri. Torsdag reiste Anne-Kari Tørum Sætre reiste til Oslo for å få med seg helgens auksjon. Jo var selvfølgelig invitert og de håpet i det lengste at han skulle få oppleve dette. – Han hadde helt sikkert kost seg, sier Anne-Kari.

– Det blir etter all sannsynlighet et betydelig millionbeløp igjen når myntene er solgt. Var han bevisst på at dette skulle bli en ordentlig arv etter ham?

– Jeg tror det. Vi skjønte alle at den var verdifull, men vi visste nok ikke hele dimensjonen av dette, sier hun.

– Hvordan var det å ha en mann med en sånn hobby?

– Det var veldig rikt å være kona hans Jo Sætre, og aldri kjedelig. Han var ikke snar til å vise følelser, men han var klippen. Han hadde en enorm omsorg for oss alle, hele tiden. Myntsamlingen la jeg meg ikke borti, selv om jeg ubevisst lærte mye av samlingen jeg også. Men vi hadde tur- og friluftsinteressen sammen, sier hun.

Huset på Brennmoen: Anne-Kari Tørum Sætre og mannen Jo fotografert hjemme på Elvran i mars i år. Adresseavisen lagde en artikkel om Anne-Karis søster som omkom i den dramatiske ulykkespåska 1967.

Satser på mynt fremfor bankinnskudd

Ifølge Eirik Myge i Oslo Myntgalleri velger mange å satse på mynt istedenfor tradisjonell banksparing, på grunn av lav rente på innskudd.

– Om en har penger til overs er det mange som ser at mynt er et samleobjekt som alltid har steget i pris. Du må selvfølgelig passe på å betale markedspris. Det nytter ikke å gå bananas på finn.no og tro at du skal bli mangemillionær på kort tid. Myntsamling er dessuten en hobby hvor du lærer utrolig mye historie, og vil du samle på mynter fra hele verden lærer du mye om verdenshistorie og geografi. Mynter har vi hatt siden mange hundre år før Kristus og skulle du ønske å kjøpe en mynt som er over 2000 år gammel, koster ikke det betydelige summer, sier han.

Solid: Gunnar Thesen, daglig leder i Oslo Myntgalleri, med noen av myntene fra Jo Sætres samling.

Til sammen regner Oslo Myntgalleri, som ledes av bransjeveteranen Gunnar Thesen, med å omsette mynter for rundt 150 millioner kroner i år.