Rakel Ulstein (7) og en av foreldrene har i perioder bodd på St. Olavs hospital mens hun har fått behandling for leukemi (blodkreft).

Nå har hun bare noen måneder igjen av behandlingen og går på skole på Spongdal i Trondheim.

Seksjon for kreft og blodsykdommer ved St.Olavs hospital er med i et forbedringsprosjekt om Avansert hjemmesykehus for barn. Sykepleierne kommer til Rakel på skolen for å ta blodprøver, i stedet for at hun hver gang kommer til sykehuset.

- Jeg jobber i byen, så det blir mye kjøring og går fort med en halv arbeidsdag til blodprøvetaking. Dette tilbudet er veldig praktisk og tidsbesparende for oss, og et tilbudet langt ut over det vi kunne ha forventet av helsevesenet, sier mamma Tora Benestad Ulstein.

Kommer til skolen

Nina Aalbu Ytterdal og tre andre spesialsykepleiere fra barneavdelingen bytter på å dra ut for å ta prøver av barna som er med i prosjektet. Denne dagen kommer Ytterdal til Spongdal skole for å ta blodprøve fra Rakel. De har funnet et rom der de kan være i fred, og Rakel legger seg på ryggen for at sykepleieren skal få tilgang til venekateteret hun kan tappe blod fra. Ytterdal desinfiserer bordet og utstyret, og gjør seg klar til å ta den nødvendige prøven.

- Er formen din fin, spør Ytterdal.

Rakel nikker på hodet. Hun holder fast i kosebamsen Froste mens sykepleieren tapper blodet. Når Rakel er ferdig, kan hun gå rett tilbake til aulaen for å se ferdig juleforestillingen som pågår. Senere på dagen ringer sykepleieren familien for å gi dem resultatet av prøvene.

Sykepleierne fra St. Olav har vært enten hjemme hos Rakel eller på skolen én gang i uken de siste ukene. Hun fikk kreftdiagnosen i august i 2015.

- Man hører og leser jo ofte om barn som får kreft, men det er den type ting man ikke tror rammer en selv, så det var selvfølgelig et stort sjokk å få en slik beskjed. Men man takler det man må, sier Ulstein.

Sykepleieren kommer til skolen for å ta blodprøve fra venekateteret.

LES FLERE REPORTASJER FRA SERIEN LIVET PÅ ST.OLAV:

69 pasienter på 12 timer ved akutten

Slik lager de mat til 1000 pasienter

Normalisering av hverdagen

Ni av ti barn som blir rammet av blodkreft overlever sykdommen. Familien har tilbrakt veldig mye tid på sykehuset etter at Rakel fikk diagnosen. Der har de også møtt andre familier i lignende situasjon.

- Vi har blitt kjent med mange flotte folk, både medpasienter og ansatte, og det har gitt oss mye. Vi har følt oss veldig godt ivaretatt, sier Ulstein.

Rakel er sjelden på sykehuset nå når hun kan få ukentlig oppfølging på skolen.

- Dette bidrar absolutt til en normalisering av hverdagen vår, og man kan begynne å løsrive seg fra å ha familieidentiteten sin knyttet til det å ha et barn med kreft, sier Ulstein.

St. Olav startet med prosjektet i november og pågår frem til mai. Tilbudet finnes også ved andre sykehus i landet. Så langt får ti barn i området til St. Olav besøk hjemme. Barna må bo maksimum én time kjøretid fra St. Olav for å få tilbudet, både på grunn av praktiske årsaker og på grunn av holdbarheten av blodprøvene. Tilbudet erstatter ikke polikliniske besøk eller innleggelser, men sykepleierne kan ta blodprøver og gi noen typer legemidler.

- Det gir familiene økt livskvalitet at de slipper å komme til sykehuset hele tiden og at vi kan gjøre noe av oppfølgingen hjemme. Det gir en normalitet i hverdagen, og det gjør det enklere for familien å gjøre helt vanlige ting, som for eksempel å kjøre barn i barnehagen, sier Ytterdal.

Mamma Tora Benestad Ulstein er med på skolen denne dagen når Rakel får besøk av sykepleieren fra St. Olav.

LES FLERE REPORTASJER I SERIEN LIVET PÅ ST. OLAV:

Det er ikke alltid pasienten skjønner at jeg er kirurgen

Noen må dø for at Sigrid skal få nytt hjerte

Kan utvides

Behandlingen barna får kan også være en stor påkjenning for kroppen.

- Mange pasienter blir slitne av behandlingen og har en viss mengde energi til overs for å bruke i hverdagen. Da er det bra om vi kan besøke dem hjemme, slik at de slipper å bruke kreftene på å dra på sykehuset. De kan da bruke energien de har til å dra på skolen i stedet. For eldre barn kan det også være en psykisk belastning å skulle dra på sykehuset. Det slipper de hvis vi kommer til dem i stedet, sier Ytterdal.

Når familiene kommer til St. Olav for å ta prøver kan det også være mange avbrytelser. Hjemme eller på skolen får barnet og familien være mer i fred.

- Vi ser at når familiene har sykepleierne alene, så er det enklere å stille spørsmål. Pasienten får den fulle oppmerksomheten, sier Ytterdal.

I første omgang er det barn med kreft og blodsykdommer som får tilbudet, men Ytterdal håper at tilbudet også kan utvides til barn med andre typer sykdommer.

- Så lenge det er forsvarlig for behandlingen, så har barn det best hjemme, sier Ytterdal. Ulstein håper også andre familier får det samme tilbudet.

- Når barnet ditt har kreft, får du veldig god oppfølging. Men det er andre sykdommer som krever like mye. Jeg håper at dette kan komme andre grupper til gode også, sier Ulstein.