Gustavsen forteller at de i hele høst har hatt to elger som til stadighet har kommet inn på tomta og oppført seg aggressivt.

- I dag gikk elgen til angrep på kjøkkenvinduet. Da fikk jeg nok. Viltpatruljen har vært her flere ganger, men de har likevel ikke skutt de to elgene. I dag ringte jeg politiet for å få fortgang i saken, forteller Gustavsen.

Iføge henne har de to elgene plaget dem de siste to månedene, uten at viltpatruljen har tatt affære.

- Jeg har ikke turt å sette bilen nede i garasjen på et par måneder. Når det er mørkt tør jeg rett og slett ikke å gå ned dit på grunn av elgene.

- Gjemte seg i vedbua

Familien bor i et hus nært opptil skogen, med en 18 mål stor tomt.

- De har oppført seg aggressivt flere ganger. Vi har slått med rive etter dem og brukt sireneboks, men ingenting hjelper. De kommer bare tilbake. Viltnemnda har gitt fellingstillatelse, men elgene har stukket av. De har gitt oss en liste med hva vi skal gjøre. Vi har blant annet fått beskjed om å gjerde inn hele den store tomta med strømgjerde! Det virker nesten som elgen er viktigere enn folk her, sier en fremdeles skjelven Vigdis Gustavsen da Adresseavisen snakker med henne søndag morgen. Ifølge henne har elgen vært nærgående med andre i området også.

- En av naboene måtte springe og gjemme seg i vedbua. Til slutt måtte han hive ei rive i hodet på elgen før den forsvant, forteller hun.

- Elgene er skutt

Da Adresseavisen tar kontakt med Geir Lasse Aune, som jobber i viltpatruljen og kjenner saken med de nærgående elgene, sier han:

- De to elgene ble nettopp tatt av jegere på jaktlaget. De blir fraktet bort og skal slaktes nå, forteller han, før han legger til:

- Ja, vi får håpe det er disse to elgene. Det er ikke alltid greit å vite så lenge det er snakk om ku og kalv. Oksene er det lettere å skille på, sier Aune, som også er leder for det lokale jaktlaget.

Aune forteller at de i slutten av november fikk fellingstillatese på ekstrakvoten for å ta ut de to elgene. Men han har vært i det aktuelle området flere ganger før også.

- Jeg har vært der oppe etter at vi fikk melding om at de var aggressive. Dette er tamme elger som er trege med å flytte seg. Jeg har sett at de har vært veldig innpåslitne.

- Stakk bare av

- Men dere har likevel ikke skutt dem før nå?

- Jeg var der og testet om de var aggressive før vi fikk ekstrakvoten. De stakk bare av når jeg kom, de har ikke opptrådt aggressivt overfor meg. Hadde de vært det, hadde jeg tatt dem tvert. Men nå stikker de altså ikke av mer. Nå er det slutt. Det er forhåpentligvis de rette elgene vi har tatt nå, smiler Aune.

Naturforvalter i Trondheim kommune, Morten Haugen, bekrefter at det har tatt noe tid før elgene ble tatt.

- Vi har kjent til disse to elgene et par måneder. Men det er flere elger som holder til i dette området, så problemet har vært å finne ut akurat hvilke dyr som var problemet. De som bor der har heller ikke vært helt sikre, forklarer Haugen.

Søndag morgen fikk kommunen og jaktlaget melding om at de nærgående dyra igjen befant seg ved huset. Det lokale jaktlaget tok derfor turen:

- Det ideelle tidspunktet var å ta dem etter aggressiv atferd, slik jeg forstod det hadde vært i dag. Så etter at vi ble varslet søndag, ble to elger skutt ved et jorde like ved huset. Vi føler oss ganske sikre på at det nå er de to plagsomme elgene som er tatt, sier Haugen.

SE VIDEO: Her angriper elgen Leah Lovise (8)

- Må stole på oss

Adresseavisen ringer på nytt Vigdis Gustavsen for å fortelle at de riktige elgene nå sannsynligvis er skutt.

- Ja, det stemmer, nå er de skutt. De ble tatt rett på andre siden av veien her. Det er dem, vi kjenner dem igjen, sier Gustavsen og legger til:

- Men det skal ikke være nødvendig at det tar så lang tid fra vi varsler om aggressiv elg til de blir tatt.

- Men viltpatruljen sier elgen ikke oppførte seg aggressivt da de testet den?

- Når vi sier den er aggressiv, må de stole på oss. Vi er vant til elg her, vi har mange av dem i området. Men det er kun disse to som har oppført seg sånn. Likevel tok det så lang tid. De sier det er viktig at de ikke skyter feil elg, men hva så om de gjør det, da? Jeg må da være mer verdt enn en elg, mener Gustavsen.

Nå ser hun frem til en rolig, elgfri julefeiring.

- Og jeg ser frem til å sette bilen i garasjen igjen, smiler hun.

Vigdis Gustavsen fikk på nytt nærgående besøk av elgene søndag morgen. Her viser hun sporene etter elgen under kjøkkenvinduet. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Elgkua og kalven ble til slutt skutt i Bratsberg. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Geir Lasse Aune jobber i viltpatruljen, er jaktleder og deltok i slaktingen av de to dyrene søndag morgen. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Søndag morgen møtte dette synet Vigdis Gustavsen. - Elgen var sint og angrep kjøkkenvinduet mitt. Da fikk jeg nok, forteller Gustavsen, som tok et bilde av elgen gjennom kjøkkenvinduet. Foto: Privat