Norske miljøer får 70 millioner kroner til prosjekter som skal utvikle ny teknologi.

Det er ikke hver dag Norge får langt mer penger ut fra EUs forskningssystem enn det landet bidrar med. Norge skjøt inn 4 millioner euro og fikk 7,1 millioner tilbake. Norske miljøer er med i 12 av 20 prosjekter i programmet MarTera og Trondheim er i særklasse. NTNU og Sintef deltar i åtte prosjekter, og har en ledende rolle i tre av dem.

Pengene går til prosjekter innen:

Miljøvennlige maritime teknologier

Utvikling av nye materialer og konstruksjoner

Sensorer, automasjon, overvåking og observasjoner

Avanserte produksjonsprosesser

Samarbeid på tvers

Flere av prosjektene utvikler teknologi som er relevant på tvers av offshorenæringene. Det er et krav at både forskningsinstitusjoner og bedrifter deltar, og at partnere fra minst to land skal samarbeide. I alt deltar 12 norske bedrifter.

Prosjektene ved NTNUog Sintef handler om sensorer og robotsystemer, isslitasje, skjerming mot smitte i oppdrettsanlegg, nanostrukturer for å påvise korrosjon, teknologi for utplasering av robotiserte undervannsplattformer, beregning av biomasse og fiskestørrelse, sjøvann-magnesium batterier og reduksjon av støy fra propeller.

- Passer godt

- Vi er kjempefornøyd. Dette viser at vi er konkurransedyktige og har gode nettverk, sier Ingrid Schjølberg, direktør for NTNU Havrom. Hun skulle gjerne sett at det var tilslag på flere prosjekter, men påpeker at det er komplisert å sette sammen samarbeid på tvers av land.

Vegar Johansen i Sintef synes tildelingene passer godt med regjeringens havstrategi som kom i februar.

- Jeg begynner å bli optimistisk. Med penger både fra Forskningsrådet og MarTera blir viktige prosjekter prioritert. Regjeringen er i gang med å omstille landet, og da er havet svaret på mye. Det er medvind for tiden, sier Johansen.

Blide ministre

Olje- og energiministeren er også fornøyd:

– Norsk leverandørindustri i petroleumssektoren er i verdensklasse når det gjelder å finne framtidens teknologiske løsninger. Det viser også denne tildelingen hvor norske aktører har gjort det svært godt i en tøff internasjonal konkurranse, sier Terje Søviknes (FrP).

Næringsministrer Monica Mæland (H) mener dette viser at det er store muligheter for flere norske bedrifter framover.

Ifølge administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet vil bidraget fra EU nesten fordoble summen som de kunne ha delt ut i en nasjonal utlysning.

Ingrid Schjølberg i NTNU er fornøyd, men hadde gjerne sett at det ble enda mer EU-penger.
Vegar Johansen i Sintef synes regjeringens havstrategi begynner å virke. Foto: Marthe Hårstad