Det var mandag 2. november 2015 at nødetatene rykket ut til et tomannsbolig i Mulelia i Levanger, etter melding om brann i den ene leiligheten.

- Huseieren kom hjem og oppdaget brannen. Da politiet kom til stedet var det synlige flammer i stua. Brannvesenet fikk slukket, sa operasjonsleder Stig Roger Olsen ved daværende Nord-Trøndelag politidistrikt.

Brannhund markerte på stua

Det ble iverksatt etterforskning og funnene gjorde at en mann i 40-årene til slutt ble tiltalt i saken.

Under straffesaken i Inntrøndelag tingrett nylig, ble konklusjonen fra politiets tekniske undersøkelser fremlagt. Denne viste at det hadde vært en ulmebrann i leiligheten over flere timer, og at denne startet en gang mellom morgenen og ettermiddagen. Arnestedet var sannsynligvis i området foran sofaen i stuen, hvor en bit av gulvet og bjelkelaget var bortbrent. Det ble brukt brannhund på stedet, og denne markerte for brennbar væske i dette området.

«Det ble tatt prøver av gulvmatte og gulvet, og laboratorieundersøkelser viste rester av white-spirit i randsonen av arnestedet», heter det i dommen.

Det går videre frem at politiet mener at brannårsaken sannsynligvis var åpen ild.

Nektet skyld

En politimann forklarte i retten at han mente at «det hadde blitt arrangert og tent på noe på stuegulvet, og at det måtte ha vært et materiale som brant over tid. Ellers ville ikke brannen kunne utviklet seg slik den gjorde, ved blant annet å grave seg så langt ned i gulvet på et så avgrenset område», står det videre i rettsdokumentet.

Den tiltalte mannen nektet straffskyld for forsikringssvindel da han møtte i tingretten. Han forklarte at han oppdaget brannen da han kom hjem fra jobb i 21.30 tiden denne vinterdagen. Det var da tykk røyk inne i leiligheten. Han sprang over til naboen og fikk ham ut - før han ringte brannvesenet. Mannen hadde imidlertid ingen forklaring på hvordan brannen hadde oppstått.

Inntrøndelag tingrett mener imidlertid det er bevist at tiltalte satte fyr på boligen for å få utbetalt forsikringspenger, og legger vekt på de tekniske undersøkelsene. Dommeren mener at det ikke var noen naturlig grunn til at det skulle være white-spirit på stuegulvet.

Retten kaller det også «påfallende» at samtlige fire brannvarslere i boligen manglet batteri. Rundt dette temaet uttalte den tiltalte blant annet at han samme morgen hadde utløst en av varslerne da han stekte mat i ovnen. Han hadde da tatt ut batteriet for å få den til å slutte å pipe - for deretter å sette den inn igjen, mente han.

Lang saksbehandling

Når det kommer til motiv, viser tingretten til at tiltalte på tidspunktet for brannen forsøkte å selge boligen sin for andre gang. Det hadde vært visninger og leiligheten hadde ligget ute for salg i seks-sju måneder. Boligen var fullverdiforsikret for 3,1 millioner kroner, mens taksten var ca. 1,5 millioner.

Levanger-mannen dømmes til fengsel i fem måneder, hvorav 120 dager gjøres betinget. Han må i tillegg betale nær 270 000 kroner til Gjensidige forsikring. Erstatningen gjelder tilbakebetaling av forsikringsutbetalinger til blant annet sikring av boligen etter brannen og dekning av tiltaltes husleietap. Han dømmes i tillegg til å betale 3000 i saksomkostninger.

Tingretten mener det er skjerpende at mannen ved å sette fyr på sin egen bolig også risikerte naboens boenhet. Det kunne også ha medført fare for liv og helse, heter det. I tillegg vektlegges at forsikringsutbetalingen kunne blitt mye større dersom hele huset brant ned, «noe som bare tilfeldighetene forhindret», heter det i dommen.

Det er formildende for straffen at saksbehandlingstiden hos politiet har blitt svært lang. Saken var ferdig etterforsket allerede i februar 2016, men ble liggende i ett år, før brannsakkyndig ble oppnevnt, skriver retten. Ifølge dommen var det tiltalte selv som kontaktet advokat, som igjen purret på politiet, slik at det ble fremgang i saken.