Advokat Sigurd Klomsæt mener saken reiser prinsipielle spørsmål om ytringsfrihet, og ser for seg at den kan ende opp i Strasbourg.

Mandag morgen var det fullt på tilhørerbenkene i rettssal 413 i Sør-Trøndelag tingrett. På tiltalebenken satt mannen som er tiltalt for å ha truet lensmann Tor-Kristian Haugan og andre ansatte ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor. Ifølge tiltalen har mannen blant annet oppsøkt Haugan hjemme og da lensmannen skulle kjøpe ballonger til barnebarna på 17. mai.

Mange av episodene som er omtalt i tiltalen ble lagt ut på Facebook som videoer eller direktesendinger.

- Noen av uttalelsene kan tolkes som trusler, for eksempel uttrykket «øye for øye, tann for tann», sier statsadvokat Kaia Strandjord.

Trusler: - Noen av uttalelsene kan tolkes som trusler, sier statsadvokat Kaia Strandjord.

- Dette er en prinsipiell sak om ytringsfrihet, svarer mannens forsvarer Sigurd Klomsæt.

Strafferammen for grov motarbeiding av rettsvesenet er på ti år, og det er satt av fire dager i retten. Mannen er også tiltalt for en rekke trafikkforhold. Ifølge tiltalen nektet han blant annet å stoppe for politiet da han kjørte motorsykkel på gang- og sykkelvei.

- Anerkjenner ikke staten

Da rettssaken startet mandag morgen, nektet mannen å oppgi sin fødselsdato. Sigurd Klomsæt måtte til slutt svare dommer Anne Marie Selvaag på sin klients vegne. På spørsmål fra Selvaag om hvor han bor, svarte tiltalte:

- Jeg oppholder meg på jorda, ikke innenfor noen grenser. Jeg jobber for å tjene penger til mat, og utfører vennetjenester. Jeg hjelper andre, og de hjelper meg med mat.

Videre erkjente han ikke straffskyld for noen av tiltalepostene. Ifølge Strandjord har den tiltalte ikke vært villig til å la seg avhøre av politiet tidligere.

- Tiltalte forholder seg til en teori om at han er et menneske fristilt fra staten. I hans teori har han ikke navn og personnummer, fordi dette eier staten. Det betyr at han ikke anerkjenner statens autoritet. Han er fristilt for rettigheter og plikter overfor staten.

Forsvarer Sigurd Klomsæt sa i sin innledning at saken kan ende opp i menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Til Adresseavisen utdyper han argumentet:

Sigurd Klomsæt er den tiltalte mannens forsvarer.

- Dette er en prinsipiell sak hva angår ytringsfrihet, opp mot at statsmakta utøver makt. Jeg må si at noe av det vi har sett av videoer i dag viser et politi som etter min oppfatning har plikt til å løse saker på en helt annen måte. Dette er en person som er dypt fortvilet og som argumenterer for seg selv og sin egen rett til å være i fred.

Kjørte hjem til lensmannen

I rettssal 413 la politioverbetjent Jostein Dahlø frem politiets rapport om tiltaltes Facebook-side. Der fikk retten se opptak av tre direktesendinger fra 16. juni i år:

«Sånn er det å bo i fasciststaten Norge», sier mannen i den første videoen når politiet beslaglegger motorsykkelen hans.

De to neste videoene, som ble filmet etter MC-beslaget, viser en biljakt. Den startet da tiltalte og et par andre kjørte hjem til lensmann Tor-Kristian Haugan. Videoene viser politiet som tvinger bilen bort fra lensmannens gårdsplass, og som deretter starter en lengre forfølgelse med blålys.

Underveis krasjer politiet inn i bilen som tiltalte sitter på i. Likevel stopper ikke vennen hans bilen, men spør heller passasjerene «hva er det de holder på med?». På videoen kan man høre en kvinne gråte.

Snakket om russisk rulett

Før Facebook-rapporten ble lagt frem, stilte forsvarer Sigurd Klomsæt sin klient spørsmål om direktesendingene og tiltalepostene. Tiltalte forklarte at ingen av postene var ment som trusler, men omtalte dem som meningsytringer.

- Det er opplysningsarbeid for å vise at politiet ikke greier å samarbeide, sa tiltalte i retten om direktesendingene.

Han hevdet at politiet tidligere har drevet med bevisdestruksjon, og at det er derfor han sender direkte.

Anne Marie Selvaag er dommer i saken.

- De har tatt det jeg har filmet. Det må være genialt for politiet at noen dokumenterer det de gjør, argumenterte han i retten.

På en av sendingene sa han til politiet som sto på eiendommen hans at de burde prøve russisk rulett. I retten beklaget tiltalte den aktuelle videoen.

- Jeg ble vel irritert. Den som blir sur har tapt, og der tapte jeg. Jeg greide ikke å bevare sinnet mitt.