NTNU er sammen med universitetene i Cambridge, Cardiff, Newcastle og Oxford best i Europa på klimaforskning.

– Det er en fin og ærefull liste, sier Asgeir Tomasgard og Olav Bjarte Fosso.

– Dette er universiteter vi ser opp til.

Tverrfaglighet

Asgeir Tomasgard leder det tverrfaglige nasjonale senteret for forskning på miljøvennlig energi, Center for Sustainable Studies, forkortet Censes. Her jobber folk som forsker på teknologi og politikk side om side.

Olav Bjarte Fosso er nyansatt leder for energisatsingen på NTNU, som er en av fire satsingsområder.

NTNUs langsiktige satsing på energi- og klimaforskning er årsaken til plasseringen på den ærefulle listen som er utarbeidet av Global Carbon Capture and Storage Institute, og publisert på nettstedet decarboni.se.

Det globale instituttet for karbonfangst- og lagring legger i sin rangering vekt på at NTNU har energi som et av sine fire satsingsormåder.

Instituttet trekker også fram NTNUs mange forskningsmiljøer innen klima, og det tverrfaglige arbeidet knyttet til klimaforskning og energi i sin grunngiving for hvorfor NTNU hører hjemme på lista.

Massachusetts helt på topp

Rangeringen er global og fordelt på verdendsdeler. Det er lagt vekt på universitetenes satsing på kllimaforskning, særlig på karbonfagst- og lagring.

Helt på topp i verden ligger Massachusetts Institute of Technology. «Det burde trolig ikke overraske noen», skriver Global Carbon Capture and Storage Institute på sin nettside. Det amerikanske vinnersenteret har som mål å bedre evnen til å forutsi endringer i det globale miljøet.

– Dette er en veldig god nyhet for NTNU, sier rektor Gunnar Bovim.

– Kåringen er mer enn noe annet en anerkjennelse av det høye faglige nivået på våre forskningsmiljøer på energi og klima.

Han mener dette er resultat av en bevisst satsing.

– Jeg kan love at denne innsatsen bare vil intensiveres i årene som kommer. Verden trenger bærekraftig energi, så dette går rett inn i vårt samfunnsoppdrag og visjonen om å skape kunnskap for en bedre verden.

– Kåringer gjør oss synlige

Fagmiljøene på NTNU er opptatt av internasjonale kåringer som dette, og glad for å være på topp fem i Europa.

– Det gjør oss synlige, det øker muligheten for godt samarbeid med andre universiteter, og det gjør det lettere å tiltrekke seg både studenter og professorer, sier Fosso.

– Synlighet er viktig for å få noe gjort, for å nå fram, bli regnet med og oppnå resultater.

– Vil jobbe med de beste

– Det hjelper ikke å være fremragende om ingen vet om oss, sier Tomasgard. Det er derfor viktig for fagmiljøet han representerer å få en slik internasjonal anerkjennelse. Tomasgard mener slike kåringer åpner mange dører.

Han understreker at drivkraften for forskere alltid er å lære mer.

– Da må vi samarbeide med de aller beste miljøene, sier han.

Fosso og Tomasgard mener også det tematiske og tverrfaglige samarbeidet i klimmaforskningen er viktig for NTNU, og er glade for at det blir verdsatt i en slik global rangering. De mange ulike forskermiljøene som arbeider sammen om teknologi og politiske beslutninger, gir oss en tyngde som gjør det lettere å oppnå samarbeid med andre tunge forskningsmiljøer, mener Tomasgard og Fosso.

Både Tomasgard og Fosso opplever at klimaforskningen står sterkt på NTNU.

– Som forsker føler en hele tiden at en har ledelsens backing og fulle støtte, sier Tomasgard.

Lederen: Asgeir Tomasgard, leder for det nasjonale forskningssenteret for miljøvennlig energi. Foto: Morten Antonsen
Foto: Morten Antonsen
Foto: Morten Antonsen