Bystyret i Trondheim kommune møttes torsdag for å vedta budsjett for 2018 og økonomiplan for perioden frem til 2021.

Geir Waage (Ap) innledet budsjettdebatten med å argumentere for flertallets påplussinger for å styrke bemanningen i eldreomsorgen, sammenlignet med rådmannens forslag.

- Over flere år har Trondheim gått i front for å bygge ut nok sykehjemsplasser. Det har vært nødvendig. Nå har vi et like nødvendig taktskifte når det gjelder flere sykepleiere og helsefagarbeidere. Tall fra rådmannen viser at det siden januar 2016 har blitt 200 nye årsverk i eldreomsorgen, sa Waage.

LES KOMMENTAREN: Budsjettmøtet er årets viktigste, men også kjedeligste møte i bystyret

- Feil medisin

Rådmannen foreslo opprinnelig å ta 18,6 millioner fra ungdomsskolene for å innfri regjeringens nye krav til bemanning i barnehagene. Innsparingen skulle skje ved redusert lærertetthet i skolen. Det ønsker ikke flertallet.

- I år opplevde flere ungdomsskoler i Trondheim lærerkutt fra regjeringen. Nye kutt til neste år ville gitt dårligere oppfølging av den enkelte elev og større klasser. Hvis man har som mål at flere elever skal komme seg gjennom skolegangen sin, så er lærerkutt feil medisin, sa Waage.

For å finne midler til disse og flere andre mindre økninger, vil flertallet utsette investeringer. For perioden 2018–2021 er det droppet investeringer på 780 millioner kroner.

Fornyelse

Høyres gruppeleder Ingrid Skjøtskift etterlyste ansvarlighet, prioriteringer og nytenking fra flertallet i bystyret.

- I Trondheim er det mye som er bra, men det politiske flertallet har gjennom mer enn ti år utviklet et kronisk underskudd på politisk evne til fornyelse, sa hun.

Skjøtskift tok også til orde for et større bruk av private aktører.

- Om de som leverer tjenestene er ansatt i kommunen, om det er private, frivillige, eller ideelle, er ikke det viktigste. Det viktige er å skape gode tjenester og gode alternativer, sa Skjøtskift.

Eget klimabudsjett

For aller første gang inneholder kommunens budsjett en egen klimadel. Den internasjonale klimaavtalen som ble undertegnet i Paris i 2015 fastsetter nasjonale utslippsnivå, og gir konsekvenser også i budsjettet til Trondheim kommune.

- Det er fastsatt utslippsmål etter Parisavtalen. Norge må ta sin del av de internasjonale kuttene, og Trondheim må ta sin del av de nasjonale kuttene, sa Ola Lund Renolen fra MDG.

Ifølge Renolen har administrasjonen fastslått at det betyr at CO2-utslippene i Trondheim må reduseres med 117000 tonn. Rådmannen foreslo i sitt budsjett å bruke 15 millioner kroner til dette formålet i 2018.

Flertallet ønsker å øke denne potten med rundt 12 millioner kroner. Av konkrete tiltak skal det blant annet brukes fire millioner kroner for å oppnå nullvekst i personbiltransporten og to millioner til utbygging av ladestasjoner til elbiler.

Større kulturskole

I forkant av budsjettbehandlingen i bystyret hadde flertallet varslet at de ville etablere 360 nye elevplasser i kulturskolen over de neste to årene. De første 210 plassene skal være klare allerede fra januar 2018. Prislappen for de nye plassene er seks millioner kroner.

- Arbeiderpartiet har som ambisjon at Trondheim skal være Nordens beste by for barne- og ungdomskultur. I budsjettet fremmer vi forslag om at Trondheim skal søke om å bli europeisk kulturby i 2030, sa Geir Waage om kultursatsingen.