Sykepleiergruppa ved akuttmottaket på St. Olavs hospital sendte i begynnelsen av november en bekymringsmelding om situasjonen på akutten til fylkeslege Jan Vaage. I brevet peker sykepleierne på at de har plikt til å melde fra når de opplever at pasientsikkerheten blir utfordret.

- Bakgrunnen for at bekymringsmeldingen ble sendt er at vi i mange år har vært bekymret over hvor travelt det er på akutten, sier plasstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olavs hospital, Birgit Brødreskift.

Meldt til Arbeidstilsynet

I brevet skriver sykepleierne at det er bekymret for helse, miljø og sikkerhet (HMS) for de ansatte som står i denne situasjonen hver dag. Sykepleierne beskriver at de i hverdagen føler at de ikke strekker til.

- Formiddagene kan være litt rolige, slik at man har litt tid til å spise. Men det er ikke slik at man har tid til pause hver dag. Sykepleierne kan ikke forvente en halvtime pause. Det gjelder å ikke drikke så mye fordi da trenger man ikke bruke tid på toalettpauser, forteller Brødreskift om situasjonen.

På bakgrunn av situasjonen for de ansatte som er beskrevet i brevet har fylkeslegen sendt bekymringsmeldingen til Arbeidstilsynet.

- Vi sendte bekymringsmeldingen til Arbeidstilsynet på grunn av HMS-avvikene de beskriver. Dette er innenfor Arbeidstilsynets ansvarsområde og det må de undersøke, sier fylkeslege i Sør-Trøndelag, Jan Vaage.

Fylkeslege i Sør-Trøndelag, Jan Vaage, har bedt om en rekke dokumenter fra St. Olav etter at sykepleierne sendte en bekymringsmelding om situasjonen på akuttmottaket.

- Redd for at vi overser noe

Sykepleierne skriver i brevet at «akuttmottaket har blitt en mer eller mindre kronisk flaskehals. Samtidighetskonfliktene øker, som igjen fører til dårligere pasientsikkerhet og uforsvarlig behandling». Sykepleierne skriver at de har skrevet avvik der de har beskrevet knappe ressurser og hva det medfører med tanke på pasientsikkerheten. De mener at det ikke er tatt tak i avvikene som de har meldt fra om ved tidligere anledninger.

- Vi skulle ha gjort mange ting samtidig, men vi rekker det ikke. Vi springer og springer, men er redd for at vi overser noe, sier Brødreskift. Sykepleierne ønsker flere ressurser til akutten.

Adresseavisen har tidligere skrevet om fylkeslegens tilsyn med pasienter som kommer til akuttmottaket med sepsis (blodforgiftning). Fylkeslegen fant at driften i perioder når det er mange pasienter var uforsvarlig. Fylkeslegen mente at pasientsikkerheten ikke var ivaretatt for denne pasientgruppen. I styremøtet i forrige uke, informerte klinikksjef Sindre Mellesmo om situasjonen. St. Olav er nå i ferd med å sikre behandlingen av denne pasientgruppen.

For mange pasienter

Av de 2087 pasientene som ble henvist til akuttmottaket i oktober, hadde 88 av dem blodforgiftning. Fylkeslegen følger også opp situasjonen generelt på akutten.

- Så lenge situasjonen er som den er nå, med et tydelig overbelegg, så har vi sett at man ikke hele tiden klarer å sikre at driften er forsvarlig. På grunn av ressurssituasjonen, så er det en fare for at driften til tider er uforsvarlig, sier Vaage.

Klinikksjef Sindre Mellesmo sa i styremøtet i forrige uke at når de fokuserer på pasientene med blodforgiftning og at noen andre pasienter må vente lenger som følge av dette. Sykepleierne skriver i brevet at de ønsker å sikre behandlingen for alle pasienter.

- Vi ser med undring på prosedyrer som ønsker å sikre en spesiell gruppe, som går på bekostning av andre pasientgrupper, spesielt med dagens ressurser, skriver sykepleierne.

Følger opp videre

Fylkeslegen opplyser at det kan være forsvarlig å la andre pasienter vente lenger, så lenge tilstanden deres er slik at de kan vente.

- Det viktigste er at man har systemer for å fange opp de pasientene som ikke kan vente og trenger øyeblikkelig hjelp, sier Vaage.

Etter fylkeslegen mottok bekymringsmeldingen har de bedt om en rekke dokumenter fra St. Olav. Det inkluderer blant annet avvikslogg for akuttmottaket det siste året.

- Vi følger opp situasjonen på akuttmottaket, sier Vaage.

- Bra å få belyst situasjonen

Fagdirektør Runa Heimstad ved St. Olavs hospital sier at det ikke er en ønskelig situasjon at sykepleierne så seg nødt til å melde fra.

- Men vi har et meldesystem som skal sikre at vi får frem bekymringer for HMS og pasientsikkerhet, og det er bra, sier Heimstad.

Fylkeslegen har sendt bekymringsmeldingen videre til Arbeidstilsynet.

- Det kan være bra å få belyst den vanskelige situasjonen, sier hun.

- Forstår angsten

Fagdirektøren har forståelse for at det er travelt når antallet personer som kommer til akutten øker.

- Jeg forstår angsten til sykepleierne for å overse noe. Det kan man være redd for flere steder på sykehuset. Vi har et meldingssytem som skal fange det opp hvis det er uheldige hendelser, sier Heimstad.

Fagdirektør Runa Heimstad ved St. Olavs hospital sier at det ikke er en ønskelig situasjon at sykepleierne så seg nødt til å melde fra.

Å minske antallet personer som kommer til akuttmottaket er et av målene St. Olav har for å bedre situasjonen. De har blant annet bedret servicen til fastlegene via telefon.

- Vi har et godt samarbeid med primærhelsetjenesten. Det er vi helt avhengige av for å kunne gi et best mulig tilbud til pasientene. Dette er noe vi jobber med i arbeidet med å forbedre situasjonen. Blant annet har vi tilført flere stillinger og jobber med å forbedre flyten når pasienter kommer til mottaket. Vi prøver å løfte det som et felles anliggende for hele sykehuset slik at vi hjelper hverandre med å lette trykket i mottaket, sier Heimstad, som opplyser at de har utarbeidet en handlingsplan med flere tiltak for å avhjelpe at mottaket kan oppleves som en flaskehals.

- Sykepleierne mener det ikke er tatt tak i avvik som er meldt. Hva er din kommentar til det?

- Vi mener at vi har tatt tak med de 22 handlingspunktene for å forbedre logistikken, sier Heimstad.

Heimstad sier at pasientene skal føle seg trygge når de kommer til akuttmottaket.

- Vi har ikke indisier på at fokuset på pasienter med for eksempel sepsis går ut over andre pasienter. Pasienter som trenger rask behandling skal prioriteres, sier Heimstad.