REGJERING

- Jeg er ganske sikker på at dette ender med en ny regjering. Men jeg er usikker på hvor lenge den sitter før KrF sporer den av, sier fylkesleder Hans Martin Storø i Nord-Trøndelag Venstre.

Lørdag samler Venstres landsstyre seg i Oslo for å høre – og diskutere – partileder Trine Skei Grandes oppsummering av sonderingene som har foregått mellom Venstre og regjeringspartiene Høyre og Frp i flere uker nå.

Formelt er det Venstres stortingsgruppe på åtte representanter som avgjør om Venstre skal gå i regjering. Men ingen tror det blir tatt en forhandingsbeslutning på tvers av verken partilederens råd – eller landstyrets forankring.

Som Adresseavisen kunne fortelle for to uker siden, vil eventuelle forhandlinger uansett ikke starte før på nyåret.

Ikke skremt

Partikilder høyt og lavt sier til Adresseavisen at Venstre i realiteten er på vei mot forhandlinger og regjeringsdeltakelse, selv om spørsmålet først lørdag rulles ut i full bredde i partiet.

15 av 18 fylkesledere Klassekampen har snakket med denne uken bekrefter stor vilje til å ta steget inn i forhandlinger.

- Erfaringene fra Bondevik 2 – der vårt utgangspunkt var to stortingsrepresentanter og ingen vippeposisjon – tilsier at vi nå må søke innflytelse på innsiden. Dette er ingen blankofullmakt, men vi må ha en realpolitisk tilnærming og undersøke hva vi kan få til, sier fylkesleder Hans Martin Storø i Nord-Trøndelag Venstre.

Han legger til at han «er veldig lite skremt av Frp og har samarbeidet svært godt med partiet lokalt i over 30 år».

Hans Martin Storø, fylkesleder i Nord-Trøndelag Venstre

Til valg på Frp-nei

Venstre i Sør-Trøndelag brukte mye tid og energi valgkampen på å fortelle om avstandene til Frp.

Kommunalråd Erling Moe i Trondheim varslet denne uken at han vil kjempe med nebb og klør for å holde Venstre utenfor en regjeringskoalisjon med Frp.

Nyvalgt stortingsrepresentant for Venstre i Sør-Trøndelag, Jon Gunnes, gikk til valg på å ikke regjeringssamarbeid med Frp.

Han er fortsatt skeptisk, men ikke like kategorisk:

- Jeg har vært rundt mange steder og lyttet og lært. Jeg vil i grunn ikke si så mye nå, før jeg tar mitt endelige standpunkt.

- I valgkampen hadde du ikke mange forbehold. Er du redd for å skuffe velgerne dine?

- Ja, det må være viktige ting som tilsier at vi skal gå i regjering. Velgerne – og det vi sier i valgkampen – må jeg ta på alvor, sier Gunnes.

Fornøyd med avtale

Venstres fylkesleder i Sør-Trøndelag, Marthe Strickert, sier hun ikke har et låst standpunkt til Frp-samarbeid, men er klar på at hun nærmer seg helgens samarbeidsbeslutning fra «den skeptiske siden av bordet».

- Vi er et raust, liberalt parti. Venstre står veldig langt fra Frp i grunnverdier. Men jeg skal selvfølgelig lytte til det som blir sagt i helgen, sier Strickert.

Marthe Strickert, fylkesleder Sør-Trøndelag Venstre

Strickert tilhører de i partiet som mener Venstre har hatt godt politisk gjennomslag på utsiden, ved hjelp av samarbeidsavtalen.

- Vi vet ennå lite om hvordan et regjeringssamarbeid vil fortone seg. Jeg tror det blir lite nye garantier ved regjeringsdeltakelse. Jeg mener vi har fått til mye bra ved å stå på utsiden, som satsingen på kollektivtrafikk og videreutdanning av lærere.

- Delte meninger, ikke delt parti

- Venstre er ikke et delt parti, men vi har delte meninger om vi skal gå i regjering, sier stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, Andre N. Skjelstad.

Selv kommer han fra han kaller «det samarbeidsinteresserte hjørnet» i partiet, men vil ikke utdype nærmere hva som ligger i dette.

- Det vil fortsatt være ulike syn i Venstre på regjeringsdeltakelse etter denne helgen. Men jeg har stor tro på at vi skal klare å lage en arena for god dialog om dette i helgen, sier Skjelstad.

Som en av partiets åtte stortingsrepresentanter skal han være med å ha det avgjørende ordet om Venstre skal takke ja til en plass hos statsminister Erna Solberg.

Gode erfaringer

Andre N. Skjelstad sier han personlig har gode erfaringer med å forhandle og samarbeide med Frp.

Hensynet til det mange i partiet karakteriserer som «ideologiske forskjeller» må i helgen veies opp mot det innflytelsen Venstre kan skaffe seg på innsiden «med en hånd på rattet», mener Skjelstad.

- Samarbeidsavtalen har vært god for Venstre. Men gode statsråder på profilerte Venstre-områder kan løfte partiet, tror Skjelstad.

Venstres leder Trine Grande har tidligere sagt hun kunne tenke å bli kunnskapsminister. Skjelstad sier det vil være naturlig for partiet også å søke å få innflytelse som kan gi uttelling i distriktspolitikken.

Landbruksdepartementet vil i så måte være interessant.

- Ser du for deg at et Venstre i regjering vil gi kunne gi deg selv nye arbeidsoppgaver?

- Det har jeg ikke reflektert over. Ikke i det hele tatt.