- Men jeg er overbevist om at det er store mørketall, sier Lund.

Over 3200 leger har underskrevet oppropet #utentaushetsplikt på Facebook. St. Olavs hospital har 10 000 ansatte. Til tross for det høye antallet, rapporterer verneombud og tillitsvalgte om svært få saker som handler om seksuell trakassering.

- Vi har hatt én sak der en ansatt ble anmodet om å gå fra en lederstilling og tok det til følge, sier hovedverneombud Anne Berit Lund.

– Siden 20017 har vi hatt en håndfull andre saker der det ikke har ført til noen reaksjoner. Årsaken er at de som har klaget ikke har villet forfølge saken helt ut.

- Hvorfor ikke?

- Den mest sårbare gruppen er ferske leger, unge jenter, som er i turnus eller skal spesialisere seg. Veilederne er ofte godt voksne menn. De har stor makt. Hvis veilederen sier at kandidaten ikke holder mål, er det bare å glemme karriere ved sykehuset. De unge legene kan bli presset når så mye står på spill. Man kan komme inn i noe som er vanskelig å komme ut av.

Lund sier at temaet er tabubelagt. Ifølge hovedvernombudet er det ikke gjort noe for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering ved sykehuset, men hun håper det kan tas inn som et eget spørsmål i arbeidsmiljøundersøkelsen som gjennomføres i alle helseforetak i februar 2018.

- Det fine med #metoo-kampanjen er at den får en ukultur frem i lyset. Da må vi finne en måte å håndtere problemet på, slik at det oppleves trygt å varsle fra om seksuell trakassering, sier Anne Berit Lund.

- Et fortiet problem

Guro-Marte Gulstad Mpote, foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening ved St. Olavs hospital, mener seksuell trakassering er et fortiet problem. Hun tror ikke de svært få rapporterte tilfellene gir et riktig bilde av situasjonen.

- Problemet er nok mye større enn vi liker å tro. Dette foregår i alle former, ifra kommentarer til grovere ting. Det ser ut som at mange er redd for å ta det opp av frykt for konsekvenser for en selv. Vi som er midlertidig ansatt er avhengig av å holde oss inne med alle over oss. Veiledere og ledere har stor makt over den enkeltes karriere. I tillegg er det knyttet mye skam og skyldfølelse rundt dette, som gjør at mange vegrer seg for å gå videre med en sånn sak, sier Mpote.

Av de 1200 legene ved sykehuset er omtrent halvparten midlertidig ansatt. Mpote tror disse er mest sårbare for trakassering og utnyttelse. Fagforeningslederen etterlyser en kultur på sykehuset med fokus på seksuell trakassering.

- Det er et lederansvar at vi ikke har en slik kultur. Å vise til at det er få rapporterte tilfeller er for enkelt. Vi bør ha en kultur med nulltoleranse for trakassering. I dag er det en fryktkultur rundt å si fra om slikt.

Ikke blant sykepleiere

May Kristin Pedersen er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olavs hospital. Hun har ikke vært borti saker om seksuell trakassering.

- Det er ingen tvil om at det skjer seksuell trakassering, men jeg tør ikke si noe om omfanget. Sakene vi har hatt dreier seg om uønsket seksuell oppmerksomhet fra pasienter, spesielt pasienter med demens eller psykiske ledelser.

Sykehuset tar initiativ

Organisasjonsdirektør Heidi Magnussen ved St. Olavs hospital synes det er bra at temaet seksuell trakassering tas opp.

- Det er riktig at vi har veldig få saker, og jeg er enig i at det er grunn til å tro at det finnes mer. Sykehuset har nulltoleranse for trakassering, og seksuell trakassering og maktmisbruk er nevnt spesielt. Nå går vi gjennom prosedyrer for å gjøre problematikken mer kjent både i lederlinjen og i arbeidsmiljøutvalg. Vi har også tatt initiativ til at arbeidsmiljøundersøkelsen i februar skal spørre spesielt om seksuell trakassering, sier Magnussen.

Det finnes knapt noen meldinger om seksuell trakassering ved St. Olavs hospital. Foto: Morten Antonsen
Guro-Marte Gulstad Mpote i Yngre legers forening tror seksuell trakassering er et fortiet problem ved St. Olavs hospital. Foto: RICHARD SAGEN
Organisasjonsdirektør Heidi Magnussen tror seksuell trakassering underapporteres ved St. Olavs hospital.