Forskere frykter vi kan vente oss et stadig villere og våtere klima i årene fremover.

Arbeidene som nå pågår i Kongens gate er et viktig ledd opprustingen av Torget. Etter planen skal Torget fremstå i helt ny drakt innen sommeren 2020, til en totalkostnad av 390 millioner kroner, inkludert arkeologiske utgravinger.

Mange stopper opp og lurer på hvorfor Kongens gate graves opp og det legges ned store betongrør.

I Kongens gate bygges et såkalt fordrøyningsbasseng. Digre betongrør skal ta unna regnvannet. - Ved å bygge fordrøyningsbasseng er vi bedre forberedt på forventede endringer i klimaet med økt nedbør, sier prosjektleder for Torget, overlandskapsarkitekt Marit Solum, ved kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Vannet holdes tilbake

Dette gjelder særlig ved intens nedbør man har sett flere eksempler på i den senere tid. I forbindelse med opprustingen av Torget skal det bygges to fordrøyningsbasseng eller magasin for overvann. Det ene bygges i Kongens gate, det andre i overgangen mellom Torget og Munkegata ovenfor Burger King. Ved kraftig regnvær vil vannet samles i store betongrør under bakken og holdes tilbake til overvannet under trygge og kontrollerte former kan slippes ut i avløpsnettet.

Dette vil lette presset og trykket på avløpsledningene, som i dag ikke har tilstrekkelig kapasitet til å ta imot alt overvannet ved store nedbørsmengder. Ved å fordrøye eller forsinke vannet reduseres faren for oversvømmelse i kjellere. Tidsperioden hvor avløpsvann i ekstreme situasjoner må gå i overløp i Nidelva eller havnebassenget vil også bli kortere.

Fordrøyningsbassenget i Kongens gate har en kapasitet på 30 000 liter. Rørene har en diameter på 120 cm og slipper ut seks liter vann i sekundet.

Renner ut i grunnen

Foruten å fordrøye, infiltreres noe av regnvannet. Det innebærer at overvannet renner direkte ut i grunnen. Det slipper å ta veien gjennom rørene i fordrøyningsbassenget og videre ut i avløpsnettet for rensing.

Prosjektleder Marit Solum sier de er svært godt fornøyd med å ha fått på plass en slik løsning. Ved å bygge fordrøyningsbasseng tar man høyde for hyppige tilfelle av store nedbørsmengder.

- Ved å infiltrere reduseres vi mengden vann som ellers ville ha gått til rensing. Dette er et godt miljøtiltak, understreker Solum.

Når Torget nå rustes opp, gjøres det omfattende arbeider under bakken. I tillegg til fordrøyningsbassengene i Kongens gate og Munkegata skal det bygges fire underjordiske tekniske rom. Høyspentnettet skal legges om og eksisterende trafo skal fornyes.

Oppvarmede fortau

Nye rørgater skal legges frem til bygningene rundt Torget slik at behovet for fremtidig teknisk infrastruktur blir ivaretatt.

Den vestlige delen av Kongens gate skal få bredere fortau med gatevarme. Flere gamle trær rives opp og erstattes med nye trær lenger bort fra fasadene. Det skal bli lettere å ta seg frem for fotgjengerne.

Gravearbeidene blir nøye overvåket av Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Det kan ikke utelukkes at arkeologene kommer over ett eller annet i grunnen, slik de gjorde i Prinsenkrysset. I så fall vil ferdigstillelsen av nye Torget kunne bli forsinket.

Kongens gate mellom Prinsenkrysset og torgflata blir en moderne gågate. Fortsatt vil biltrafikk kunne kjøre inn Bersvendveita. Men under den mest hektiske graveperioden på fire uker når ledningsnettet skal skiftes, vil biler måtte kjøre inn fra Dronningens gate. Meningen er at fortauene på begge sider av Kongens gate skal kunne holdes åpen for ferdsel til første byggetrinn avsluttes i mars 2018.

Store dimensjoner: Fordrøyningsbassenget i Kongens gate har en kapasitet på 30 000 liter. Rørene har en diameter på 120 cm og slipper ut seks liter vann i sekundet. Foto: Carl-Erik Eriksson / Trondheim kommune