OSLO: – Det var veldig ubehagelig, og jeg hadde aldri takket ja til å servere dersom jeg hadde visst om dette. Samtidig var det jo nyttig å se hva slags ukultur det ser ut til å være i deler av norsk arbeidsliv, sier 24-åringen som til vanlig studerer innovasjon og ledelse ved NLA Høgskolen i Oslo til Fædrelandsvennen.

Det var fredag 1. desember at Christina Engedal hadde takket ja til ekstrajobben, der hun skulle servere 23 mannlige julebordgjester i lokalene til et firma i Oslo. 24-åringen var på ingen måter forberedt på at det som møtte henne på julebordet.

Kom ut av «kake»

En norsk og en utenlandsk kvinne var leid inn for å underholde gjestene. Etter å ha kommet ut av en «kake», gikk de unge kvinnene rundt blant julebordsgjestene og serverte champagne bare iført en g-streng.

Ser ikke problemet

Det var Electi Business Partner AS som hadde julebordet med den lettkledde underholdningen. Daglig leder Daniel Kolstad sier til Fædrelandsvennen at han ikke ser problemet. Han var selv tilstede, og sier at de hadde en hyggelig kveld.

Han avviser at selskapet engasjerte strippere, og viser til at de to jentene ikke var nakne i underlivet.

– Det var også en privatperson som engasjerte og betalte for de to danserne, og i det øyeblikket de ankom gikk også bedriftens julebord over til å være en privat fest. Da danserne opptrådte hadde også kjærester og venner av våre ansatte sluttet seg til selskapet, sier Daniel Kolstad.

Han sier at danserne selv valgte å kle av seg.

– Jeg kan ikke se at dette er noe å skrive om. Det må da være viktigere ting som skjer i verden, sier Daniel Kolstad.

Det var fra «kaken» til venstre at de to lettkledde kvinnene åpenbarte seg. Navnet på firmaet som hadde julebordet, er påført kaken. Foto: Privat

Helt annen versjon

Christina Engedal sier de ansatte og ledelsen i Electi Business Partner hele kvelden brukte ordet «strippere».

– Bortforklaringen fra firmaets daglige leder sjokkerer meg nesten mer enn selve underholdningen på julebordet, sier hun.

Ifølge Christina Engedal spratt de to lettkledde kvinnene opp av kaken klokken 21.00. Da kjærester og venner av de mannlige julebordgjestene kom klokken 22.30, valgte de to «danserne» å dekke seg til på overkroppen.

– Vil ikke gjenta seg

Med tanke på oppmerksomheten saken har fått, sier daglig leder i Electi Business Partner til Fædrelandsvennen at han ved en senere anledning ikke kommer til å gi tillatelse til denne typen underholdning i forlengelsen av en firmafest.

Skrøt av sex-erfaringer

– Under hele julebordet delte guttene sexhistorier, og skrøt av hvor mange de hadde ligget med. Jeg hadde virkelig forventet en høyere moral og etikk i norsk arbeidsliv enn dette. Jeg ser selv for meg en framtid i næringslivet, og mener det er viktig å si ifra om en slik ukultur, sier Christina Engedal.

Christina Engedal er sterkt kritisk det hun mener er en ukultur i deler av norsk næringsliv. Foto: Privat

24-åringen hadde da hun takket ja til servitørjobben, oppfattet at julebordet var for en gruppe ansatte i bredbånds- og innholdsleverandøren Get. Dette er et ledende selskap på sitt området, som på landsbasis har 750 medarbeidere. Etter julebordet tok Christina Engeadal kontakt med selskapet, og ga klar beskjed om hva hun synes om «underholdningen» på julebordet.

Underleverandør

I en mail som Christina Engedal fikk av Get vises det til at det var en innleid salgspartner, Electi Business Partner, som hadde et privat arrangement og at Get ikke hadde oversikt over hva de foretok seg.

Senere kom en ny mail fra Get, der det heter at ledelsen i Get er takknemlig for tilbakemeldingen, og at dette er langt utenfor hva selskapet aksepterer og at saken vil bli fulgt opp.

– Det er bra at Get sier at de tar avstand fra strippingen, og vil forfølge saken. En hører jo om fyll og utroskap på julebord, men dette var bare for drøyt, sier Christina Engedal.

Direktør for samfunnskontakt i Get, Øyvind Husby, sier til Fædrelandsvennen at dette klart strider mot selskapets etiske retningslinjer.

– Selv om det her dreier seg om et privat arrangement hos en underleverandør, kommer vi til å følge opp saken, sier Øyvind Husby.

– Utrolig spesielt

Regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder sier at denne form for underholdning på julebord på ingen måte er representativ for norsk næringsliv. Selv har hun aldri hørt om noe lignende. Hun synes også at det i disse tider med stort fokus på seksuelle overgrep og trakassering gjennom «Me Too-kampanjen» er underlig at en bedrift engasjerer strippere på ansattes julebord.

– Tidligere var det nok heller et problem med fri flyt av alkohol på julebord for ansatte, men i dag har jeg inntrykk av ting er blitt bedre, sier Siri Mathiesen.

– Bare trist

Førsteamanuensis Arngrim Hunnes ved Institutt for økonomi på Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder synes dette bare er trist og gammeldags.

– Dette er trist både for de som serverte på julebordet og for de ansatte som var på julebord. Dersom bedriftens navn blir kjent vil jeg også tro den risikerer å miste kunder fra oppdragsgivere som ikke ønsker å bli forbundet med en slik kultur. Det hører også fortiden til at lettkledde kvinner blir plassert på panseret for å markedsføre nye bilmodeller, sier Arngrim Hunnes.