Venstres kommunalråd i Trondheim, Erling Moe, står utenfor Stortinget da Adresseavisen ringer. For få minutter siden har partileder Trinde Skei Grande fortalt at partiet nå går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

- Nå har landsstyret og stortingsgruppa bestemt at partiet skal forhandle med Høyre og Frp, så får vi se hvor de forhandlingene ender. Resultatet av forhandlingene skal deretter legges frem for landsstyret. Men Trine har lagt sterke føringer for hva et slikt resultat må inneholde, det er viktig å styrke miljøpolitikken og asyl- og flyktningepolitikken blant annet. Jeg har stor tillit til at Trine vil ivareta partiets interesser på en god måte. Hun kjenner partiet ut og inn, hun har det i ryggmargen, framholder Erling Moe.

LES KOMMENTAREN: Venstre i regjering - skal, skal ikke?

Moe har i lengre tid vært svært tydelig på at han ikke ønsker et regjeringssamarbeid med Frp. I en kronikk i VG tidligere i denne uken advarte han sterkt mot dette. «Venstres verdimessige profil vil forvitre med Frp som regjeringspartner», skrev han.

- Du har selv advart sterkt mot regjeringsdeltakelse?

- Ja, det er ingen hemmelighet. Men nå er det sånn at det har vært sonderinger som har gitt et så godt grunnlag at vi kan gå i forhandlinger. Da respekterer jeg det fullt ut.

- Sondert i flere uker

- Frykter du at verdiprofilen vil forvitre nå?

- Det er opp til Venstre at det ikke skjer. Det verdimessige spriket mellom Venstre og Frp er betydelig. Og det har ikke blitt mindre. Så får forhandlingene eventuelt vise at det ikke blir slik jeg frykter.

- Er ikke ja til forhandlinger i praksis ja til regjeringssamarbeid?

- Nei. Nå skal det forhandles, så skal resultatet legges fram for landsstyret.

- Men dere er lange og mange skritt nærmere?

- Det er klart vi er. Ledelsen har sondert i flere uker, og når partiledelsen anbefaler dette, er vi nærmere regjeringsdeltakelse.

- Hvordan tror du velgerne vil reagere?

- Det får tiden vise. Det er ikke valg på en stund. Dersom vi går i regjering må vi vise at vi utgjør en forskjell på sakene som er viktige for oss.

Forhandlingene starter etter jul. På  kveldens pressekonferanse sa partileder Skei Grande at hun nå hadde behov for juleferie.

Forventer regjeringsdeltakelse

Moes partikollega i bystyret, Lucie Katrine Sunde-Eidem, er i motsetning til Moe glad for det som nå skjer. Lørdag kveld la hun ut følgende på sin Facebook-side:

- Ja til en grønnere, rausere og mer sosialliberal regjering. Veldig glad for at Venstre sier ja til regjeringsforhandlinger.

KrF-leder og sentrumskamerat Knut Arild Hareide kommenterte også kveldens historiske nyhet på Facebook:

- Nå når Venstre har bestemt seg for å gå regjeringsforhandlinger – er det vår forventning at de kommer til å gå inn i regjeringen. Dette er Venstres beslutning og den respekterer vi selvsagt. Nå ønsker vi de lykke til i forhandlingene. Vi har samarbeidet godt med Venstre i mange politiske saker som miljø og fattigdomsbekjempelse – det forventer vi også i fortsettelsen, skrev Hariede.

- Aksepterer det

Før helga var Erling Moe gjest i OmAdressert og tippet da at det var 50-50 prosent sjanse for at Venstre går inn i regjeringen.

- Hva tipper du sjansen er nå?

- Den har økt ja. Det er klart den har det. Men jeg vil ikke tippe sannsynligheten for at vi ender i regjering.

- Hvor skuffet er du?

- Jeg har signalisert at jeg ønsket et annet utfall, men jeg aksepterer det som nå skjer.

- Kanskje du selv får en telefon fra Erna Solberg etter jul?

- Hehe. Nei, jeg får nok ingen telefon fra Erna, smiler Moe.

- Vanskelig å se velgerne i øynene

I hele høst har det pågått sonderinger mellom Venstre og de to regjeringspartiene Høyre og Frp, og i helgen var Venstres landsstyre samlet for å ta stilling til om partiet skal innlede formelle regjeringsforhandlinger.

Alternativet til regjeringssamarbeid er å fortsette som samarbeidsparti, med eller uten en samarbeidsavtale.

En av de åtte stortingsrepresentantene som skulle være med og bestemme regjeringsspørsmålet lørdag, var Jon Gunnes fra Sør-Trøndelag. I valgkampen gikk han høyt på banen mot regjeringssamarbeid med Frp:

- Det blir vanskelig å se velgerne i øynene om jeg reiser til Oslo og støtter et regjeringssamarbeid med Frp, uttalte Gunnes til Adresseavisen da. Han var også en av flere som i valgkampen gikk ut med en oppfordring til statsminister Erna Solberg om å fjerne Frps omstridte integreringsminsiter Sylvi Listhaug.